NFZ - weryfikacja skierowania...

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Re: NFZ - weryfikacja skierowania...

Post autor: asia13 »

W lubelskim nigdy nie czekałam dwa lata.Po powrocie (ok.3 m-ce)składam wniosek i czekam ok.15-16 m-cy tak że od ostatniego pobytu mija 18 m-cy.Na pewno zależy to od profilu leczenia i od ilości chętnych do sanatorium.No ,ale lubelskie jest we wszystkim prawie na samym końcu jak to mówią ściana wschodnia to przynajmniej W NFZ przodujemy :)
nusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2012 21:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: nusia »

Oczekuję na skierowanie do sanatorium w śląskim NFZ. Wniosek złożony w kwietniu 2013r. Ostatni pobyt w sanatorium styczeń 2012r. O weryfikacji powiadomiono mnie 23 grudnia 2014r. Pojawił się ponownie numer w kolejce: 24857.
Na skierowaniu jest wpisana miejscowość, ale bez wskazania konkretnego sanatorium, a tym bardziej terminu. Niestety, przydzielono mi miejscowość górską, do której nie powinnam jechać ze względów zdrowotnych, co było zaznaczone przez lekarza rodzinnego. Nie ma możliwości zmiany! Mogę zrezygnować, lecz nie zamierzam. No cóż, poczekam cierpliwie, a później może zamiana na skierowanie ze zwrotów? Byle nie góry!!! :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asia13 »

Jak dostaniesz już termin i miejscowość to nie będziesz mogła się starac o zwroty.Przynajmniej jab tak miałam.
nusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2012 21:04
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: nusia »

Jeśli teraz zwrócę się do NFZ o zmianę miejscowości jest szansa? Jak sądzisz?
Pozdrawiam :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Nusia powinnaś jak najszybciej udać się do lekarza rodzinnego i poprosić o zaświadczenia, że z Twoim stanem zdrowia nie możesz przebywać w górach. Najlepiej z pismem przewodnim dostarcz je osobiście do swojego oddziału NFZ. Łaski nie robią, żeby Ci zamienić miejscowość. Ja miałam podobną sytuację z tą różnicą, że miałam już przydział. Pod namową koleżanki tak zrobiłam i się udało. Pozdrawiam i życzę powodzenia :kwiat:
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Nusia, ruda ma rację. Nie czekaj, kuj żelazo póki gorące. Im wcześniej zareagujesz, tym lepiej. Nie zwlekaj i nie licz na żadne zwroty. Pismo od lekarza o przeciwwskazaniach natychmiast zanieś do NFZ-u. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Nusia na zaświadczeniu powinno być przeciwwskazanie na tereny górskie jak również podgórskie bo właśnie Duszniki to rejon podgórski :!:
Pozdrawiam :kwiat: :kwiat:
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: smakija1 »

ja bede składac teraz wniosek z NFZ zresztą pierwszy raz, pani doktor dala mi skierowanie na badanie krwi ,moczu i EKG,Ponieważ prześwitlenie mam ważne robiłam w listopadzie 2013 roku powiedziała ze to moze być ,tylko nie wiem mam to bez opisu ,czy mam teraz iśc i poprosic o opis i zapłacić ,bo jakoś nie dopytałam ,czy z prześwitlenia to musi być opis
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

nusia pisze:Oczekuję na skierowanie do sanatorium w śląskim NFZ. Wniosek złożony w kwietniu 2013r. Ostatni pobyt w sanatorium styczeń 2012r. O weryfikacji powiadomiono mnie 23 grudnia 2014r. Pojawił się ponownie numer w kolejce: 24857.
Na skierowaniu jest wpisana miejscowość, ale bez wskazania konkretnego sanatorium, a tym bardziej terminu. Niestety, przydzielono mi miejscowość górską, do której nie powinnam jechać ze względów zdrowotnych, co było zaznaczone przez lekarza rodzinnego. Nie ma możliwości zmiany! Mogę zrezygnować, lecz nie zamierzam. No cóż, poczekam cierpliwie, a później może zamiana na skierowanie ze zwrotów? Byle nie góry!!! :D
Pozdrawiam.
Niusiu

Czy dobrze doczytałem ?

wniosek złożony w 04-2013
pobyt -01-2012
weryfikacja u lekarza 12-2014

I teraz mam pytania bo w podobnym czasie wprawdzie w 07 -2013 składałem wniosek w imieniu Mamy czy do weryfikacji byłaś Zapraszana przez lekarza Rodzinnego ?
I czy to on czy Ty odsyłałaś już po weryfikacji ów potwierdzony wniosek ?

a tak już na marginesie to lada chwila powinnaś spodziewać się Zaproszenia do Sanatorium , dotychczas w śląskim po weryfikacji max do 2-3 miesięcy wysyłano Skierowanie .
Zastanawiam się natomiast nad tym co piszesz ,że na na wniosku była tylko Miejscowość a nie było Lokalizacji ,ale może to przeo lub nie doczytanie

Pozdrawiam i czekam na Twoje Odpowiedzi ,aby przygotować Mamę na kolejna wizytę lub ,aby była częstszym gościem rodzinnego celem szybszej weryfikacji
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

darek pisze: a tak już na marginesie to lada chwila powinnaś spodziewać się Zaproszenia do Sanatorium , dotychczas w śląskim po weryfikacji max do 2-3 miesięcy wysyłano Skierowanie .

:P :P :P :P

tyle komentarza ....

:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
ODPOWIEDZ