Skierowanie do sanatorium przez ZUS

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
milko
Na forum od: 04 lut 2011 18:49

Skierowanie do sanatorium przez ZUS

Post autor: milko »

Podczas badania przez lekarza orzecznika ZUS przedłużono mi rentę na 2 miesiące i dostałam skierowanie na leczenie sanatoryjne. Czy po tym leczeniu renta zostanie mi zabrana? Czy mogę się odwoływać do zusu o przedłużenie renty na dłużej? Jeśli ktoś z Państwa miał podobną sytuację to proszę mi napisać.
Pozdrawiam. milko :cry:
kpk
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 01 lut 2011 16:07

Re: Skierowanie do sanatorium przez ZUS

Post autor: kpk »

jestem na rencie od 3lat co komisje jadę do sanatorium tam cie lekarz na wypisie zaproponuje czy jesteś zdolny do pracy to jest ważne na następnej komisji jeżeli masz rentę na 2 mieszące to niedługo pojedziesz bo turnus trwa 24dni
milko

dziekuje bardzo,napisze jak dostane skierowanie pozdrawiam milego dnia
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Renta nie jest emeryturą, ma charakter czasowy do osiągnięcia poprawy stanu zdrowia pozwalającego na pracę zawodową. Jeśli po turnusie w sanatorium komisja uzna, że jest Pani zdolna do pracy, najprawdopodobniej renta nie zostanie przedłużona. Jeśli zaś stan Pani zdrowia zdaniem komisji nadal nie będzie pozwalał na pracę zarobkową, renta zostanie przedłużona na jakiś czas z dużym prawdopodobieństwem kolejnego skierowania na rehabilitację.
Jeśli chce się Pani odwoływać to oczywiście można, w zasadzie od wszystkiego można się odwoływać oczywiście skuteczności odwołania nie da się przewidzieć.
milko

witam otrzymałam skierowanie do sanatorium od ZUS jest to mój pierwszy raz w związku z tym mam pytanie czy będę dopłacać do skierowania? Jakie rzeczy muszę zabrać ze sobą jako niezbędne? Jak dojechać z Krakowa? Bardzo proszę o odpowiedź.
milko

czy ktoś z Państwa wychodził na przepustkę na weekend podczas pobytu w sanatorium Rosomak w Ustroniu?
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Witam!
Orzecznik z ZUS najwyraźniej szykuje Cię do pracy. Mój mąż już 2 razy był w podobnej sytuacji . Po pierwszym pobycie lekarz w sanatorium w wypisie napisał żadnej pracy no i po powrocie kiedy stanął jeszcze raz na komisję dostał gr II na 2 lata /Mąż jest po zawale/. Rok temu Pani doktor na komisji powiedziała jeszcze 3 miesiące renty , pobyt w sanatorium na przystosowanie i czas do pracy ale po powrocie znów dostał na rok . Teraz szykuje się na kolejną komisję i tak to trwa już 10 lat. Nie jest więc powiedziane czy Twój pobyt będzie jednocześnie końcem renty . Z pewnością będzie jednak ważne co napisze doktor w uzdrowisku i na kogo potem trafisz. Życzę zdrowia i mocnych nerwów a niebawem miłego odpoczynku.
ODPOWIEDZ