zus zwrot za dojazd do sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Re: zus zwrot za dojazd do sanatorium

Post autor: nika7 »

Nie to nie tak. "Poszpitalne" też dostajesz z NFZ i nie zwracają kosztów podróży. Wyjazd z ZUS to zupełnie inna sprawa, bo to Rehabilitacja lecznicza w ramach prewencji rentowej. W tym wypadku składasz wniosek w ZUS a nie NFZ.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

wiecie, w pierwszym momencie chciałam napisać, że tak naprawdę to nie powinno sie wypłacać żadnych pieniędzy ale dobrze, że chwilę się wstrzymałam. Przeciez nie zawsze taki wyjazd jest z inicjatywy samego kuracjusza, niejednokrotnie to lekarz specjalista czy orzecznik zus kieruje na leczenie wskazując ośrodek gdzieś tam ....... .

A to bym sie naraziła na ataki :evil: , myślę że chyba nie znajdzie się złotego środka, zawsze ktoś będzie się czuł pokrzywdzony.

Basiu, tak właśnie było dostałam taki zwrot jakie koszty poniosłam na bilety, (oczywiście za kuszetkę nie).

Basia :kwiat:
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

ewiko pisze:Przychylam się do wpisu Aguni i Sztani. Miałam podobną sytuację do opisywanych... im dalej tym mniej kasy za przejazd. Widocznie każdy ZUS ma swój "przelicznik".
Przepraszam, ale ja nie rozumiem stwierdzenia, "im dalej, tym mniej kasy za przejazd"
może idę innym tokiem rozumowania :oops: Tak przecież kosztują np. bilety kolejowe. Jadąc na trasie np Białystok Gdańsk/Szczecin z przesiadką w Warszawie,(bilet łączony) płaciłam więcej za trasę B-stok Warszawa niż Warszawa -Gdańsk/ Szczecin. Tak sobie liczy kolej. Bliższe trasy są droższe od tych dalszych. I dlatego tak nam potem wypłacają zwroty.
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Basiu ja też tego nie rozumiem ale tak jest - podałam przykład ile ja dostałam zwrotu za koszta podróży i za jaką ilość kilometrów a ile dostała moja współlokatorka. Ja jechałam pociągami a ona autem, żadna z nas nie musiała pokazywać biletu ani paragonu za benzynę. Nie wiem czym Zus się kieruje ustalając taki przelicznik. Też byłyśmy tym zdziwione.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Zwrot za przejazd ,utrzymanie ,zabiegi ,pobyt w sanatorium . jest to wszystko w ramach prewencji rentowej. ZUS stanie na głowie aby nas uzdrowić.Za darmo nie ma nic wszak płacimy składki . Duża część składek to wysokie wynagrodzenia lekarzy orzeczników . ;) utrzymanie tego molocha :)
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Basiat, ja jechałam autem więc nie mogłam okazać żadnych biletów. W pierwszym przypadku pani wzięła przelicznik chyba z księżyca bo zwrot nie rekompensował kosztów przejazdu nawet połowy drogi, zaś w drugim "prawie" je pokrył .
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 91 razy

Re: ZUS - zwrot za dojazd do sanatorium

Post autor: Dzia_dek »

Selene pisze:Zwrot następuje na podstawie oświadczenia jakie składamy w ośrodku (transport własny)
lub na podstawie przedłożonych biletów PKP lub biletów autobusowych.
Pozwoliłem sobie przenieść ten cytat z tematu "Zwolnienie lekarskie" bo łatwiej
będzie komuś znaleźć tutaj informację na temat zwrotu kosztów. Trochę go też rozszerzę.
1. Zwrot na podstawie biletów PKP, PKS, lub prywatnych przewoźników, ale bez ekstrawagancji,
czytaj; bez I klasy, kuszetek i np. lotu samolotem, bo niektóre osoby korzystają z takiej formy transportu.
Wtedy (jeśli przesadzimy z ceną) pomimo posiadanego biletu kwota zwrotu będzie zmniejszona.
2. W przypadku dojazdu własnym transportem składamy oświadczenie, że przyjechaliśmy w ten sposób.
Dotyczy to tylko sposobu dojazdu, a nie ilości przejechanych km. Zwrot jest naliczany w następujący sposób:
Na stronie internetowej "www.odległości.info" jest zakładka "kalkulator odległości" Tam po wpisaniu miejsca
zamieszkania i miejsca kuracji otrzymamy ilość kilometrów za którą będzie nam przysługiwał zwrot.
Następnie z tabeli odczytywana jest kwota zwrotu (razy dwa / dojazd - powrót), która nam przysługuje.
Poniżej wstawiłem tabelę wg której jest wypłacany zwrot za dojazd własnym transportem.
Podejrzewam, że wg niej wypłacany jest zwrot dla osób, które z jakichś powodów nie mają biletu,
(np wspólny przejazd dwóch osób jednym samochodem)lub na posiadanych biletach mają znacznie
(według osób naliczających zwroty) zawyżone koszty dojazdu o czym pisałem powyżej.
[ obrazek zewnętrzny ]
Tabela pochodzi z "Taryfy Przewozów Regionalnych" czyli kolei.
[Nie jest to pomyłka. Z tej tabeli naliczane są kwoty zwrotu za dojazd samochodem.]
ODPOWIEDZ