Wcześniejszy powrót z sanatorium ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Dar
Na forum od: 31 maja 2014 14:57
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Wcześniejszy powrót z sanatorium ZUS

Post autor: Dar »

Witam.
Zwracam się z prośba o informację jakie są konsekwencje z rezygnacji z sanatorium. Przyjechałem tutaj tydzień temu. Turnus kończy się 18czerwca. Niestety z przyczyn rodzinnych musze zrezygnować z dalszego pobytu. Jakie dokumenty są potrzebne do tego celi i jakie koszta mogą mnie obciążyć?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
adamadi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:27
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Wcześniejszy powrót z sanatorium ZUS

Post autor: adamadi »

Radziłbym porozmawiać z lekarzem lub dyrektorem ośrodka..,wiem że takie sprawy są do załatwienia bez żadnych konsekwencji ;)
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Dar będąc ostatnio w sanatorium koleżanka z mojego pokoju miał taką sprawę rodzinną śmierć siostry poinformowaliśmy lekarza o sprawie zjeżdzie przed czasem również poinformowaliśmy dyrekcje ośrodka dostaliśmy pozwolenie na wcześniejsz zjazd z turnusu ,koleżanka miała przesłać akt zgonu siotry załatwiałam z nią tą sprawe nie chcialam jej zostawić samą z tym problemem.
Dar

Dziękuję za odpowiedzi!!
W moim przypadku na szczęście śmierć bliskiej osoby nie jest przyczyną... Chodzi o "inne" sprawy rodzinne, z których nie chcę się zwierzać.
Dar

Cześć.
Po rozmowie z ordynatorem wiem, że nie grożą mi żadne konsekwencje związane z wcześniejszym wyjazdem, ale muzę napisać wniosek... Jak go napisać? Kompletnie nie wiem jak to zrobić żeby było dobrze. Pomożecie? :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj Dar :) zaadresuj pismo do ordynatora tego z którym rozmawiałeś i napisz je w formie prośby o wczesniejszy wyjazd z uwzglednieniem przyczyny dla której musisz wyjecha,zaznacz o nieobciążanie Ciebie kosztami z tego powodu(dmuchaj na zimne) :)
Nie należy się rozpisywać ,lecz krótkie zdania i sensowne.
Nie ma konkretnych druków na tę okoliczność .
Powodzonka pozdrawiam serdecznie. :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Mała poprawka Dar jeśli ordynator jest dyrektorem sanatorium ;) w innym przypadku napisała bym do dyrektora sanatorium taką prośbę. :)
W jakim jesteś sanatorium ?jeśli to nie tajemnica oczywiscie ;) :lol:
Awatar użytkownika
niebieskookii
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 kwie 2013 14:01
Oddział NFZ: Podkarpacki

Post autor: niebieskookii »

witam,wiekszosc sanatoriów zasłania sie przepisami ze tylko w wyjatkowym przypadku mozesz uzyskac zgode na wczesniejszy wyjazd z osrodka,Jesli chcesz skrócic wyjazd z innym nieuzasadnionych przyczyn to raczej kaza Ci zapłacic ze swojej kieszeni za dni niewykorzystane.Sam miałem takie przypadki w trakcie pobytów.Ale duzo zalezy od dobrej woli własnie lekarza sanatoryjnego.
ODPOWIEDZ