POLEX Ciechocinek - ocena kwiecień 2015

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Re: POLEX Ciechocinek - ocena kwiecień 2015

Post autor: forumowicz »

Minusy zawsze można znaleźć:
- opłata za czajnik w pokoju
- dopłata do diet
- nie wszystkie zabiegi w jednym budynku
- nie duże pokoje
barbara61
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 lut 2015 15:57
Oddział NFZ: Świętokrzyski

Post autor: barbara61 »

Oczywiście, można wszedzie w każdym sanatorium znalezć minusy. Szczególnie kiedy ktoś ich szuka ;) . Wino do obiadu w tym sanatorium na moim turnusie nikomu nie przeszkadzało, byl też abstynenci, którzy po prostu nie pili, ale nie patrzyli krzywo na pijących wino ;) . Uważam, że był to sympatyczny gest ze strony personelu sanatorium, który miał cały czas uśmiech na twarzy :serce: . Lektoraty z jęz.niemieckiego również były w ub.roku, ponadto nauka technik relaksacyjnych, spotkania z poezją i inne dodatkowe zajęcia, oczywiście dla chętnych. Niewątpliwie jest zasługa Pani Sławy, która pełniła rolę kaowca :kwiat: :kwiat: Podczas mojego pobytu było więcej plusów , a na może jakieś małe minusy nie zwracałam uwagi. Atmosfera, życzliwi ludzie tam pracujący, smaczne posiłki i do tego wspaniała pogoda rekompensowały wszystkie niedogodności :kwiat: Na zabiegi i posiłki dochodziłam z przyjemnością do budynku sanatorium, ale to był mój wybór i zgodziłam się na pokój w willi na Leśnej, bo tam były komfortowe warunki mieszkaniowe. Tak więc moja opinia o Polex-ie jest bardzo pozytywna :kwiat:
Andrzej111
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2012 22:36
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Andrzej111 »

No to po co regulamin: "Zabrania się spożywania alkoholu na terenie sanatorium"?[/quote]
Od kilku lat jeżdżę po sanatoriach (8x) i jedyny zakaz z jakim się spotykam to zakaz palenia tytoniu na terenie sanatorium. Prawie we wszystkich sanatoriach są kawiarnie, sprzedaje się piwo i inne alkohole. Nie wolno korzystać z zabiegów po spożyciu alkoholu i to jest logiczne ale po tej symbolicznej lampce wina podawanej do obiadu nie sadzę aby nawet alkomat cokolwiek wykazał. W sumie jest to miły gest w stosunku do kuracjusza. Poza tym nie ma żadnego obowiązku korzystania z tego poczęstunku.
Andrzej111
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2012 22:36
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Andrzej111 »

Pink pisze:Minusy zawsze można znaleźć:
- opłata za czajnik w pokoju
- dopłata do diet
- nie wszystkie zabiegi w jednym budynku
- nie duże pokoje
Tym razem nie trafione, odpowiadam:
- automat z wrzątkiem lub zimną wodą na korytarzu (czajnik zbędny bo wrzątek gotowy natychmiast)
- dopłaty do diet nie ma, jedzenie dla komercyjnych i kuracjuszy NFZ jednakowe i komercyjne
- wszystkie zabiegi w jednym budynku !
- miałem pokój 1 osobowy z balkonem, przedpokojem i WC. Powierzchnia pokoju ok. 12 m kw., dla mnie wystarczająco
Skoro koniecznie chcesz minusy to proszę:
- tępe noże
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Andrzej111 pisze:Nie wolno korzystać z zabiegów po spożyciu alkoholu i to jest logiczne ale po tej symbolicznej lampce wina podawanej do obiadu nie sadzę aby nawet alkomat cokolwiek wykazał. W sumie jest to miły gest w stosunku do kuracjusza. Poza tym nie ma żadnego obowiązku korzystania z tego poczęstunku.
To bardzo miłe zachowanie w stosunku do kuracjusza.Przy świątecznym, uroczystym posiłku,mile widziane i z pewnością zapamiętane.:)
To przyjemne zaakcentowanie świątecznego dnia na kuracji.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Pink pisze:(...) Przecież w sanatoriach obowiązuje zakaz spożywania alkoholu. :?:
Nic bardziej mylnego. W sanatoriach nie ma takiego zakazu.
Zakaz spożywania i podawania alkoholu dotyczy obiektów o statusie:szpital uzdrowiskowy.
Nawet jeśli w tych obiektach występują kawiarnie to jest zakaz handlu alkoholami.
forumowicz

Toż to jest szpital. Sami się tak nazywają - patrz na ich stronę internetową.
Szpital uzdrowiskowo-rehabilitacyjny w Ciechocinku - Polex
[link]
Ostatnio zmieniony 05 maja 2015 22:18 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
forumowicz

Tylko dwa przypadkowo wybrane przykłady. Jest ich więcej, wystarczy przejrzeć strony internetowe.

Sanatorium "Rolnik" w Nałęczowie. Regulamin porządkowy dla kuracjuszy - cytat: "Obowiązuje bezwzględny zakaz picia alkoholu, zażywania narkotyków, palenia tytoniu oraz uprawianie gier hazardowych na terenie Sanatorium."

Uzdrowisko Szczawno-Zdrój, Regulamin uzdrowiska - cytat: "Bezwzględne zakazane jest picie alkoholu, palenie tytoniu, przyjmowanie środków odurzających, oraz uprawiania gier hazardowych na terenie obiektów uzdrowiskowych."

Nie oszukujmy się ;)
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Nie oszukujmy się, to tylko zapisy w regulaminie, , które pewnie muszą być.
Rok temu byłam w Szczawnie w Domu Zdrojowym. Obok jadalni jest kawiarnia, z drugiej strony następna.W obu podawany jest alkohol i nikt nie zakazuje wypicia wina czy piwa.A najlepsze jest to, ze niektórzy prosto z jadalni na piwko wieczorem idą .
Kilka dni temu wróciłam z Inowrocławia, tam, w sanatorium, kawiarnia i pijalnia wody w jednym, jedni piją wodę mineralną, inni piwko.Nikt nikomu nie zabrania.
forumowicz

Narewka
Doszliśmy do sedna. Albo regulaminy powinny być zmienione, albo ktoś powinien ponieść konsekwencje za ich łamanie. Inaczej będziemy żyć jak w Matrixie :(
ODPOWIEDZ