Patria - Krynica Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
teśka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2011 19:58
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 6

Patria - Krynica Zdrój

Post autor: teśka »

Moi drodzy ;)
Pomóżcie mi uzyskać jakieś info na temat tego ośrodka. Moja koleżanka wyjeżdża tam na koniec listopada i chciałabym jej troszkę pomóc w zdobyciu wiedzy o tym sanatorium :)
Awatar użytkownika
Ela46
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 paź 2012 23:45
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 20

Re: Patria - Krynica Zdrój

Post autor: Ela46 »

hej witam ja byłam tam 2 lata temu, pokoje są od 1, do 3 osób, Jest jeden minus bo na zabiegi trzeba kawałek chodzić;), Ośrodek ładny;) Tańce na miejscu;)
Awatar użytkownika
teśka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2011 19:58
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: teśka »

Dziękuję Elu :)
Chętnie poznałabym jeszcze jakieś opinie :) Te już oczywiście przekazane dalej ;)
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Moja koleżanka była we wrześniu w Patrii i ma mieszane uczucia.Budynek nadaje się do generalnego remontu,pokoje też różne,te 3 lub 4 osobowe ładne i duże,na 4 piętrze jedynki.I tu jest dla niektórych problem.Winda jest chyba jeszcze oryginalna,czyli zabytkowa i kuracjusze sami nie mogą nią jeżdzić,musi ktoś z personelu obsługiwać,a z tym bywa różnie,bo nieraz trzeba czekać.Ona ,niestety,często na to 4 piętro wchodziła na piechotkę i to kilka razy dziennie.
Sanatorium jest niewielkie,kameralne,zabiegów tez niewiele i chyba raczej na miejscu.
Ale za to na dole jest słynne "Piekiełko',gdzie mozna potańczyć.
Generalnie koleżanka stwierdziła,że nie chciałaby drugi raz tam pojechać.
kuracjusz amator
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 maja 2013 14:07

Post autor: kuracjusz amator »

Byłem w tym sanatorium około 2010r. Moje wrażenia sa następujące: budynek wymaga remontu. Za wyjątkiem sali, jadalni. Tam sa marmury na ścianach i było ok. Wyżej, znaczy tam, gdzie sa pokoje kuracjuszy to dawny Gierek. Drzwi stare, ale sprawne, kontakty do światła takie obracane, umywalki przytkane. Często trzeba było je przetykać, ale to niewiele dało bo kanalizacja wymagała wymiany. Futryny okien w pokojach wymagały malowania. Farba z nich odpadała.Okna nieszczelne, ale... w pokojach ciepło nawet w okresie jesieni, zimy bo kaloryfery grzały na full. W pokojach były nowe meble i całkiem całkiem one wygladały. Było tez czysto bo codziennie sprzątane. Przez niemalże dobę nie było wody bo jakaś pompa wysiadła. Załoga robiła co może, aby to poprawić i do obsługi nie mozna mieć zastrzeżeń.
Zabiegów niewiele. Zabiegi były w soboty, ale....jedna pani je wykonująca chciała chyba miec wolne w sobotę bo dawała do zrozumienia, że tak bedzie najlepiej jesli zabiegi weźmie sie wczesniej na tygodniu. Może to i dobre bo obie strony mogą mieć "wolne", ale to powinno byc wczesniej uwzględnione przez lekarzy. W miejscu gdzie mozna było zażyc kapieli (natrysk),były kafelki na ścianach przypominające czasy "Gierkowskie".
Jedzenie dobre i wystarczająca ilość. Musi być trochę dietetyczne a nie cięzkostrawne, wszak jadą tam ludzie z dolegliwościami. Ja nieco schudłem i o to chodziło. Systematyczność spozywania posiłków i ich umiarkowane spożywanie zrobiły swoje. Co do rozrywek to obok była jakaś knajpka chyba Piekiełko się zwała.
Generalnie nie było źle, ale... baza zabiegowa skromna.
Podsumowując: budynek jest nie do końca zadbany, wymaga remontu i to jest tego przyczyna. Załoganci robia co moga, aby zadowolic kuracjuszy, ale bez remontu niewiele to da. Własciciel chyba niezbyt dba o budynek.
Co do samej Krynicy to jest zbyt rozreklamowana. Jako ceniony kurort to była dużo wcześniej. Uważam, że ta miejscowośc podupada. Traci na wartości i na jakości. Nawet góra parkowa była zaniedbana.Płaci się za "mit" o Krynicy. Zastanawiam się co robią władze miasta, aby ten stan poprawić. :roll:
ewa831
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 20:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: ewa831 »

Ale ktoś pisze głupoty . Mam całkiem inne zdanie na ten temat. Też byłam tam w sanatorium bodajże w 2009 roku
Ela1
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 22 maja 2011 13:10
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Ela1 »

Witam, może Ktoś był w ostatnim roku w Patrii w Krynicy Zdroju. Bardzo proszę o aktualne opinie o nim, bo szukając informacji znajduję niestety różne:-(.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Wprawdzie nigdy nie mieszkałem w byłej willi Kiepury jaką jest Patria,ale o jej remoncie mówi się już dawno,kultowy zabytek Krynicy-niestety dla kuracjuszy to nie żadna pociecha,podobnie Piekiełko do tańczenia-młode osoby które tam zajrzą mogą się....wystraszyć :!: trąci myszką,ale dla większości ma swój klimat-kwestia podejścia, nie liczył bym na zbyt wysoki standard i jeżeli jest możliwość to zamienić na coś innego w Krynicy,jest ich dość sporo i to całkiem przyzwoite :!: :!: na temat Krynicy i jej klimatu nie będę się odnosił do wpisu jednego z forumowiczów bo swoje zdanie mam i póki co go nie zmieniam,pozdrawiam i jeżeli to możliwe to zmienić obiekt,miłego pobytu w Perle Południa :!: :!: :!:
Bu-ba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 lis 2012 19:27

Post autor: Bu-ba »

No to ja mam świeżutkie wiadomości z 2014 roku. Byłam tam na przełomie stycznia i lutego.
Tak jak wspomnieli moi przedmówcy budynek stary , przypomina czasy Gierka. Prowadzi do niego duża ilość schodów ( na zewnątrz i wewnątrz) . O ile na zewnątrz można podjechać dość blisko (ale nie całkiem) wejścia głównego o tyle wewnątrz pozostaje tylko winda. A winda stara, zabytkowa i nie zawsze dostępna. Musi być w środku zawsze ktoś z obsługi. Taksówkarze nie chcą podjeżdżać pod wejście. Trzeba się upomnieć.
Pokoje 1,2,3-osobowe. Jedynie trójki są w miarę odnowione. Jedynek i dwójek nie polecam. Fatalne. No chyba że ktoś będzie w stanie załatwić jakiś pokój dla komercyjnych.Te są lepsze bo z węzłem sanitarnym. Na moim turnusie niektórym się udało bo śniegu było mało i komercyjni nie dopisali. Część kuracjuszy przyjechała dzień wcześniej. Zapłacili za dobę , w cenie miało być śniadanie ale tego śniadania nie dostali. Pewnie dlatego że trzeba by wcześniej ich uprzedzić o przyjeździe.
Większość pokoi nie ma łazienek. Łazienki i ubikacje są na korytarzu. W pokojach są jedynie baaardzo zabytkowe umywalki. Okna są tak nieszczelne że całą dłoń można włożyć w szpary. Ja byłam w zimie ale grzali tak że praktycznie nie zamykaliśmy okien. Ciągle świeże powietrze :D .Prosiliśmy nawet żeby trochę przykręcić ogrzewanie ale nie dało się. Czajnik bezprzewodowy jest na korytarzu. Trzeba uważać żeby w pokojach nie włączać więcej sprzętów bo wywala korki. Stara instalacja elektryczna.
Jedzenie jak dla mnie takie sobie ( za taką kwotę ma się co dziwić) ale idzie się przyzwyczaić.
Baza zabiegowa marniutka. Trzeba trochę chodzić do innych budynków. Ja miałam 40 zabiegów , reszta to picie wód mineralnych. Prawdopodobnie tak mają podpisany kontrakt z NFZ.
Personel za to miły, uprzejmy i stara się jak może ( chociaż niewiele może) żeby nie uprzykrzać kuracjuszom pobytu.
To że zabiegi można było przesuwać to akurat dla mnie było plusem a dla personelu nie było to problemem.
Wokół pełno miejsc na potańcówki. Ale wszędzie trzeba płacić : za szatnię, za wejście , za stolik, za toaletę.... Oj , tutaj pieniądze idą jak woda.
Ale jeżeli trafisz na świetne towarzystwo ( jak ja trafiłam) to szybko zapomnisz o niedogodnościach. Czego Ci życzę...
Pozdrawiam
Bu-ba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 lis 2012 19:27

Post autor: Bu-ba »

Aha! zapomniałam jeszcze o internecie. Jest ale dostępny tylko w okolicach świetlicy. Za to można do woli korzystać z komputera stacjonarnego. O ile ktoś nie zapuści przy nim korzeni :lol:
Telewizory ( niewiele kanałów) i radia są w każdym pokoju. Bezpłatnie.
No i jakbyś chciała skorzystać z żelazka .........Każde wypożyczenie -złotóweczka.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ