Co rozumiesz pod pojęciem "dieta"?Sloneczko pisze:Ja w tym roku mam zamiar być w sanatorium na diecie![]()
A co mi tam....zobaczę czy wytrzymamprzy moim apetycie
Skandaliczne dopłaty do jedzenia
-
forumowicz
Re: Skandaliczne dopłaty do jedzenia
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 34 razy
Nie powinnam wtedy jeść słodyczy i nadużywać napojów alkoholowych
Pink
Ludziom ciężko chorym np. po ciężkich zawałach zaleca się utrzymywanie dobrej kondycji.
Ale aby ja mieć należy pilnie i pomalutku doprowadzać organizm do takiego stanu aby po kilku miesiącach można było powiedzieć:
Ale mam kondycję...mogę wejść śmiało na IV piętro bez zadyszki i spacerować po górach bez opiekuna "
I właśnie lekarze zalecają chodzenie po wspaniałościach naszej natury i przebywanie wśród ludzi na parkiecie
-
forumowicz
A co ma kondycja do wyjazdów do sanatorium?Pink pisze: Kto ma taką kondycję, ten nie musi jeździć do sanatorium
Bo ja kondycję mam niezłą, wiek tez raczej dość młody, tańczyć mogę długo, a do sanatorium jadę po raz czwarty!
- serendipity
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 17 gru 2011 18:45
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 5
Spotkałam się z większością wymienionych dopłat. Niestety, Pink, zawsze, gdy chce się mieć więcej niż minimum, trzeba dopłacić, czy to w formie napiwku, czy wg cennika. Dlatego popieram smakija (kilka postów wcześniej), żeby sanatoria miały kategorie, wtedy wiem za co płacę, a co chcę ew. dokupić.Pink pisze:Do jedzenia - dopłaty.
Do niektórych zabiegów - dopłaty.
Do tv - dopłaty.
Za wymianę pościeli, ręcznika - dopłaty.
Za dodatkowe sprzątniecie pokoju - dopłaty.
Za dodatkowe konsultacje lekarskie - dopłaty.
Za niezlecone przez lekarza mierzenie ciśnienia u pielęgniarki - dopłaty.
Za wdychane powietrze też płacić trzeba.
Co jeszcze?
Kruszynka, to chyba było tak: "pracuje się, żeby żyć, a nie żyje, żeby pracować". Ale co tam, każdy interpretuje po swojemukruszynka pisze:...A po za tym je się żeby żyć ,a ne żyje żeby jeść i jeść i jeśćBiegać po górkach w tany i zabiegi na pierwszym miejscu no oczywiscie.
![]()
-
forumowicz
Natomiast chcąc coś chytrze załatwić "psim swędem" daje się łapówkę.
Jedno i drugie nie jest fajne.
- romantyk56
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2015 08:02
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 4
Jestem za takim rozwiązaniem , każdy kuracjusz decyduje o tym czy chce lepsze sanatorium czy takie jakie oferuje mu NFZ sam może zdecydować cz dopłacając będzie miał lepiej.Obecnie NFZ decyduje ze swojaków , myślę np. o mieszkańcach ŁODZI wysyła do lepszych a reszta do gorszychsmakija1 pisze:To,że dopłacamy dajemy jakby przyzwolenia na takie praktyki.
Sanatoria powinny byc tak jak hotele ,powinny dzielić się na kategorie ,albo miec poprostu gwiazdki .
Wtedy ja mam wybór ,to wcale nie wydłuzy okres oczekiwania,jeżli zasady będą jasne .
Jeżeli np do pobytu /21dni/ w hotelu 3 gwiazdkowym ja mam dopłacić np.600 zł .
i ja sie na to decyduje to musi byc jakis standart jak w hotelu 3* - ręcznik i suszarka w łazience ,czajnik w pokoju itp.
Jeżeli jade do np 4* to dopłacam np 800zł za 21 dni ,ale oprócz tego recznika suszarki czajnika-
mam basen i szwedzki stół,
idzmy dalej- sanatorium 5* dopłata 1000zł ,do tego jeszcze klimatyzacja i spa bez ograniczeń.
Za to te sanatoria które nie spełniają podstawowych standartów /brak łazienek ,pokoje wieloosobowe ,zabiegi poza budynkiem/nie otrzymają gwiazdek ,i pobyt bedzie bez dopłaty.
Jest napewno wiele osób ,które maja niewielkie dochody i wybiora te tańsze sanatoria ,
albo te wogóle bez dopłaty,,żeby tylko pojechac odpocząc .
Powinien być wybór przed wyjazdem ,czy chce jechac za darmo ,czy dopłacic np 1000 i mieć ful wypas.
ale na miejscu już nie powinno byc podziału na lepszych i gorszych .
Ci ktorych los i tak doświadcza przez biede,
nie powinni być jeszcze w sanatorium doświadczani gorszym jedzeniem ,czy warunkami socjalnymi.
Myśle ,że mając wybór nie wszyscy bedą sie tak pchać do tych najlepszych.
a może dzięki temu ,że zlikwiduje sie dopłaty ,
własciciele bedą podnosic standarty pobytu,
i wiele tych których na dopłaty nie stąc skorzysta z dobrodziejstw NFZ
-
forumowicz
Popieram.romantyk56 pisze: Jestem za takim rozwiązaniem , każdy kuracjusz decyduje o tym czy chce lepsze sanatorium czy takie jakie oferuje mu NFZ sam może zdecydować cz dopłacając będzie miał lepiej.Obecnie NFZ decyduje ze swojaków , myślę np. o mieszkańcach ŁODZI wysyła do lepszych a reszta do gorszych![]()
![]()
- brrrelok

- Na forum od: 30 sie 2013 23:04
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 6
-
forumowicz
- romantyk56