Kiedy złożyć wniosek?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
beti4514
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2013 21:39
Oddział NFZ: Łódzki

Re: Kiedy złożyć wniosek?

Post autor: beti4514 »

Wtracę się w temat ,wszyscy macie rację tak jest jak piszecie to wszystko jest na prawdę indywidualną sprawą kazdego kuracjusza ...choć musze stwierdzić (jesli chodzi o spożywanie trunków ) rzadko to się zdarza wśród kuracjuszy NFZ ,to z mojej obserwacji wynika ,takie są moje spostrzeżenia .A jesli chodzi o składanie wniosku o wyjazd sanatoryjny NFZ ,dzwoniąc tam poinformowano mnie ze mozna składać wniosek nie wcześniej jak pół roku po przyjeżdzie z sanatorium i żeby okres oczekiwania nie był krótszy od 18 miesiecy,tak to jest w NFZ ŁÓDZ .Kilka lat temu był to okres 12 miesięcy
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ulanie »

Kiedy złożyć wniosek? no właśnie, a jak sytuacje wygląda podczas długoterminowego zwolnienia lekarskiego, takiego 6 msc, czy podczas L4 można składać wniosek?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ulanie wniosek możesz złozyć nadadzą Ci numer w kolejce a do sanatorium pojedziesz i tak za parenaście miesięcy .Takie jest moje zdanie ,ale nie wiem czy dobre może się ktos odezwie ,kto był w podobnej sytuacji .Duzo zdrówka pozdrawiam ciepło :) :kwiat:
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ulanie »

Ok Kruszynko masz rację, dzięki :kwiat: a zakładając, że przydział dostanę w trakcie pobytu na L4, to rozumiem, że NFZ zmienia mi termin?
irenae
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2012 22:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękowano: 3 razy

Post autor: irenae »

Witam
Chciałabym dołączyć do tej dyskusji. Jestem z wiekopolski. Mój fundusz również przyjmuje wnioski po roku od
ostatniego pobytu, lekarz nawet nie chce wypisać, twierdząc że fundusz wniosek zwróci.
U mnie okres oczekiwania wynosi około 16-18 mies. od momentu złożenia wniosku, uzależnione to jest od zchorzenia.
Aby częściej bywać w sanatorium należy załatwić sobie grupę niepełnosprawności, złożyć wniosek
na początku roku do Centrum Pomocy Rodzinie (u mnie jest przy Starostwie) otrzyma się środki i można jechać
na turnus rehabilitacyjny - 2 tyg. (mój mąż w tym roku tak jedzie do Sarbinowa), można się również położyć się w szpitalu
i czasem też się uda załatwić poszpitalne (czeka się około 5 mies.).
pozdrawiam serdecznie IE. :D :D :D
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Witaj irene :kwiat: ja tez należę do NFZ Z Wielkopolski...wniosek składam na Grunwaldzkiej...więc chyba ty też :?:
Możesz śmiało poprosić lekarza rodzinnego lub specjalistę o wypisanie wniosku...oczywiście umów sie na wizytę wcześniej bo to trwa..wniosek sama jedź i dostarcz..możesz to już zrobić po 10 miesiącach ( mnie tak przyjęli )..dostaniesz zaraz numerek...
lekarzowi powiedz żeby wypisał wniosek bo wiesz że przyjmą...wiem że w przychodniach wypisują po roku dopiero, ale porozmawiaj...z lekarzem to nic nie kosztuje..lekarz tez człowiek i może będzie miał dobry dzień...życzę powodzenia...Gosia
wojtek11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 gru 2012 14:45
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 15

Post autor: wojtek11 »

Małgorzatko w lubelskim NFZ wniosek można składać następnego dnia po powrocie numerek dostajesz po miesiącu i czekasz cierpliwie 18 miesięcy do następnego wyjazdu pozdrawiam
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Tak...wiem że w każdym Funduszu jest inaczej...wiem z rozmów że tak jest jak piszesz...ja tez się dziwiłam ;)
ale u nas tak jest...jest tez problem bo lekarz rodzinny ma odgórnie taki nakaz że po roku...i nie chętnie wypisuje wcześniej ( cały czas mowa o NFZ)..chyba że poszpitalne...
ale jak mamy numer to czekamy 16 miesięcy...no chyba ze od ostatniego pobytu w sanatorium upłynęło 18 miesięcy to możesz jechać ze zwrotów..pozdrawiam ciebie Wojtku :kwiat:
wojtek11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 gru 2012 14:45
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 15

Post autor: wojtek11 »

małgorzatko życzę miłego popołudnia ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Wniosek do sanatorium składa się, gdy jest taka potrzeba.
ODPOWIEDZ