Czy jest możliwe? Bezpłatne zabiegi w sanatorium.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Bu-ba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 lis 2012 19:27

Czy jest możliwe? Bezpłatne zabiegi w sanatorium.

Post autor: Bu-ba »

Dostałam skierowanie na rehabilitację w moim miejscu zamieszkania. Niestety nie mam możliwości zgrania zabiegów z pracą. Musiałabym wziąć urlop na ten czas. Ale pozostaje jeszcze dojeżdżanie na zabiegi. Do sanatorium dopiero zamierzam składać podanie więc na razie mogę tylko czekać. Pomyślałam że najlepszym dla mnie rozwiązaniem byłoby wynajęcie sobie jakiegoś lokum w kurorcie i dochodzenie na zabiegi. Oczywiście nie byłoby problemu gdybym za wszystko zapłaciła . Czy istnieje szansa żeby zabiegi były dla mnie bezpłatne ( czyli płatne przez NFZ) ? Jeżeli tak , to jak to załatwić?
Pozdrawiam wszystkich i proszę o jakąś radę.
forumowicz

Re: Czy jest możliwe?

Post autor: forumowicz »

A kto Ci dał to skierowanie na rehabilitację?
forumowicz

Nigdy nie słyszałam o takiej możliwości ,sadzę ,że jest to niemożliwe ,ponieważ wiele osób by tak chciało :)
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Ambulatoryjne leczenie uzdrowiskowe

Post autor: administrator »

Jest taka możliwość, przynajmniej niektóre oddziały NFZ o niej informują. Nazywa się to ambulatoryjne leczenie uzdrowiskowe. Właśnie w takim przypadku jest podobnie do sytuacji opisanej przez Bu-ba - NFZ nie refunduje kosztów przejazdu i powrotu oraz zakwaterowania i wyżywienia, o to należy zadbać samemu - NFZ zapewnia jednak bezpłatnie zabiegi fizjoterapeutyczne przynajmniej trzy dziennie przez 6 dni zabiegowych w tygodniu oraz wizyty lekarskie w przychodni uzdrowiskowej.
Kuracjusz powinien wybrać uzdrowisko, w którym chce się leczyć oczywiście z dostępnych w danym oddziale NFZ i termin przeprowadzania zabiegów. Taki cykl leczniczy trwa od 6 do 18 dni.
Oczywiście potrzebne jest skierowanie na leczenie uzdrowiskowe od swojego lekarza POZ z określeniem wybranego ośrodka uzdrowiskowego, datą rozpoczęcia zabiegów, a także ilością dni zabiegowych. Takie skierowanie z wnioskowanym leczeniem ambulatoryjnym w wybranym miejscu i czasie należy oczywiście złożyć do potwierdzenia w oddziale NFZ.
Po otrzymaniu potwierdzenia z NFZ należy uzgodnić właściwy termin rozpoczęcia leczenia nie później niż 14 dni przed planowaną datą.
Więcej na stronie http://www.nasze-sanatorium.pl/ambulato ... skowe.html
forumowicz

Witam admin czuwa ;) tak myślałam,że coś przeoczyłam w czytaniu ,czyli drugi człowiek obok jest zawsze potrzebny :) Pozdrawiam serdecznie o poranku,całkiem ładnym.
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ninak »

Są jeszcze inne sposoby na bezpłatne zabiegi w sanatoriach,wiem z własnego doświadczenia. 1 W Horyńcu Zdroju;lekarz zleca 3 zabiegi,dzwonisz do Horyńca do przychodni uzdrowiskowej i z panią rejestratorką uzgadniasz termin.Wysyłasz skierowanie na zabiegi{tylko 3} i pani oddzwania ,że doszło.Załatwiasz noclegi ,25 zł. pokój z łazienką,obiad w Domu Zdrojowym 16zł.Nic nie trzeba potwierdzać w funduszu.Wykaz zabiegów mają na swojej stronie,więc twój lekarz może wypisać takie jakie chcesz.Tak było w tym roku. 2 Lądek Zdrój.Poradnia rehabilitacyjna.Lekarz wypisuje ci skierowanie do poradni rehabilitacyjnej,dzwonisz ,rejestrujesz się ale niestety na wizytę do pani doktor musisz stawić się osobiście.Czas oczekiwania na zabiegi krótki,6,7 tygodni.Zabiegi wykonywane są w sanatorium Stanisław.Załatwiasz noclegi ,obiad i w ten sposób można być szczęśliwym kuracjuszem :D W każdym uzdrowisku jest przychodnia ,można dzwonić i dopytywać się .bo jeżeli w tych miejscowościach tzn. w Horyńcu i Lądku można w taki sposób załatwić zabiegi to może w innych też . Nina
Bu-ba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ojej , nie spodziewałam się aż takiej pomocy ! I tak szybko. Dokładnie, rzeczowo wyjaśnione. Forumowicze jesteście wspaniali ! Dziękuję, dziękuję, dziękuję bo moje kości proszą się o porządny masaż i jakieś ciepłe okłady. Pozdrawiam
forumowicz

Re: Czy jest możliwe? Bezpłatne zabiegi w sanatorium.

A nie lepszy byłby masaż przystojnego mężczyzny i ciepły okład jego pieknego ciała :?: :oops:
Bu-ba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nooo, marzenia to fajna rzecz...
Bu-ba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wyobraźcie sobie moi drodzy że zadzwoniłam kilka dni temu do NFZ . Właśnie w sprawie ambulatoryjnego leczenia uzdrowiskowego. Chodziło mi o to kto i gdzie ma wypisać rodzaj zabiegów. Uprzejmy pan poinformował mnie że lekarz rodzinny powinien wypisać skierowanie na ambulatoryjne leczenie uzdrowiskowe tylko trzeba wpisać datę , miejsce leczenia ,ilość dni i wysłać do NFZ. Można wybrać kurort poza swoim województwem. O zabiegach decyduje lekarz w uzdrowisku. Wysyłając już teraz skierowanie , przydział do Buska ( tam mam najbliżej) mogłabym otrzymać już w styczniu. Takie rozwiązanie jest dla mnie wygodne bo nie muszę sama szukać przychodni . Tą informację zostawiłam dla tych którzy podobnie jak ja chcą się rehabilitować.Tylko nie wiem jak to jest w innych województwach. Ja mieszkam na Podkarpaciu.
Ciekawe że jak dzwoniłam dwa miesiące wcześniej to nikt mnie o takim rozwiązaniu nie poinformował.
W związku z tym ma pytanie . Czy ktoś zna adres w Busku gdzie można by wynająć niedrogo pokój ? Nie mam specjalnych wymagań. Przydałby się może jakiś aneks kuchenny i żeby było czysto.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ