Sam korzystałem , a NAWET byłem wysyłany na ..siłę stąd tyle mam nan liczniku wyjazdów a i jeszcze dojazd był za darmo !!!
Tak ,ale w tamtym okresie świadomość Społeczeństwa była na dużo niższym poziomie.
a i tzw rozrywek w takim np.Kołobrzegu było bardzo mało nawet Bałtyk Grał tylko co drugi dzień , nie było tzw Fajów , nie było tak luxno jak dziś .
Nie zapomnę sobie pierwszego wyjazdu do Kołobrzegu w roku 1988 i gdy obserwowałem w Obecnych Mewach Ludków obserwujących przechodzacych Kuracjuszy ,którzy w swych pokojach cały dzień byli w ..pidżamach ( oddziały szpitalne)
W ośrodkach nie było Kawiarni a o alkoholu czy Piwie mozna było pomarzyć sa to czasy wcale nie odległe .
A co do prewencji ZUS w całym Kołobrzegu Tylko Medikur ma podpisany kontrakt około 200 ludków i Uzdrowisko Kołobrzeg Sanatorium Perła około 100 czyli szału nie ma.
A co do wczasów leczniczych niektóre grupy zawodowe Ci pracujacy w cięzkich warunkach ,azbest grafic mieli dodatkowy urlop zdrowotny ,który był do wykorzystania we wlasnych osrodkach sanatoryjnych Dobrze ,że Firma w której Pracowałem miał podpisna umowę o wymianie i prócz Szczawnicy był tez Kołobrzeg z dwoma Osrodkami -pobyty były 10 dniowe e okresie od września do maja