Mniejsze kolejki do sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Mniejsze kolejki do sanatorium

Post autor: darek »

Pinky

Sam korzystałem , a NAWET byłem wysyłany na ..siłę stąd tyle mam nan liczniku wyjazdów a i jeszcze dojazd był za darmo !!!

Tak ,ale w tamtym okresie świadomość Społeczeństwa była na dużo niższym poziomie.
a i tzw rozrywek w takim np.Kołobrzegu było bardzo mało nawet Bałtyk Grał tylko co drugi dzień , nie było tzw Fajów , nie było tak luxno jak dziś .

Nie zapomnę sobie pierwszego wyjazdu do Kołobrzegu w roku 1988 i gdy obserwowałem w Obecnych Mewach Ludków obserwujących przechodzacych Kuracjuszy ,którzy w swych pokojach cały dzień byli w ..pidżamach ( oddziały szpitalne)
W ośrodkach nie było Kawiarni a o alkoholu czy Piwie mozna było pomarzyć sa to czasy wcale nie odległe .
A co do prewencji ZUS w całym Kołobrzegu Tylko Medikur ma podpisany kontrakt około 200 ludków i Uzdrowisko Kołobrzeg Sanatorium Perła około 100 czyli szału nie ma.

A co do wczasów leczniczych niektóre grupy zawodowe Ci pracujacy w cięzkich warunkach ,azbest grafic mieli dodatkowy urlop zdrowotny ,który był do wykorzystania we wlasnych osrodkach sanatoryjnych Dobrze ,że Firma w której Pracowałem miał podpisna umowę o wymianie i prócz Szczawnicy był tez Kołobrzeg z dwoma Osrodkami -pobyty były 10 dniowe e okresie od września do maja ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

No to mamy jakieś pomysły na zmniejszenie kolejek do sanatorium z NFZ?
Bo jak widać sam NFZ takich pomysłów nie ma.

Ps. Czekanie 2 lata na wyjazd jest bezsensowne.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Złożyłem tydzień temu pierwszy raz i też jak inni czekam około 17 miesięcy tak mi powiedziano w NFZ .Nie gorączkuje się bo takie są realia . Wiele udogodnień było dzieści lat temu i jak pisze Jackys pozostały wspomnienia . Pink proszę nie nazywaj OBOZAMI turnusów rehabilitacyjnych z ZUS bo nie dobrze mi sie to kojarzy. ,a pewnie i innym także. Warto aby co poniektórzy obudzili sie z lat PRL (doslownie). A wracając do turnusów ZUSowskich to na pewno odciążają w pewien sposób wyjazdy z NFZ. Nie bądzmy zlośliwi wobec innych tym co piszemy i to co nam ślina na język przyniesie . Dla mnie żałosne i te nazewnictwo. :(
ela-ela
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 mar 2011 13:30
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: ela-ela »

Witam.Masz rację Sztani nie warto zazdrościć każdy z nas oczekujących potrzebuje pomocy rehabilitantow.Czekanie jest długie i czekamy. Ja w międzyczasie jadę komercyjnie na 2 tygodnie,oczywiście szukam promocji i jest dobrze, nie zazdroszczę nikomu ani tym z zus-u ani tym z nfz-tu.Pozdrawiam wszystkich oczekujących. :kwiat:
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Tak, wszyscy czekamy.... kolejka coraz dłuższa. Ratujemy się prywatnymi zabiegami. Ja mam to ułatwione bo mam dodatkowe ubezpieczenie, więc aż tak tego nie odczuwam. Natomiast mąż, który ma poważne problemy z normalnym codziennym funkcjonowaniem na zabiegi w styczniu wydał bagatelka...... 2500 . Widzę poprawę i to dla nas jest najważniejsze. Sanatorium z NFZ-tu raz na 2.5 roku to zdecydowanie za mało. Ale cóż poradzić, takie mamy realia i nie pozostaje nam nic innego jak uzbroić się w cierpliwość. A tak na marginesie, dowiedziałam się że aby rehabilitacja była skuteczna to każdy zabieg powinien trwać 20 minut, dopiero wówczas są efekty. Z doświadczenia wiem że w sanatoriach większość zabiegów trwa 10 minut.... czy to nie jest marnotrawienie funduszy na ten cel. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
CICHODAJ
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2015 09:43
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: CICHODAJ »

[email] Pink, jeżeli masz grupę to w miarę szybko możesz dostać dofinansowanie z PFRON na turnus rehabilitacyjny który trwa 14 dni. Nie dość że krótko czekasz to sama wybierasz sanatorium. Wysokość dofinansowania zależy od grupy.
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Wysokość dofinansowania jak i samo dofinansowanie zależy przede wszystkim od zamożności PCPR.Jak mają mało kasy, to dają I grupie i dzieciom, z tego co wiem.Ale to pewnie zależy od regionu.
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2014 18:51
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Ramona2 »

Witam
Nie wiem jak jest teraz z dofinansowaniem z PCPR ale z 4 lata wstecz u nas brano pod uwagę dochód na osobę w rodzinie , oraz ważne jest jakim funduszem dysponował PCPR
Ja jeżdżę do sanatorium praktycznie co dwa lata a tzw. międzyczasie korzystam z wyjazdów rehabilitacyjnych komercyjnych, lub też szukam innych form rehabilitacji.
Pozdrawiam i życzę zdrowia. :serce:
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

Też mi się wydaje, że właśnie bierze się pod uwagę dochody.
Kiedyś się starałam o taki turnus , dostałam odmowę, bo brak pieniędzy ... jak już miałam zaplanowane wakacje i inne dni wolne w pracy, zadzwoniła do mnie Pani, że "znalazły się środki i czy nie chciałabym czasami jechać" musiałam odmówić i więcej się nie starałam, tak naprawdę zapomniałam o tej formie rehabilitacji :evil: :evil:
manus
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2014 13:43

Post autor: manus »

nie bądź taka wściekła - to przecie Polska machina urzędnicza... Masz fantastyczny avatar...a ten nick...
pozdrawiam
ODPOWIEDZ