Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
- Ida
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 21 sie 2010 11:08
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 13
- Podziękował: 1 raz
Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
- asia13
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
- Narewka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 33
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowano: 16 razy
Oczywiste jest, ze odliczenia dokonuje się od przychodu, czyli zwrotu dostaniesz tylko 18% kwoty zapłaconej . Jeśli odliczasz też samochód, to możesz teź, oby tylko wystarczyło ci emerytury, czyli podstawy do odliczeń.
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
Czy dobrze doczytałem ,że wynajmujesz mieszkanie i osiągasz dochód w wysokości podanej ?niekiepska2014 pisze:Bardzo dużo się od Was dowiedziałam,ale jeszcze raz chcę doprecyzować swoje pytanie otóż np.
wykupię sobie 14 dni turnus reh.,zamówię pokój 1 osobowy,dokupię dodatkowo zabiegi , wliczę bilety dojazdu do sanatorium ,i porosze o faktury
( nie wiem jak ma być zatytulowana np Pobyt Rehabilitacyjny )na to wszystko będę miała faktury zapłacę 3500 zł.
pytanie - czy te 3500 zł w rozliczeniu rocznym PIT wpisuję "wydatki na cele rehabilitacyjne"(PIT37 PITO)
i co najważniejsze czy US zwróci mnie 3500 zł
-a jakbym w roku podatkowym miała jeszcze raz to samo leczenie na 3500 zł ,to również moge to odliczyć
czyli razem 7 000 zł
nie śmiejcie się ale całą noc nie spałam ,tylko o tym myślę,do tej pory co roku odliczałam sobie tylko ulge na samochód 2280 z tego tylko 18% tj.ok.400 zł , i to były moje coroczne odliczenia, dlatego jestem w miłym szoku jeżeli będę mogła
odliczać "całą kwotę wydatkowaną"
tak jak pisałam roczny przychód z emerytury to 17 774 zł
ale jeszcze jedno zapomniałam napisać że Wynajmuję mieszkanie (od 8 m-cy) za 1000 zł/m-c
czy to nie pogorszy mojej sytuacji z odliczeniami -nielimitowanymi.
Przepraszam że tak obszernie napisałam,ale bardzo bym chciała już zamówić turnus reh.
prosze odpowiedzcie
dziękuję![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jeżeli wynajmujesz i osiągasz dochód jesteś zobligowana zgłosić w/w fakt i zaplacić ustalony podatek w wysokości ustalonej, i tutaj niepełnosprawność nic do tego nie ma
-
niekiepska2014
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 08 maja 2014 08:59
- Staż sanatoryjny: 7
to oczywiste że od wynajmu płacę podatek 8.5%, i również wiem że do tego nie ma nic wsólnego niepełnosprawność.
w takim razie kiedy i kto może odliczać -Wydatki nielimitowane ( czyli odliczam całą kwotę wydatkowaną )
-koszty limitowane (jest podany limit np. za samochód 2280) to rozumiem
ale nielimitowane ?
- Narewka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
- Staż sanatoryjny: 33
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowano: 16 razy
A kto..ten co ma uprawnienia...
A tak przy okazji, to masz ten turnus strasznie drogi..Ja płacę około 1500 zl, dojazd 200 i to wszystko..A mam bardzo dobre warunki i zabiegi,jadę tam już po raz piąty, czyli jest dobrze.
-
niekiepska2014
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 08 maja 2014 08:59
- Staż sanatoryjny: 7
nie mam jeszcze żadnego turnusu ani drogiego ani taniego ,pisałam tak przypuszczalnie gdybym mogła całość wydatkowaną
odliczyć itd.
Narewka czyli Ciebie turnus kosztuje razem z podróżą 1700 zł,a fiskus Ci zwracaz tego 306zł
jednym słowem tak bylo i jest że z ulgi reh. odliczasz sobie tylko 18%
to po nie rozumiem po co mieszają w głowie te wydatki limitowane i nielimitowane ,jak i tak z tego dostaniesz 18%
za wczeście się ucieszyłam..........
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Staż sanatoryjny: 2
"odpłatność za pobyt na leczeniu w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, za pobyt w zakładzie rehabilitacji leczniczej, zakładach pielęgnacyjno-opiekuńczych oraz odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne"
nie ma limitu kwotowego, można odliczyć całość wydatków .
Nie doczytałam nigdzie, że z tej ulgi nie może korzystać osoba która ma przyznaną rentę rodzinną.
Ja taki wydatek odliczałam sobie od dochodu ,wydatek miałam udokumentowany fakturą . Odliczyłam też koszty dojazdu do sanatorium .
Pozdrawiam
-
forumowicz