Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: mariolaa »

Ulga na cele rehabilitacyjne przysługuje osobom niepełnosprawnym bądź podatnikom mającym na utrzymaniu osoby niepełnosprawne, których dochód (tj. osób będących na utrzymaniu) nie przekracza 9120 zł w roku podatkowym. Limit ten ma miejsce przy odliczeniu przez opiekuna osoby niepełnosprawnej i limit dochodów 9120 zł dotyczy osoby niepełnosprawnej pozostającej na utrzymaniu.
Odliczeniu podlegają wyłącznie te wydatki poniesione przez osobę niepełnosprawną lub podatnika mającego na utrzymaniu taką osobę, które zostały wymienione w art. 26 ust. 7a ustawy o PIT, jako wydatki na cele rehabilitacyjne oraz wydatki związane z ułatwieniem wykonywania czynności życiowych.
Wydatki związane z pobytem na turnusie rehabilitacyjnym oraz odpłatny pobyt na leczeniu w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, pobyt w zakładzie rehabilitacji leczniczej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-opiekuńczych oraz odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne poniesione przez osobę niepełnosprawną to wydatki nielimitowane.
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2014 08:59
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: niekiepska2014 »

Ja mam stopień niepełnosprawności Umiarkowany na Stałe
jednoczeście przeszłam na emeryturę ,mieszkam i utrzymuje się sama z 1269 zł.mieszęcznie
czyli te 9120 zł -to nie dotyczy mnie,ja mogę taki turnus reh. kupić sobie prywatnie
np.w Ciechocinku w Wojskowym bezpośrednio, poprosić o fakturę i w odpowiednim czasie odliczyć PIT- 37
jako na cele rehabilitacyjne. :D :D :D :D
jak się ucieszyłam :P :P :P :P

szkoda że tak późno się o tym dowiedziałam
dziękuję Wam dziewczynki bardzo :kwiat: :kwiat:
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Narewka
za 2014r nie będę miała odpisu za żaden turnus, ale czy mogę odliczyć za samochód w "wydatki nielimitowane" czyli całą kwotę, zawsze odliczałam 2280 ( z tego 18%)
czy możesz mi powiedzieć co jeszcze mogę odliczyć (tak na przyszłość bo za 2014 to juz za poźno.
pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Post autor: Ida »

Tak zupełnie "bezkarnie", to nie możesz odliczyć na samochód, musisz być właścicielką lub współwłaścicielką samochodu, po drugie musisz mieć jakieś "kwity", że na te zabiegi jeździłaś, jakieś karty zabiegowe,itp i w takiej ilości, żeby uzasadniały taka kwotę. Tłumaczenie się w skarbówce nie należy do przyjemności, a kontrolują coraz częściej.
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Jestem współwłascicielką,a kwity mam tylko pobyt w sanatorium (kartę wypisu)
i chyba nic więcej......... ;) ;)
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Post autor: Ida »

Do odpisania pobytu w sanatorium konieczna jest faktura, sam wypis nic nie da. Trzeba zbierać wszystkie faktury za płatne zabiegi, a ściślej mówiąc trzeba prosić o faktury imienne, bo paragony się nie liczą.
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Bardzo dużo się od Was dowiedziałam,ale jeszcze raz chcę doprecyzować swoje pytanie otóż np.
wykupię sobie 14 dni turnus reh.,zamówię pokój 1 osobowy,dokupię dodatkowo zabiegi , wliczę bilety dojazdu do sanatorium ,i porosze o faktury
( nie wiem jak ma być zatytulowana np Pobyt Rehabilitacyjny )na to wszystko będę miała faktury zapłacę 3500 zł.
pytanie - czy te 3500 zł w rozliczeniu rocznym PIT wpisuję "wydatki na cele rehabilitacyjne"(PIT37 PITO)
i co najważniejsze czy US zwróci mnie 3500 zł
-a jakbym w roku podatkowym miała jeszcze raz to samo leczenie na 3500 zł ,to również moge to odliczyć
czyli razem 7 000 zł
nie śmiejcie się ale całą noc nie spałam ,tylko o tym myślę,do tej pory co roku odliczałam sobie tylko ulge na samochód 2280 z tego tylko 18% tj.ok.400 zł , i to były moje coroczne odliczenia, dlatego jestem w miłym szoku jeżeli będę mogła
odliczać "całą kwotę wydatkowaną"
tak jak pisałam roczny przychód z emerytury to 17 774 zł
ale jeszcze jedno zapomniałam napisać że Wynajmuję mieszkanie (od 8 m-cy) za 1000 zł/m-c
czy to nie pogorszy mojej sytuacji z odliczeniami -nielimitowanymi.
Przepraszam że tak obszernie napisałam,ale bardzo bym chciała już zamówić turnus reh.
prosze odpowiedzcie
dziękuję :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat: :)
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asia13 »

Fiskus Ci zwróci 18% z kwoty 3500.
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

o matko !
a dlaczego skoro mam Orzeczenie o Niepełnosprawnosci "umiarkowany"
Narewka mówiła że są
wydatki nielimitowane- czyli odliczam Całą kwotę wydatkowaną.
kurcze ,dziewczyny powiedzcie jak to jest na pewno

asia13
a dlaczego tak uważasz że fiskus zwróci mi tylko 18 % ( czy dlatego że mam wynajem mieszkania )?

» 13 gru 2013 10:01
Mając orzeczenie o niepełnosprawności możesz sobie odpisywać od podatku tzw ulgę rehabilitacyjną,czyli koszty leczenia.Ja odpisuję nawet wyjazdy prywatne,tj fakturę za pobyt /proszę wtedy o dopisek-pobyt leczniczo-rehabilitacyjny/,oraz koszty dojazdu do sanatorium.W zależności od wydanej kwoty zawsze trochę sie nazbiera na następne wyjazdy.
Oprócz tego możesz ubiegać sie o dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego,choć to zależy od tego,jakie pieniądze ma gmina.Moja np,daje tylko inwalidom I grupy i dzieciom.
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asia13 »

Przecież Urząd Skarbowy zwraca wszystko z podatku ,a pomyśl z kwoty Twojej emerytury jak piszesz 17000 to ile Ci potrącili podatku :?:
ODPOWIEDZ