Kolejka do sanatorium na 2015 rok

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
ibizka wielkopolska
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 gru 2012 20:00
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Kolejka do sanatorium na 2015 rok

Post autor: ibizka wielkopolska »

serendipiti otrzymałam odpowiedz mailowo,że czas oczekiwania na NFZ to około 1 roku.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Pytanie było do Barby.
Ale dzięki. Otrzymałaś odp. z ośrodka, że czas oczekiwania około roku? Czyli można pytać w ośrodkach, jak długo trzeba czekać na rehabilitację u nich, a kolejka nfz nie ma znaczenia? Czegoś nie rozumiem:/ To po co kolejka w nfz?
Ogólnie wygląda mi to na jakąś kryptoreklamę.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Oprócz wyjazdów do sanatorium , jest jeszcze możliwość wyjazdów na rehabilitacje i o takim wyjeździe pisze Barba .Taką rehabilitację załatwiamy sobie sami składając papiery bezpośrednio w ośrodkach które prowadzą taki typ rehabilitacji .Jest to rzeczywiście bardzo krótki czas oczekiwania .Na przykład w Ośrodku Gwarek w Goczałkowicach czas oczekiwania na tego typu rehabilitację wynosi podobno 5-6 lat , gdy stan chorobowy jest stabilny .Zdarzają się przypadki pilne , one są szybciej realizowane ale to zależy wszystko od komisji bezpośrednio w ośrodku .
emi13214
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2012 20:06
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: emi13214 »

U mnie spadło ok.100
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Smuga
I za tę rehabilitację płaci nfz w ramach leczenia uzdrowiskowego i nie trzeba czekać w kolejkach nfz? W takim razie post Barbry chyba nie powinien pojawić się w temacie kolejka do sanatorium, nie sądzisz? Ale warto wiedzieć, że jest inna forma wyjazdu z nfz.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Serendipity :kwiat: ta forma to rehabilitacja ogólnoustrojowa. Jest wiele ośrodków, która takową prowadzą. Wnioski są na stronie internetowej danego ośrodka.
Wniosek wysyłasz bezpośrednio do wybranego ośrodka. Mój sąsiad za moją namową wysłał wniosek do KRUS w Horyńcu w listopadzie i ma już przydział na sierpień 2015r.
maadziula
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 lut 2013 14:58
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: maadziula »

u mnie spadło 70 numerów i jest 2642 przy jakim numerze dostaje się przydział, teraz jakoś się to zmieniło bo 2 lata temu dostałam przy numerze 467. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Selene
"Wniosek wysyłasz bezpośrednio do wybranego ośrodka."
Czyli za rehabilitację ogólnoustrojową zapłaci krus i zus, czy nfz? Bo Barbra pisała o nfz.
Przepraszam za zaśmiecanie tematu, ale warto to wyjaśnić, może ktoś skorzysta.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Serendipity :kwiat: zapłaci tylko NFZ.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Serendipity ....napisałaś : I za tę rehabilitację płaci nfz w ramach leczenia uzdrowiskowego i nie trzeba czekać w kolejkach nfz .Nie nazwała bym tego takim typowym leczeniem uzdrowiskowym , bo często są to ośrodki poza uzdrowiskami . Są również w miejscowościach uzdrowiskowych i to Ty wyszukujesz i decydujesz gdzie pojedziesz a fundusz opłaci .A wniosek na te normalne sanatorium sobie dodatkowo złożysz i będziesz czekać w kolejeczce .Ten post od Barbry wskoczył faktycznie w temat kolejkowy , ale myślę że informacja jest interesująca i można dodatkowo z niej skorzystać :)
Zablokowany