Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: anusia153 »

Myślę, ze tak źle nie będzie , jakby były jakieś braki i trzeba by było uzupełnić dokumentację czy poprawić wniosek to postępowanie powinno się zamknąć w terminie tych 2 miesięcy , a zespół w tym czasie powinien Cię wezwać do uzupełnienia dokumentacji . Jak nie otrzymałeś takiego wezwania , to sprawa powinna się zakończyć wydaniem decyzji w ciągu tych 2 miesięcy od dnia złożenia wniosku. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
niebieskookii
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 kwie 2013 14:01
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: niebieskookii »

Witam,moze dorzuce swoje trzy grosze w tym poscie.Jako ze mam równoczesnie dwa stopnie niepełnosprawnosci.z ZUS lekki,czyli moge odliczac cały pobyt w sanatorium czy tez turnusy rehabilitacyjno wypoczynkowe.Ale po za tym tyle.Ale warto stawac na komisje lekarska do PFRON w celu uzyskania stopnia umiarkowanego.sam tam zrobiłem i lekarz tylko spytal w jakim celu taki stopien.Powiedziałem ze w celach socjalnych i polepszenia aktywnosci społecznej.Dostałem bez problemu.A to juz taki stopien uprawnia wszystkich do dodatkowych odliczen na paliwo do samochodu<co roku okreslona kwota> na dojazdy lecznicze i inne zabiegi.I nie trzeba faktur z CPN,tylko jakies skierowania skopiowac od lekarzy ze sie takie zabiegi ma.A dodatkowo w pracy 10 dni urlopu pełnopłatnego .
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Niebieskooki o jakiej Ty komisji lekarskiej do PFRON piszesz ?
Z tego co wiem ,to składa się wniosek do zespółu ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności, i to ten organ wydaje orzeczenia o zakwalifikowaniu do jednego z trzech stopni niepełnosprawności . Decyzja wydana przez ten organ jest podstawą do korzystania z ulg . O komisji w PFRON pierwsze słyszę, może coś się zmieniło ostatnio ?
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Mirabella »

anusia153 pisze:Niebieskooki o jakiej Ty komisji lekarskiej do PFRON piszesz ?
Z tego co wiem ,to składa się wniosek do zespółu ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności, i to ten organ wydaje orzeczenia o zakwalifikowaniu do jednego z trzech stopni niepełnosprawności . Decyzja wydana przez ten organ jest podstawą do korzystania z ulg . O komisji w PFRON pierwsze słyszę, może coś się zmieniło ostatnio ?
Ja ci odpowiem ...
Składasz wniosek do PFORN o nadanie stopnia niepełnosprawności.
Dostajesz pisemne zaproszenie na komisję w PFON......tutaj cię badają i podejmują decyzję.
Tak było zawsze .
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mirabel , ja nie wiedziałam , że PFRON wydaje decyzje o stopniu niepełnosprawności.
To moje pytanie : ile jest obecnie organów w Polsce wydające orzeczenie o zaliczeniu do jednego ze stopni o niepełnosprawności ?
Wydawało mi się ,że o niepełnosprawności orzekają : Powiatowe/miejskie zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności – jako pierwsza instancja;
Wojewódzkie zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności – jako druga instancja;
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Mirabella »

ZUS...tu dostajesz rentę, i PFRON.....tu dostajesz stopień niepełnosprawności ( lekki,umiarkowany i znaczny ).
Wszystkie przywileje i ulgi masz w stopniu umiarkowanym i znacznym.
Z ZUSu przywilejów nie ma.
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Trochę i mnie to zastanowiło. Bo przecież PFRON to organ wspierający rehabilitację i zatrudnienie osób niepełnosprawnych, ale o tym że wydaje decyzje dotyczące niepełnosprawności to też słyszę pierwszy raz :?
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mirabel cytuje ze strony PEFRON :

"Od 1 stycznia 1998 r. podstawą do uznania osoby za niepełnosprawną w rozumieniu Ustawy
o rehabilitacji jest wyłącznie orzeczenie wydane przez powiatowy lub wojewódzki zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności lub orzeczenie lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Orzeczenia innych organów (np. KRUS, wojskowych komisji lekarskich lub komisji lekarskich MSWiA) wydane po 31 grudnia 1997 r. nie stanowią podstawy do uznania osoby za niepełnosprawną w rozumieniu Ustawy o rehabilitacji"
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Mam pytanie do osób które mają z PFRON stopień Umiarkowany z jakiś ulg korzystają ? :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Z ZUS korzysta się ze wszystkich przywilejów mając orzeczony jeden ze stopni niepełnosprawnosci :kwiat:
ODPOWIEDZ