DOM ZDROJOWY SZCZAWNO ZDRÓJ

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
zbych
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2010 21:20

Re: DOM ZDROJOWY SZCZAWNO ZDRÓJ

Post autor: zbych »

Jedyna rada to: odkładać sobie powiedzmy po 200zł miesięcznie, uskładać kupeczkę i jechać prywatnie. Nie wychodzi to tak drogo jak by się wydawało jeżeli się dobrze poszuka.
W maju byłem w" Nauczycielu" w Szczawnicy, pogoda była super, tereny przepiękne bo to i Dunajec, i Palenica, i Trzy Korony..i i, jedzenie dobre, trzy zabiegi, pokój super, z piękną łazienką, z telewizorem, z telefonem, z balkonem z widokiem na pasmo Pienin i to wszystko za jedyne... 1260zl za dwa tygodnie. Na początku października pojechalem sobie na tydzień do Ciechocinka, byłem we "Wrzosie" i tam również: jedzenie dobre, sanatorium piękne, po remoncie, z kawiarenką i tańcami, z basenem, pokój z łazienką, telewizorem, telefonem, balkonem, no widokow takich jak w Szczawnicy nie było bo to tereny nizinne, ale również 3 zabiegi i to wszystko... za jedyne 637zł. Oczywiście z NFZ również jeżdżę, bo niby dlaczego nie??? Ale tam to już loteria. Mam przydział tak gdzieś w okolicach kwietnia, ale gdzie??? Tak więc uskładać sobie kupeczkę i można jechać kiedy się chce i gdzie się chce.
addam39
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 05 gru 2010 10:45

Post autor: addam39 »

Nie zgadzam sie ze w Szczawnie nie ma co zwiedzac.
Jesli nie bedziemy sie ruszac z uzdrowiska to...nie ma jak wszedzie.Ale jesli lubimy zwiedzac,zbierzemy 4-5 osob na auto to w promieniu 20km-30km od Szczawna czeka na nas mnostwo atrakcji :!:
Zamki:
Ksiaz-5km(trzeci po Malborku i Wawelu zamek w Polsce)
Bolkow w miasteczku o yej samej nazwie.Zamek slynny z corocznego festiwalu Rocka Gotyckiego
Grodno-zamek lezacy na wysokim wzgorzu nad jeziorem Bystrzyckim-przepieknie tam :)
Swiny-ruiny zamku 5km od Bolkowa
Bolczow w Janowicach WLK.

W Krzeszowie slynne Sanktuarium z obrazem Matki Boskiej Krzeszowskiej poswiecony przez JP II.
10km od Szczawna w Swidnicy warto obejrzec KOSCIOL POKOJU-najwiekszy drewniany kosciol na swiecie :!:
Tuz obok Swidnicy w Jaworzynie Sl.Muzeum Kolejnictwa z kilkudziesiecioma CIUCHCIAMI ,zabytkowymi autami i motocyklami Harley-Davidson :P
Z drugiej strony Swidnicy jest Muzeum Militarii z samolotami,czolgami i nostwem innej starej broni.
W samym Walbrzychu jest tez muzeum motoryzacji.
Kto lubi wedrowki polecam wejscie na Chelmiec.Szczyt ponad 900m ale od Boguszow-Gorce b.latwy do wejscia w 40minut spacerkiem.Na nim jest najwiekszy w Polsce krzyz-wiekszy niz ten na Giewoncie!!!Najlepiej w wekeend bo wtedy czynna jest wieza widokowa a z niej przy dobrej widocznosci widac Wroclaw ze wschodu i Sniezke w Karkonoszach na Zachodzie.
Wspomniany zamek Grodno lezy juz w Gorach Sowich.Po jego zwiedzeniu mozna wybrac sie na Wielka Sowe-najwyzszy szczyt tych gor.Choc ponad tysiac m.n.p.m to od strony miejscowosci Rzeczka jest to spacerek godzinny ktory zaliczyl i moj 73l ojciec! :)
Kto nie chce w gory moze...pod ziemie:)Przed wspomniana Rzeczka lezy Walim-miejscowosc znana z rajdow samochodowych i sztolni ktore Niemcy w czasie wojny rekami wiezniow z Gross-Rosen budowali by tam przeniesc najcenniejsza produkcje i dowodztwo.Na terenie Gor Sowich tych sztolni do zwiedznia jest wiele-ja polecam w Walimiu Kwatere Hitlera.Jest to piekna podziemna wycieczka z przewodnikiem czesciowo na ...lodziach po wypelnionych woda skalnych pieczarach :shock:
Pod miasteczkiem Strzegom jest tez miejsce ponure;Muzeum Gross-Rosen-Najciezszy z hitlerowskich obozow koncentracyjnych.Zginelo w nim ponad 40 000 ludzi :?
Wymienilem tylko to co mi przyszlo do glowy w najblizszej okolicy Szczawna.I co-jest tego troche? :lol:
wiecej-kto ciekaw-niech przeczyta moj wpis odnosnie SANATORIUM JAN W LADKU ZDROJU.
Dolny Slask to chyba najpiekniejsze i najzasobniejsze w atrakcje turystyczne polskie wojewodztwo :!:
Yoko91
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 cze 2012 18:08

Post autor: Yoko91 »

addam39, brawo widzę że się przygotowałeś do sanatorium, to tak ja ja. :)
zbych
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

adam39. Drogi Adamie. Masz prawo mieć własne zdanie odnośnie Szczawna Zdroju, a ja swoje zdanie. Ja nie wypowiadałem się na temat atrakcji Dolnego Śląska tylko o Szczawnie Zdroju. Urodziłem się na Dolnym Śląsku i mieszkam tu już dobrze ponad pół wieku, znam Dolny Śląsk jego atrakcje i mniej ciekawe miejsca, ale Dolny Śląsk to Dolny Śląsk, a Szczawno to Szczawno. Do atrakcji Szcawna można jedynie zaliczyć Zamek Książ bo to chyba 5czy 6 km to przy letniej pogodzie można nawet zaliczyć taki spacer. Reszta o czym piszesz to nie bajka Szczawna, a Dolnego Śląska. Podtrzymuję swoją opinię, że Szczawno to dziura w której nie ma co robić popołudniami i wieczorami jeżeli nie pójdzie się na tańce. Podobnie ma się sprawa np. z Dusznikami Zdrój. Również dziura i również nie ma tam żadnych atrakcji po za tańcami w Parkowej lub Etiudzie. No jeszcze jest Muzeum Papiernictwa i budyneczek szumnie nazywany Dworkiem Chopina. Tak się sklada,że byłem i tu i tu ( mam na myśli sanatorium bo tak bywałem tam kilkakrotnie), ale w czerwcu i lipcu to można przynajmniej pospacerować lub posiedzieć na laweczce w parku. Uważam, że jeżeli dyskutujemy o konkretnej miejscowości to o tej miejscowości, a nie o tym co jest 20-30km czy jeszce dalej. :D
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Zgadzam się w zupełności ze Zbychem, powiem nawet więcej zwracajcie Kochani uwagę w jakim temacie zabieracie głos. Ten temat dotyczy Sanatoriów i ich oceny oraz Waszej opinii o nich, a nie atrakcji regionu w jakim dane sanatorium się znajduje.
Zostawmy to inwencji samych kuracjuszy bądź przedstawicielom biur turystycznych.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

W uzupełnieniu dodam, i tu ukłon w stronę Kruszynki, że najwłaściwszym miejscem do opisywania okolic sanatorium wydaje się być temat : "Co warto zobaczyć będąc w ......" w dziale Różne > Na każdy temat >
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Byłam w Szczawnie,w Azalii,dokładnie rok temu i teraz sobie wspominam.
Jak wiadomo,kuracjusze mają czas wolny raczej po południu,choć czasem zabiegi bywały i o godz 15.W listopadzie juz o 16 robi się ciemno,więc na dłuższe wyprawy raczej nie ta pora roku.Poza tym,nie zawsze znajdzie się ktoś życzliwy z samochodem,pozostaje więc autobus czy własne nogi.Do Książa i do Paslmiarni dojeżdza 8-ka,nie ma więc problemu.Biuro wycieczkowe miało w ofercie wyjazdy np.do Kudowy,niestety, brak chętnych i wycieczka odwołana.Kilka innych też odwołano.Pozostają tylko atrakcje miejscowe,czyli koncerty w Teatrze Zdrojowym,w Domu Zdrojowym,raczej amatorskie,a zawsze można spacerować.I na szczęście jest gdzie,bo Szczawno ma naprawdę piękne,nawet w listopadzie,miejsca do spacerowania.A jak ktoś woli miasto,to do Wałbrzycha też bliziutko,autobusy kursują dosyć często. Wieczorem przepięknie oświetlona fontanna przed Domem Zdrojowym,to też atrakcja.
Najważniejsze ,to mieć dobre towarzystwo,reszta sama przyjdzie.
zbych
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Narewka pisze:Byłam w Szczawnie,w Azalii,dokładnie rok temu i teraz sobie wspominam.
Jak wiadomo,kuracjusze mają czas wolny raczej po południu,choć czasem zabiegi bywały i o godz 15.W listopadzie juz o 16 robi się ciemno,więc na dłuższe wyprawy raczej nie ta pora roku.Poza tym,nie zawsze znajdzie się ktoś życzliwy z samochodem,pozostaje więc autobus czy własne nogi.Do Książa i do Paslmiarni dojeżdza 8-ka,nie ma więc problemu.Biuro wycieczkowe miało w ofercie wyjazdy np.do Kudowy,niestety, brak chętnych i wycieczka odwołana.Kilka innych też odwołano.Pozostają tylko atrakcje miejscowe,czyli koncerty w Teatrze Zdrojowym,w Domu Zdrojowym,raczej amatorskie,a zawsze można spacerować.I na szczęście jest gdzie,bo Szczawno ma naprawdę piękne,nawet w listopadzie,miejsca do spacerowania.A jak ktoś woli miasto,to do Wałbrzycha też bliziutko,autobusy kursują dosyć często. Wieczorem przepięknie oświetlona fontanna przed Domem Zdrojowym,to też atrakcja.
Najważniejsze ,to mieć dobre towarzystwo,reszta sama przyjdzie.
Narewko. Masz rację, że można spacerować, ale przyjemniej się spaceruje np. podziwiając górskie szczyty jak chociażby w Szczawnicy lub brzegiem morza np. w Kołobrzegu, Świnoujściu oglądając przy okazji statki, promy wchodzące do portu. Nie bardzo widzę takie ciekawe miejsca do spacerowania w Szczawnie. Standard to spacer do tej dawnej koniarni chociaż i dzisiaj są tam stajnie dla rumaków, wzgórze parkowe, pijalnia wód- przyznam, że ładniejsza jak przed pożarem i to wszystko. Jak na trzy tygodnie pobytu to niezbyt ciekawa perspektywa zwłaszcza w okresie jesienno zimowym. :evil:
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Pewnie,że tak.Listopad to nie jest miesiąc do dłuższego spacerowania.Już o 16 byłam w pokoju,dobrze,że w Azalii są telewizory i dużo programów,można popatrzeć,chociaż nie lubię,ale coś trzeba robić.Właśnie w sanatoriach brakuje mi jakiegoś miejsca do pogawędek czy wspólnego wypicia kawy .Teraz każdy zamyka się w pokoju i już.
A w Szczawnie są przecież dwa parki,rozległe,akurat na popołudniowy spacer.Można isć drogą do Ułanów,też daleko,albo oglądać niektóre naprawdę ciekawe domy.To prawda,że przez 3 tygodnie zobaczy się wszystko,ale ja byłam teraz juz 4 raz w Szczawnie i jeszcze odkrywałam ciekawe miejsca. :)
zbych
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Narewka pisze:Pewnie,że tak.Listopad to nie jest miesiąc do dłuższego spacerowania.Już o 16 byłam w pokoju,dobrze,że w Azalii są telewizory i dużo programów,można popatrzeć,chociaż nie lubię,ale coś trzeba robić.Właśnie w sanatoriach brakuje mi jakiegoś miejsca do pogawędek czy wspólnego wypicia kawy .Teraz każdy zamyka się w pokoju i już.
A w Szczawnie są przecież dwa parki,rozległe,akurat na popołudniowy spacer.Można isć drogą do Ułanów,też daleko,albo oglądać niektóre naprawdę ciekawe domy.To prawda,że przez 3 tygodnie zobaczy się wszystko,ale ja byłam teraz juz 4 raz w Szczawnie i jeszcze odkrywałam ciekawe miejsca. :)
No tak, parki są, ale aby spacerować to dobrze gdy jest z kim i po drugie to spaceruje się przyjemniejgdy jest ciepło, można przycupnąć gdzieś na piwku albo posmakować dobrego loda. gdy jest szaro, ponuro, mglisto to i spacerów się odechciewa. Narewko, ale nic nie piszesz o baletach. Gdy ja byłem 5 lat temu- chyba 5 to można było potańczyć na Białej Sali to był taki lokal w tym ciągu gdzie jest pijalnia tylko bliżej w stronę sali teatralnej i w Zdrojowej. Podobno Biała Sala została zlikwidowana i mial tam być salon hazardowy tylko gdy zrobił się szum z tymi automatami to stanęło to w miejscu i o ile mi wiadomo stoi to puste. Ja mieszkałem w Zaciszu to było takie nieduże sanatorium położone na Wzgórzu Parkowym, ale również podobno zostało zamknięte. W lipcu gdy byłem to nawet przyjemnie było przespacerpować się do Zakładu Przyrodoleczniczego, ale teraz to niezbyt przyjemny spacer zwłaszcza po jakiejś kąpieli. Brrrr.
ODPOWIEDZ