Ustroń

Opis miejscowości uzdrowiskowych. Fotografie. Otoczka pobytów w sanatoriach. Nieco rozrywkowo, nieco turystycznie. Co warto zobaczyć, gdzie się rozerwać.
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Ustroń

Post autor: Leon43 »

mam na myśli przez góry, (już tak na zaś sobie układam) ale sam tez tak pomyślałem, że lepiej podjechać do Brennej i stamtąd ruszyć, a swoją drogą do Brennej to tylko 6 km, więc spokojnie dam radę. Dziękuję Smużko ;) ...
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Z Brennej skocz sobie też na Klimczok , łatwa , spokojna trasa .Ja z reguły startuje odwrotnie zaliczając wcześniej Szyndzielnię 8-) Będąc w Ustroniu masz gdzie dreptać , nie ma trudnych szlaków .Życzę dużo pozdrowień na szlaku :lol: :lol: [ obrazek zewnętrzny ]
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Smuga, chyba będę musiała wrócić w Twój ulubiony Beskid :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj Aga :D musisz , oj musisz i podreptamy na Babią wszak to nasza ;) diabelska górka :lol: :lol: :lol: widoczek z drogi na Babią Górę , jeszcze godzinka i :D szczyt :lol: :lol: [ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ]
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Koniecznie, na Babiej jeszcze nie byłam, widoki zapierające dech w piersiach :serce:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Największymi atrakcjami parku są sokolarnia i sowiarnia, gdzie o wyznaczonych porach wykwalifikowani sokolnicy prezentują ptaki drapieżne i sowy podczas ich lotów.
Obecnie na terenie sokolarni przebywa około 30 ptaków. Są wśród nich gatunki rodzime jak np.: kania ruda, kania czarna, myszołów, jastrząb, orzeł przedni czy raróg. Są także ciekawe ptaki z rożnych stron świata np.: bieliki amerykańskie, sokół indyjski czy jedyna w naszym kraju aguja - z Ameryki Południowej. W sokolarni są pokazy lotów ptaków drapieżnych, w czasie których w zupełnie swobodnym locie, podziwiać możemy je nad naszymi głowami. Ptaki te układane są z wykorzystaniem metod sokolniczych. To tutaj zachwycać się można majestatycznym lotem orłów, podziwiać siłę i dostojeństwo bielików, czy też sprawność, zwinność jastrzębi i sokołów. W czasie pokazu oglądamy poszczególne ptaki, sokolnicy opowiadają o nich, uczą nas je rozpoznawać i przybliżają tajniki sztuki sokolniczej.

Bielik amerykański :

[ obrazek zewnętrzny ]

[ obrazek zewnętrzny ]

[ obrazek zewnętrzny ]

Aguja :

[ obrazek zewnętrzny ]

Raróg górski :

[ obrazek zewnętrzny ]

Po wysłuchaniu prelekcji na temat ptaków drapieżnych i obejrzeniu lotów można przejść do sowiarni, gdzie o określonych godzinach podziwiać możemy pokazy lotów sów :

[ obrazek zewnętrzny ]

[ obrazek zewnętrzny ]

[ obrazek zewnętrzny ]

A to już lecąca bezszelestnie sowa, dosłownie centymetry nad ziemią :

[ obrazek zewnętrzny ]

[ obrazek zewnętrzny ]
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Aguś - super fotki :)
Jesteś rasową fotografką ;)
Powiem szczerze, że nie wpadłam na to by zrobić takie ujęcia :shock:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ewa, dzięki, ale do rasowej fotografki dużo mi brakuje :evil: :evil: :evil: Szczególnie te zdjęcia w locie :( nie są wyraźne, powinnam włączyć tryb dynamiczny :( . Ale mam nadzieję, że swoimi zdjęciami zachęciłam przyszłych kuracjuszy i nie tylko kuracjuszy do zwiedzenia Leśnego Parku Niespodzianek . Warto, polecam z całego serca. Dla dzieci jest tam nie lada atrakcji, piaskownice, zjeżdżalnie aleja bajek ...przypomniały mi się lata mojego dzieciństwa i co najważniejsze...karmienie i głaskanie zwierzątek , które są potulne jak baranki :D
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

To prawda Aguś, że tam jest fajnie i super można spędzić czas rodzinnie ;)
Dzieci mają taką zabawę, że serca dorosłych się radują :)
Warto nadmienić, że emeryci i renciści mają zniżkę na bilet po okazaniu legitymacji ;)
Acha, co do rencistów to trzeba się zorientować czy nie ma ograniczenia wiekowego np. 65 lat :|
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak i dodam jeszcze, że kuracjusze również maja zniżkę. Wystarczy przy sobie mieć tzw. wejściówkę do sanatorium . Bilet jest tańszy chyba o 4 zł, podobnie jest z biletem na kolejkę na Czantorię, też honorują tą miejscówkę :D Tak więc przyszli kuracjusze w Ustroniu, noście miejscówkę ze sobą ;)
ODPOWIEDZ