Plon Polańczyk od 13.05.2015

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
jol
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2013 23:11
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Plon Polańczyk od 13.05.2015

Post autor: jol »

Bozenozofio, w Plonie jest ( wymienię kilka plusów) dobrze wyposażona sala do ćwiczeń, z której także można korzystać indywidualnie po południu, gimnastyka poranna w plenerze prowadzona przez pana Witka(mimo wczesnej godziny świetna), grota solna-super relaks, kąpiel siarkowa, masaż ręczny u p.Zygmunta, krio-komora u sąsiadów( trzeba przejść kawałeczek) i niestety wyjazdowy basen w Ustrzykach. Bardzo miły personel, mniej miły dyrektor i lekarze, którzy słuchają sugestii odnośnie wyboru zabiegów. Ja na pierwsza wizytę poszłam z karteczką, pani doktor przepisała z niej zabiegi. Ośrodek znajduje się w centrum Polańczyka.Można chodzić na plażę nad zalew, korzystać z rowerków i kajaków. Wieczorem naprawdę jest co robić, i u sąsiadów( w kilku lokalach) i na miejscu w kawiarence. Ogólnie luzik. Oczywiście polecam piesze wędrówki , jeśli zdrowie pozwoli. Im bardziej na południe tym bardziej pięknie i dziko. Szlaki są dobrze oznakowane. Polecam miejsce magiczne- cerkiew w Łopience- obecnie kościół katolicki, w którym odprawiane są msze w niedzielę o 15.
bozenazofia
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 21 mar 2015 13:01
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: bozenazofia »

Jol, bardzo dziękuję za info. Są one w miarę optymistyczne. Piszesz o tajemniczej karteczce:) Czy mam rozumieć, że dostałaś takie zabiegi jakie chciałaś? Jeśli znajdziesz czas, to mam jeszcze parę pytań: ile jest zabiegów dziennie i do której godziny trwają? czy jest czas na wędrówki o których piszesz? To będzie mój pierwszy wyjazd w Bieszczady, które są ponoć bardzo piękne.Mój turnus trwa do 5.06 i zahacza o Boże Ciało, w które nie ma zabiegów. Jak sądzisz, czy będzie możliwość wcześniejszego wyjazdu tj. 3.06 ?? Jako, że lubię tańczyć i może to też być jedną z form relaksu mam pytanie , czy w kawiarence o której piszesz odbywają się jakieś tego typu imprezy:) pozdrawiam
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Witaj Bożeno-Zofio, pozwól że ja odpowiem na Twoje pytania. W Plonie byłam rok temu w maju. Trafiłam na doktora Lewko, super lekarz z bardzo indywidualnym podejściem do pacjenta. Bada bardzo dokładnie i jest otwarty na sugestie dotyczące zabiegów. Jeśli coś nie będzie Ci pasować to spokojnie można zmienić. Co do ilości zabiegów to ostatnio ZUS nie chce płacić za więcej niż 94 na cały turnus. Zwykle jest to rozłożone po 5 dziennie od poniedziałku do piątku i 3 w sobotę. Trzeba też wziąć pod uwagę że dodatkowo będziesz miała spotkania z psychologiem. Jeżeli pani psycholog się nie zmieniła to będziesz musiała chodzić na te zajęcia. I tu jest mały problem bo odbywają się po południu w mało atrakcyjnych godzinach ale na szczęście nie codziennie. Kawiarnia jest na miejscu, nawet nie trzeba wychodzić na zewnątrz. Jednak osobiście wolałam chodzić do Zakapiorka lub Amerpolu . Co do wcześniejszego wyjazdu to nie było z tym żadnego problemu, jeśli mieszkasz niedaleko to możesz też na weekend pojechać do domu. Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
bozenazofia
Kuracjusz
Kuracjusz

Witaj Nika7, dziękuję za info:) na weekend niestety nie pojadę do domu bo mam za daleko:(, ale dzięki Twoim informacjom może w końcu zdecyduję się jak wracać do domu:).... a tak naprawdę jeszcze wcale nie dotarłam na miejsce:))) ps. czy pokoje są tylko 2 osobowe??? pozdra3wioam
jol
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2013 23:11
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: jol »

Bozenozofio, dla ZUS pokoje są 2-osobowe. Z wyjazdem dzień przed nie było problemu. Odnośnie zwiedzania- to czasu zabraknie by zobaczyć wszystko piękno Bieszczad. No i oczywiście każdy ma swoje preferencje. Mogę polecić informację turystyczną w Urzędzie Gminy Polańczyk( po drugiej stronie drogi dojazdowej)- jest tam wiele przewodników, map i znawców Bieszczad. Na pewno znajdziesz to co Ciebie zainteresuje i spełni Twoje możliwości. Pamiętaj o dobrych butach na tańce i wędrówki - na szlaki trzeba mieć trapery, bo bywa ślisko. ......Na karteczce miała spisane zabiegi , które chciałam dostać. .... Co jeszcze, pytaj odpowiem.Pa
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

W solince jest biuro turystyczne, którego szafową jest nasza ziomala
bozenazofia
Kuracjusz
Kuracjusz

Witaj Jol, dziękuję za wyczerpujące i przydatne informacje:) Czy w sanatorium są jakieś rowery czy kijki do nordic walking do wypożyczenia? Czy polecasz jakieś konkretne zabiegi? I czy basen jest wliczany w ramach zabiegów czy dodatkowo? I czy polecasz korzystanie z niego? pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maria777
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 lip 2014 17:38

Post autor: Maria777 »

bozenazofia pisze:Robcio 61 szkoda,że dopiero teraz określiłeś trasę jaka pojedziesz:( Miałam zamiar przyjechać pendolinem:) do Krakowa więc chętnie bym się zabrała w dalszą drogę,ale już kupiłam bilet na samolot i to dopiero na 13-ego:( ale może będzie okazja zabrać się w drogę powrotną:):) pozdrawiam
Witam, możesz mi napisać skąd lecisz samolotem do Krakowa i ile kosztuje bilet, mnie chodzi o przeciwny kierunek gdyby coś.... :)
bozenazofia
Kuracjusz
Kuracjusz

Maria 777,lecę z Gdańska do Rzeszowa (niestety nie ma bezpośrednio, tylko z m-dzylądowaniem w Warszawie), ale i tak oszczędzam sporo czasu (ponad 8 godz). Pociągiem jechałabym ponad 15 godzin do Zagórza:((... a potem jeszcze koło godziny do Polańczyka. Horror. Mój pooperacyjny kręgosłup chyba by tego nie wytrzymał:) Przepłaciłam, bo się ociągałam z decyzją....280 zł, a można było kupić już za 189 zł:(
Awatar użytkownika
Maria777
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 lip 2014 17:38

Post autor: Maria777 »

Dzięki, dobrze wiedzieć gdybym czasem chciała dotrzeć szybko nad morze. Pozdrawiam z Bieszczadów :)
ODPOWIEDZ