Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: Ida »

Daje to 18%, bo ulgę rehabilitacyjną odliczasz od dochodu, a nie od podatku, zmniejszasz sobie przez to podstawę opodatkowania.
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asia13 »

Tak czy inaczej ,ale całości tj.3500 to nie odliczysz tylko 18 %
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Mówiłam też, aby dokładniej poczytać informacje o uldze rehabilitacyjnejJest aktualnie na stronie MF bardzo dobre objasnienie..
Oczywiste jest, ze odliczenia dokonuje się od przychodu, czyli zwrotu dostaniesz tylko 18% kwoty zapłaconej . Jeśli odliczasz też samochód, to możesz teź, oby tylko wystarczyło ci emerytury, czyli podstawy do odliczeń.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

niekiepska2014 pisze:Bardzo dużo się od Was dowiedziałam,ale jeszcze raz chcę doprecyzować swoje pytanie otóż np.
wykupię sobie 14 dni turnus reh.,zamówię pokój 1 osobowy,dokupię dodatkowo zabiegi , wliczę bilety dojazdu do sanatorium ,i porosze o faktury
( nie wiem jak ma być zatytulowana np Pobyt Rehabilitacyjny )na to wszystko będę miała faktury zapłacę 3500 zł.
pytanie - czy te 3500 zł w rozliczeniu rocznym PIT wpisuję "wydatki na cele rehabilitacyjne"(PIT37 PITO)
i co najważniejsze czy US zwróci mnie 3500 zł
-a jakbym w roku podatkowym miała jeszcze raz to samo leczenie na 3500 zł ,to również moge to odliczyć
czyli razem 7 000 zł
nie śmiejcie się ale całą noc nie spałam ,tylko o tym myślę,do tej pory co roku odliczałam sobie tylko ulge na samochód 2280 z tego tylko 18% tj.ok.400 zł , i to były moje coroczne odliczenia, dlatego jestem w miłym szoku jeżeli będę mogła
odliczać "całą kwotę wydatkowaną"
tak jak pisałam roczny przychód z emerytury to 17 774 zł
ale jeszcze jedno zapomniałam napisać że Wynajmuję mieszkanie (od 8 m-cy) za 1000 zł/m-c
czy to nie pogorszy mojej sytuacji z odliczeniami -nielimitowanymi.
Przepraszam że tak obszernie napisałam,ale bardzo bym chciała już zamówić turnus reh.
prosze odpowiedzcie
dziękuję :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat: :)
Czy dobrze doczytałem ,że wynajmujesz mieszkanie i osiągasz dochód w wysokości podanej ?
Jeżeli wynajmujesz i osiągasz dochód jesteś zobligowana zgłosić w/w fakt i zaplacić ustalony podatek w wysokości ustalonej, i tutaj niepełnosprawność nic do tego nie ma
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2014 08:59
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: niekiepska2014 »

darek
to oczywiste że od wynajmu płacę podatek 8.5%, i również wiem że do tego nie ma nic wsólnego niepełnosprawność.

w takim razie kiedy i kto może odliczać -Wydatki nielimitowane ( czyli odliczam całą kwotę wydatkowaną )
-koszty limitowane (jest podany limit np. za samochód 2280) to rozumiem
ale nielimitowane ?
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Nielimitowane to właśnie te inne odliczenia, w tym przypadku za turnus rehabilitacyjny.Oznacza to, ze jeśli wykupiłas turnus za 3500 , to taką kwotę odliczasz od podstawy opodatkowania, czyli dostajesz z tego 18% % Jeśli jednak ta kwota 18% będzie większa, niź Zus potrącił ci podatku, to nie licz na to, ze skarbowy dołoży róźnicę.Naliczać zwroty maxymalnie do wysokości zapłaconego podatku.
A kto..ten co ma uprawnienia...
A tak przy okazji, to masz ten turnus strasznie drogi..Ja płacę około 1500 zl, dojazd 200 i to wszystko..A mam bardzo dobre warunki i zabiegi,jadę tam już po raz piąty, czyli jest dobrze.
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2014 08:59
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: niekiepska2014 »

Narewka
nie mam jeszcze żadnego turnusu ani drogiego ani taniego ,pisałam tak przypuszczalnie gdybym mogła całość wydatkowaną
odliczyć itd.
Narewka czyli Ciebie turnus kosztuje razem z podróżą 1700 zł,a fiskus Ci zwracaz tego 306zł
jednym słowem tak bylo i jest że z ulgi reh. odliczasz sobie tylko 18%
to po nie rozumiem po co mieszają w głowie te wydatki limitowane i nielimitowane ,jak i tak z tego dostaniesz 18%

za wczeście się ucieszyłam..........
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

O... i tu ja mam pytanie. Jak pisałam wcześniej sanatorium z prewencji ZUS mi się nie należy gdyż posiadam rentę rodzinną. A zatem mogę ubiegać się do sanatorium z NFZ co zresztą zrobiłam (dziś wysłałam wniosek do NFZ) a także mogę wyjechać prywatnie do uzdrowiska. Skoro jednak mam orzeczenie o stopniu niepełnosprawności to może będę mogła odliczyć od dochodów koszty poniesione na leczenie w prywatnym uzdrowisku wszak z NFZ czas oczekiwania to średnio od 2 - 2,5 lat. Czy stopień niepełnosprawności ma tu znaczenie? Czy to iż mam przyznaną rentę rodzinną niczego nie pokomplikuje?
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Rachel można odliczyć od dochodu w ramach ulgi rehabilitacyjnej jeżeli masz orzeczenie o niepełnosprawności -
"odpłatność za pobyt na leczeniu w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, za pobyt w zakładzie rehabilitacji leczniczej, zakładach pielęgnacyjno-opiekuńczych oraz odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne"
nie ma limitu kwotowego, można odliczyć całość wydatków .
Nie doczytałam nigdzie, że z tej ulgi nie może korzystać osoba która ma przyznaną rentę rodzinną.
Ja taki wydatek odliczałam sobie od dochodu ,wydatek miałam udokumentowany fakturą . Odliczyłam też koszty dojazdu do sanatorium .
Pozdrawiam :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Odliczeniu w ramach ulgi rehabilitacyjnej podlegają m.in. wydatki poniesione na odpłatność za pobyt na leczeniu w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, za pobyt w zakładzie rehabilitacji leczniczej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-opiekuńczych oraz odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne.Podstawą do odliczenia wysokości poniesionego wydatku stanowi rachunek lub faktura VAT wystawiona za pobyt w danej placówce, tj. zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, zakładzie rehabilitacji leczniczej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-opiekuńczych. Prawo do odliczenia wydatków związanych z odpłatnym pobytem w specjalistycznym zakładzie rehabilitacji nie przysługuje osobie, która nie posiada orzeczenia o niepełnosprawności . Odliczamy tylko opłaty za zakwaterowanie, wyżywienie i zabiegi.....Powinny one wynikać z rachunku czy faktury wystawionej przez tę placówkę .Decydujące dla możliwości skorzystania z odliczenia wydatków na pobyt w zakładzie rehabilitacji leczniczej jest to, żeby placówka była zakładem rehabilitacji leczniczej .Wymogu nie spełniają także wydatki z tytułu osobiście ponoszonych kosztów związanych z zakwaterowaniem i wyżywienia w danej miejscowości kuracyjnej podczas pobytu na tzw. leczeniu ambulatoryjnym.Tak że możesz jechać też prywatnie i odliczyć koszty zgodnie z przepisami .
ODPOWIEDZ