Skandaliczne dopłaty do jedzenia

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Re: Skandaliczne dopłaty do jedzenia

Post autor: smakija1 »

To,że dopłacamy dajemy jakby przyzwolenia na takie praktyki.
Sanatoria powinny byc tak jak hotele ,powinny dzielić się na kategorie ,albo miec poprostu gwiazdki .
Wtedy ja mam wybór ,to wcale nie wydłuzy okres oczekiwania,jeżli zasady będą jasne .
Jeżeli np do pobytu /21dni/ w hotelu 3 gwiazdkowym ja mam dopłacić np.600 zł .
i ja sie na to decyduje to musi byc jakis standart jak w hotelu 3* - ręcznik i suszarka w łazience ,czajnik w pokoju itp.
Jeżeli jade do np 4* to dopłacam np 800zł za 21 dni ,ale oprócz tego recznika suszarki czajnika-
mam basen i szwedzki stół,
idzmy dalej- sanatorium 5* dopłata 1000zł ,do tego jeszcze klimatyzacja i spa bez ograniczeń.
Za to te sanatoria które nie spełniają podstawowych standartów /brak łazienek ,pokoje wieloosobowe ,zabiegi poza budynkiem/nie otrzymają gwiazdek ,i pobyt bedzie bez dopłaty.
Jest napewno wiele osób ,które maja niewielkie dochody i wybiora te tańsze sanatoria ,
albo te wogóle bez dopłaty,,żeby tylko pojechac odpocząc .
Powinien być wybór przed wyjazdem ,czy chce jechac za darmo ,czy dopłacic np 1000 i mieć ful wypas.
ale na miejscu już nie powinno byc podziału na lepszych i gorszych .
Ci ktorych los i tak doświadcza przez biede,
nie powinni być jeszcze w sanatorium doświadczani gorszym jedzeniem ,czy warunkami socjalnymi.
Myśle ,że mając wybór nie wszyscy bedą sie tak pchać do tych najlepszych.
a może dzięki temu ,że zlikwiduje sie dopłaty ,
własciciele bedą podnosic standarty pobytu,
i wiele tych których na dopłaty nie stąc skorzysta z dobrodziejstw NFZ
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy

Post autor: Princi »

poznanianka pisze:We wrześniu ubiegłego roku byłam w Świnoujściu w sanatorium na rehabilitacji na oddziale rehabilitacji ogólnoustrojowej pobyt opłacany z Funduszu Zdrowia ...doplata do jedzenia 10 zł za dzień x 21 dni ....Ale to byla moja decyzja że chcę tam jechać .Od tego roku dopłata wynosi 30 zł za dzień pobytu ,,,troche dużo ale prędzej pojedziesz niż czekając na przydział z Funduszu ....Cos za coś jak to mówią i piszą ....Pozdrawiam ,,,B,,,,
Poznanianko a jakieś namiary :roll: :?: ja chętnie skorzystam,bo z NFZ-tem to długo czekać :kwiat: mogą być na pw :kwiat:
Awatar użytkownika
anovi
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2014 13:36
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: anovi »

Poznanianko :kwiat: Jadę do Świnoujścia na rehabilitację ogólnoustrojową od 27.01.2015r,możesz napisać na temat warunków tam panujących,ilu osobowe są pokoje,czy zabiegi są na miejscu?Proszę na priva bo zboczyłam z tematu.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Jakie dopłaty?
Masz skierowanie z NFZ. W nim jest wymienione ile i za co zapłacisz. Nic ponad to cię nie obowiązuje.
Do jedzenia się nie dopłaca, a sanatorium musi zapewnić ci dietę zgodną ze wskazaniami lekarza, oczywiście bez żadnej dopłaty.
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam czytam wasze wpisy o dopłatach do jedzenia ja będąc na kuracji nie spotkałam się z dopłatami tym bardziej
czytam z zaciekawiawieniem jeszcze raz dziękujemy za wpisy pozdrawiam szkoda że nie mogę dopisać swoich spostrzeżeń :kwiat: :roll:
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Pink, z tymi dopłatami do jedzenia to prawda, aczkolwiek opcjonalnie. Ustawa mówi, ile płacisz w zależności od okresu, w którym wyjeżdżasz i rodzaju pokoju. Ale teraz niektóre sanatoria dają możliwość korzystania z posiłków takich jak komercja (chodzi tu głównie o bufety szwedzkie). Spotkałam się z taką propozycją , nie chcę skłamać, ale chyba w Busku w jednym z sanatoriów.
forumowicz

Do jedzenia - dopłaty.
Do niektórych zabiegów - dopłaty.
Do tv - dopłaty.
Za wymianę pościeli, ręcznika - dopłaty.
Za dodatkowe sprzątniecie pokoju - dopłaty.
Za dodatkowe konsultacje lekarskie - dopłaty.
Za niezlecone przez lekarza mierzenie ciśnienia u pielęgniarki - dopłaty.
Za wdychane powietrze też płacić trzeba.
Co jeszcze?
forumowicz

Jestem w sanatorium enty raz i żadnych dopłat z tych co Pink wymieniasz nie ma :roll: :lol: Ja trafiam zawsze ,no prawie zawsze ;) na całkiem przyzwoite jedzenie .Sanatoria w przypadku kobietek to okazja schudnąć a nie dopłacać do stołów szwedzkich w domu "ful" wypasik :oops: :lol: to tam chociaż troszkę cudownej dietki.Zycie to nie tylko jedzenie ;) :o A po za tym je się żeby żyć ,a ne żyje żeby jeść i jeść i jeść :lol: Biegać po górkach w tany i zabiegi na pierwszym miejscu no oczywiscie. :!: :lol:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Ja w tym roku mam zamiar być w sanatorium na diecie ;)
A co mi tam....zobaczę czy wytrzymam :lol: przy moim apetycie :o
forumowicz

kruszynka pisze: Biegać po górkach w tany i zabiegi na pierwszym miejscu no oczywiscie.
Kto ma taką kondycję, ten nie musi jeździć do sanatorium :P
ODPOWIEDZ