Ustroń Równica od 20.02.15

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
guana503
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 22 sty 2015 10:46

Re: Ustroń Równica od 20.02.15

Post autor: guana503 »

Bardzo Wam dziękuję za pomoc :kwiat: :kwiat: :kwiat: Z takimi informacjami to już sobie poradzę :)
Zanim przyjadę to może już nie być śniegu...... A szkoda :(

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Jak wysiądziesz z autobusu to tak jak pisał Violet jest postój taxi.
Gdy byłyśmy w listopadzie to trafiłyśmy na fajnego niedrogiego taksówkarza, który zawiózł nas o wiele dalej jak do "Równicy" za 12 zł.
Podam Ci na Niego namiary na PW ;)
Pozdrawiam :kwiat:
guana503
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Witam Wszystkich :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Może ktoś mi pomoże jeszcze w jednej kwestii :)
Mam przesiadkę w Katowicach z pociągu na autobus do Ustronia.
W jednym informatorze znalazłam, że muszę przejść około 500m do przystanku autobusowego,
a w drugim informatorze znalazłam informację, że nie ma tego przystanku i muszę iść prawie 3 km.
Może ktoś jechał w ten sposób do Ustronia i wie jak to wygląda?

Chodzi mi też o sprawę szlafroku.
Czy na basen u Równicy chodzi się w szlafroku i czy można wypożyczyć szlafrok w recepcji ?
Za wszelkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat:

Pozdrawiam :)
Lunka
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2011 01:13
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Lunka »

Witaj :) , nie wiem jak jest z przystankami w Katowicach, spróbuj zadzwonić, Google pomoże znaleźć kontakt.
Ale wiem, że do Ustronia z Katowic jeżdżą busy , kontakt tez znajdziesz w necie.
Sorry, więcej nie wiem na ten temat.
Wiem natomiast, że na basen w Równicy szlafrok jest niepotrzebny.
Najlepiej ubrać się w kostium jeszcze w pokoju, żeby szybko się rozebrać w szatni
i szybko wejść do basenu i zająć dobre miejsce...(to było dla mnie bardzo ważne).
Oczywiście musisz mieć czepek i klapki, i większy ręcznik.
:idea:
Ale można i tak....wyjść z pokoju już w kostiumie i szlafroku,
i do basenu iść w szlafroku.
Poznałam w windzie panią, która w ładnym białym szlafroku kąpielowym
zjeżdżała na dól i tak szła na basen i pomyslałam wtedy,
że to dobry pomysł, bo ubieranie po kapieli jest denerwujące.
Starałam sie pomóc :)
pozdrowienia posyłam :kwiat:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

A czemu przesiadasz się na autobus??? Jeżeli zamierzasz jechać pociągiem z Zielonej Góry o 7.24 to w Katowicach powinnaś być planowo o 13.06. Niespełna godzinę później masz pociąg Kolei Śląskich do Wisły>>> dokładnie o 14.03. Jak wszystko pójdzie zgodnie z rozkładem to o 16.00 jesteś na miejscu czyli na stacji Ustroń Zdrój, a stamtąd już bliżej do celu czyli SU Równica.
SU Równica połączona jest specjalnym łącznikiem z Zakładem Przyrodoleczniczym gdzie znajduje się basen, spokojnie można spacerować w szlafroku. Nie mam pojęcia czy można takowy wypożyczyć, ale z pewnością można kupić - bo w łączniku sklepów, sklepików jest bez liku.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

A odległość pomiędzy dworcami to ca pół kilometra. ( wg google maps) :D
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Na temat połączeń w Katowicach nie pomogę ,bo jechałam z innego kierunku.Natomiast ,uważam że szlafrok to zbędny bagaż.Ja również w pokoju ubierałam strój na to koszulkę typu shirt, bluzę dresową - plus spodenki rybaczki.Po basenie pakowałam w foliowy woreczek strój i klapki -to razem do plecaczka, a ręcznik w ręce w jedną i drugą stronę.Przez całe 24 dni nie spotkałam nikogo paradującego w szlafroku.Zresztą zawsze idąc na basen, miałam ze sobą strój na kolejne zabiegi -więc głupawo bym wyglądała na zabiegach prądowych czy relaksacyjnych ubrana w szlafrok.
Trzeba wychodzić z pokoju zabierając ze sobą wszystko to co jest potrzebne na kolejne zabiegi ,by się niepotrzebnie nie wracać.Bo....uwierz mi to cała wyprawa pomiędzy pokojem a zakładem przyrodoleczniczym - i bywa że możesz nie zdążyć czasowo powracając i znów wychodząc.Zresztą będąc na miejscu sama zobaczysz o czym piszę.Plusem jest to, że wychodzisz z pokoju bez wierzchniego okrycia i zaliczasz zabiegi oglądając świat zza szyb :) :kwiat: :kwiat:
Dwa, trzy dni i połapiesz się we wszystkim.Narka! :kwiat:
guana503
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Dzięki za wszystkie podpowiedzi :kwiat: :kwiat: :kwiat:

Pytałam o szlafrok bo w jednym sanatorium wręcz wymagano żeby przychodzić w szlafrokach, a to zajmuje pół walizki.
stokrotko zastosuję się do twojej rady :)

violet58 dzięki :kwiat: Nie sprawdzałam tej możliwości. Po kiego diabła ciągnąć się z walizą kawał drogi jak można z pociągu na pociąg.
Sprawdzę to połączenie.

Jeszcze raz dziękuję :)
guana503
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

violet58 sprawdziłam to połączenie i tam mi wyświetliło, że muszę wysiąść na stacji Ustroń Polana.
Czy to dalej, czy bliżej do Równicy?
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Musisz wysiąść na stacji Ustroń Zdrój. Ustroń Polana jest dalej, tam się jedzie chcąc wjechać wyciągiem na Czantorię.
Tutaj masz rozkład Kolei Śląskich...>>>http://kolejeslaskie.com/upload/1421068 ... ycznia.pdf Stan na 12 stycznia br., ale zawsze możesz skorzystać z infolinii +48 32 428 88 88. Infolinia jest czynna całodobowo przez 7 dni w tygodniu.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ