Mniejsze kolejki do sanatorium
-
forumowicz
Re: Mniejsze kolejki do sanatorium
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Mnie chodziło o stworzenie , konsensusu bo jak WSZYSTKIM wiadomo od zawsze dziwnym dla mnie było chorowanie na ta sama chorobę małżonków i jednoczesny pobyt ..WYKLUCZAM pobyt jako opiekuna.
Uważam ,że powinno wrócić coś na wzór danego FWP dla seniorów.
Zauważ DLACZEGO porównując do lat 80 ,90 czy przełomu wieku tak mało jest osób w wieku sanatoryjnym takich 30,40 letnich.
Ja nie mam nic do Seniorów bo wkraczam w ten wiek , ale uważam ,że powinna być wieksze rozgraniczenie
- aqula
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 2
Myślę, że lekarze z NFZ dokładnie sprawdzają wnioski, które do nich spływają i na pewno odrzucają wnioski osób "zdrowych" lub "naciągających chorobę". Co do piwa no cóż nikt nikomu nie wlewa piwa do buzi i nie nakazuje, żeby pić! W końcu jesteśmy dorosłymi ludźmi i każdy robi jak uważa. To samo dotyczy wieczorków tanecznych. Nikt nikogo do niczego nie zmusza.
Darku - 30, 40 latkowie w sanatorium ... wydaje mi się, że już niedługo będzie nas coraz więcej. A dlaczego nie jeżdżą, pewnie myślą jak ja myślałam, do pewnego momentu. Że jestem za młoda, że bezsensu, bo przecież sanatoria to sami seniorzy i co ja będę tam robiła prócz zabiegów, a 3 tygodnie jakoś trzeba przeżyć....
- Atja
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 28 sty 2014 18:58
- Staż sanatoryjny: 13
- Podziękował: 1 raz
Oczywiście, jest kilka form rehabilitacji, ale to też powoli zaczyna być fikcją - przynajmniej w moim województwie...
Sanatorium poszpitalne jest dla tych, którzy są po szpitalu... a u mnie to było kilka lat temu...
ZUS - tak jak napisał Darek - obecnie daje rehabilitację stacjonarną... Miałam taką jeden raz i nie wiem czy jeszcze się na to "zapiszę". W moim przypadku dojazd na rehabilitację (STACJONARNĄ) odbywał się dziennie zatłoczonym autobusem i tramwajem, gdzie odpowiednio mnie wyszarpało i wytarmosiło - może to już był pierwszy zabieg - gimnastyka, elektrowstrząsy?
I oczywiście pozostaje NFZ, który należy się każdemu... przecież wszyscy płacimy składki.
Wniosek jest jeden: za mało kasy w kasie NFZ...
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
nie zmniejszające się kolejki do sanatorium...
to prawda ale jest jeszcze druga...aqula pisze:Jesteśmy społeczeństwem starzejącym się, co za tym idzie często chorujemy, dlatego że wydłużono nam wiek emerytalny i niektórzy muszą pracować do 67 roku życia ludzie zaczynają dbać o siebie i zaczynają korzystać z dobrodziejstw NFZ czy ZUS.
- 30, 40 latkowie w sanatorium ... wydaje mi się, że już niedługo będzie nas coraz więcej. A dlaczego nie jeżdżą, pewnie myślą jak ja myślałam, do pewnego momentu. Że jestem za młoda, że bezsensu, bo przecież sanatoria to sami seniorzy i co ja będę tam robiła prócz zabiegów, a 3 tygodnie jakoś trzeba przeżyć....
wiadomo jaka ...
jak obecni 30-40 latkowie dojrzeją do sanatorium - to też będą w wieku tuż przed - emerytalnym...
i koło historii znów się zakręci...
tyle, że obecni rehabilitanci przejdą na emeryturę...
a płatników podatków na pokrycie kosztów funkcjonowania sanatoriów ubędzie ...
...
-
forumowicz
-
forumowicz
Gdyby nie to, z NFZ mogło by wyjechać do sanatorium rocznie ok.1/3 osób więcej.
- jacky6
- Przyjaciel forum

cyfra ( proporcja ) wyssana z palca...Pink pisze:
z NFZ mogło by wyjechać do sanatorium rocznie ok.1/3 osób więcej.
bo brak źródła...
tudzież współuczestnictwa pozostałych sponsorów kuracyjnych...
czyli...
jak to się czyni burzę w szklance wody ...
-
forumowicz
Czy pamiętasz dobre czasy, gdy do sanatorium można było jeździć co rok i dodatkowo jeszcze były tzw. wczasy lecznicze? Wtedy sanatoria były w gestii związków zawodowych.
- jacky6
- Przyjaciel forum

Mniejsza ilość miejsc w sanatoriach ...
a jakże by nie - ale to "se ne vrati" - bo "za darmo" dawno "umarło"...Pink pisze:
... dobre czasy, gdy do sanatorium można było jeździć co rok i dodatkowo jeszcze były tzw. wczasy lecznicze?
Wtedy sanatoria były w gestii związków zawodowych.
i tak jak w skorygowanym tytule wątku...
sanatoriów ubyło...
a związki - jak wołano - pojechały - na Powązki...