Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
Odliczeniu podlegają wyłącznie te wydatki poniesione przez osobę niepełnosprawną lub podatnika mającego na utrzymaniu taką osobę, które zostały wymienione w art. 26 ust. 7a ustawy o PIT, jako wydatki na cele rehabilitacyjne oraz wydatki związane z ułatwieniem wykonywania czynności życiowych.
Wydatki związane z pobytem na turnusie rehabilitacyjnym oraz odpłatny pobyt na leczeniu w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, pobyt w zakładzie rehabilitacji leczniczej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-opiekuńczych oraz odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne poniesione przez osobę niepełnosprawną to wydatki nielimitowane.
-
niekiepska2014
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 08 maja 2014 08:59
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 7
jednoczeście przeszłam na emeryturę ,mieszkam i utrzymuje się sama z 1269 zł.mieszęcznie
czyli te 9120 zł -to nie dotyczy mnie,ja mogę taki turnus reh. kupić sobie prywatnie
np.w Ciechocinku w Wojskowym bezpośrednio, poprosić o fakturę i w odpowiednim czasie odliczyć PIT- 37
jako na cele rehabilitacyjne.
jak się ucieszyłam
szkoda że tak późno się o tym dowiedziałam
dziękuję Wam dziewczynki bardzo
-
niekiepska2014
- Aktywny Kuracjusz

za 2014r nie będę miała odpisu za żaden turnus, ale czy mogę odliczyć za samochód w "wydatki nielimitowane" czyli całą kwotę, zawsze odliczałam 2280 ( z tego 18%)
czy możesz mi powiedzieć co jeszcze mogę odliczyć (tak na przyszłość bo za 2014 to juz za poźno.
pozdrawiam
- Ida
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 21 sie 2010 11:08
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 13
- Podziękował: 1 raz
-
niekiepska2014
- Aktywny Kuracjusz

i chyba nic więcej.........
- Ida
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 21 sie 2010 11:08
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 13
- Podziękował: 1 raz
-
niekiepska2014
- Aktywny Kuracjusz

wykupię sobie 14 dni turnus reh.,zamówię pokój 1 osobowy,dokupię dodatkowo zabiegi , wliczę bilety dojazdu do sanatorium ,i porosze o faktury
( nie wiem jak ma być zatytulowana np Pobyt Rehabilitacyjny )na to wszystko będę miała faktury zapłacę 3500 zł.
pytanie - czy te 3500 zł w rozliczeniu rocznym PIT wpisuję "wydatki na cele rehabilitacyjne"(PIT37 PITO)
i co najważniejsze czy US zwróci mnie 3500 zł
-a jakbym w roku podatkowym miała jeszcze raz to samo leczenie na 3500 zł ,to również moge to odliczyć
czyli razem 7 000 zł
nie śmiejcie się ale całą noc nie spałam ,tylko o tym myślę,do tej pory co roku odliczałam sobie tylko ulge na samochód 2280 z tego tylko 18% tj.ok.400 zł , i to były moje coroczne odliczenia, dlatego jestem w miłym szoku jeżeli będę mogła
odliczać "całą kwotę wydatkowaną"
tak jak pisałam roczny przychód z emerytury to 17 774 zł
ale jeszcze jedno zapomniałam napisać że Wynajmuję mieszkanie (od 8 m-cy) za 1000 zł/m-c
czy to nie pogorszy mojej sytuacji z odliczeniami -nielimitowanymi.
Przepraszam że tak obszernie napisałam,ale bardzo bym chciała już zamówić turnus reh.
prosze odpowiedzcie
dziękuję
-
niekiepska2014
- Aktywny Kuracjusz

a dlaczego skoro mam Orzeczenie o Niepełnosprawnosci "umiarkowany"
Narewka mówiła że są
wydatki nielimitowane- czyli odliczam Całą kwotę wydatkowaną.
kurcze ,dziewczyny powiedzcie jak to jest na pewno
asia13
a dlaczego tak uważasz że fiskus zwróci mi tylko 18 % ( czy dlatego że mam wynajem mieszkania )?
» 13 gru 2013 10:01
Mając orzeczenie o niepełnosprawności możesz sobie odpisywać od podatku tzw ulgę rehabilitacyjną,czyli koszty leczenia.Ja odpisuję nawet wyjazdy prywatne,tj fakturę za pobyt /proszę wtedy o dopisek-pobyt leczniczo-rehabilitacyjny/,oraz koszty dojazdu do sanatorium.W zależności od wydanej kwoty zawsze trochę sie nazbiera na następne wyjazdy.
Oprócz tego możesz ubiegać sie o dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego,choć to zależy od tego,jakie pieniądze ma gmina.Moja np,daje tylko inwalidom I grupy i dzieciom.
- asia13
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6