Iwonicz Zdrój "Piast"
Re: Iwonicz Zdrój "Piast"
Iwonicz Zdrój "Piast"
"Na pani chory kręgosłup tańce to bardzo dobry zabieg,kręgosłup wtedy również "pracuje "-padło stwierdzenie.
Oczywiście byłam bardzo szczęśliwa.
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
Wybierzmy plusy i minusy tego pobytu.
Plusy pobytu:
- chleba pod dostatkiem,
- kawiarnia w "Ziemowicie" (dla niewtajemniczonych sanatorium obok) z piwem prawie po sklepowej cenie,
(to jedyna rzecz, po opisie jedzenia i czystości, której poświęciłaś tak dużo uwagi, całe trzy linijki tekstu)
- życzliwi, mili rehabilitanci, (którym zostało poświęcone pięć słów, a chyba oni w pobycie sanatoryjnym
odgrywają jedną z ważniejszych ról, o zabiegach nie wspomniałaś nawet jednym słowem),
- bilard, stół do tenisa.
Minusy pobytu:
- bardzo zimny pokój,
- wszechobecny brud,
- wstrętne jedzenie,
- głód, masła tyle co nic,
- niezorganizowany czas dla kuracjuszy,
- nieczynna kawiarnia,
- chłodne sale zabiegowe, zimne korytarze,
- WiFi tylko przy recepcji, komputer za 3 zł/h
- strata urlopu, pieniędzy i zdrowia.
Więc teraz łatwiej będzie ocenić stosunek plusów do minusów (4/9) tego pobytu. I jak tu miało być dobrze?
Ktoś powie, że się czepiam wszystkiego. Może i tak jest.
Ale popatrzmy realnie i obiektywnie na pewne sprawy i zadajmy sobie parę pytań dotyczących pobytu, a mianowicie:
Czy 18 dni zabiegowych są nas w stanie uzdrowić? (cyt. "plecy jak bolały tak bolą" i będą boleć jak sami o nie nie zadbamy w domu na co dzień) W sanatorium w tym czasie cudów dla nas nie uczynią i 50 zabiegów nas nie uzdrowi.
Ile pieniędzy wynosi stawka żywieniowa na jednego kuracjusza? (wiem, wiem kuracjusz powinien dostać dobrze zjeść, bo płaci, bo składki itd. Ale co to znaczy dobrze zjeść ? Na turnusie w roku 2014 przełom stycznia i lutego były osoby dla których wyżywienie na tej stołówce było rarytasem i nie mogły się nachwalić pań na kuchni) Stawka w "Piaście" wynosi 7 zł na osobę dziennie.
Czy sanatorium jest od organizowania wolnego czasu i kulturalnego "niańczenia kuracjuszy? Chyba nie. Jeśli to robi, to jest dobrze i świadczy to na plus dla obiektu, że organizują czas wolny, ale nie wymagajmy tego jako standardu.
Te plusy i minusy wymienione powyżej to odczucia i opinia indywidualna, ale:
- łącznik z "Ziemowitem" jest otwierany tylko na specjalne okazje i tylko dla grup zorganizowanych,
znajduje się nie na drugim piętrze, ale na pierwszym i to w łączniku nad recepcją,
- jeśli to sanatorium ma ponad 300 pokoi to przypada po trzy pokoje na jednego kuracjusza (obiekt ma max 110 miejsc), a
patrząc inaczej to musiałby mieć z osiem pięter, że by te pokoje pomieścić, a jak ma trzy piętra ( w rzeczywistości) to musiałby mieć z pół kilometra długości. Więc bez przesady. Pokoi w tym obiekcie jest ok 60 z tego w okresie zimowym zajęte jest 2/3.
(pani, która sprzątała przychodziła co drugi dzień i zero zastrzeżeń do jej pracy)
- WiFi - na drugim piętrze łącznika (pokój 2-19) "śmigało" bez zastrzeżeń i problemów,
Nie będę podsumowywał i wyciągał innych wniosków. Nie są pozytywne dla autora postu, m.in. za brak rzetelności w opisie obiektu, brak opisu bazy zabiegowej, miejscowości,itd...
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
-
Aga-a
- Kuracjusz

- Na forum od: 07 paź 2014 14:38
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 1
Być może zmienił się personel w kuchni, zwolniono wszystkie panie sprzątaczki które pracowały w PIASCIE podczas mojego pobytu. Trzy miesiące dzielą mój pobyt od Twojego a jakże różne wrażenia.
Ja byłam w Piascie na przełomie października i listopada, swoje wrażenia opisałam w tym wątku więc nie będę się powtarzać. Wróciłam bardzo zadowolona a niewiele brakowało bym z wyjazdu zrezygnowała zniechęcenia opinią jovanki 69. (jest to opinia z pobytu w 2012 roku ). Dzięki zainteresowaniu i wsparciu wielu osób z tego forum, szczególne podziękowania dla Gaby i Dziadka Zbyszka