Szpital uzdrowiskowy a sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
beamari
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2013 15:46

Szpital uzdrowiskowy a sanatorium

Post autor: beamari »

Witam. Wyjaśnijcie mi, proszę na czym polega różnica między sanatorium a szpitalem uzdrowiskowym. Jestem zaskoczona, bo ubiegałam się o pierwsze, a tymczasem przydzielono mi Szpital Beskid w Wysowej (Wysowie?). Nie wiem na co się przygotować... :?:
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Re: Szpital uzdrowiskowy a sanatorium

Post autor: dzi »

Witaj Beamari na tym forum. Gratuluję takiego skierowania :).Już dużo wpisów o różnicy w sprawach formalnych i tutaj w dziale Na każdy temat. Teraz może na początek w skrócie. Zwykle takie skierowanie dostaje się jako kontynuacja
leczenia szpitalnego. Oczekiwanie po wysłaniu wniosku jest o wiele krótsze.Szpital sanatoryjny to jedyne koszty to dojazd - sanatorium to dopłata kilkaset zł w zależności od standardu pokoju i pory roku oraz klimatyczne. Tutaj otrzymasz zwolnienie L4 - natomiast sanatorium to w ramach urlopu. Byłem w Beskidzie kilka lat temu - teraz do końca stycznia remont.
Jeśli chcesz więcej szczegółów proszę pytaj. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
beamari
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2013 15:46

Post autor: beamari »

Dzięki Dzi za błyskawiczną reakcję. Jestem zupełnym laikiem w tych sprawach. Interesuje mnie wszystko od rozkładu dnia począwszy, na rozrywkach skończywszy. Czytam w różnych wątkach i sklejam te skrawki informacji. Twierdzisz, że dużo ich tam, więc muszę się bardziej postarać. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że różnica tkwi jedynie w opłatach. Ja zastanawiałam się na ile mnie tam ubezwłasnowolnią. Czy będę się mogła swobodnie poruszać po okolicy, czy też jak to w szpitalu - krótka smycz? To ważne, bo z tego co czytam o sanatoriach, to nawet wieczorowe kreacje zalecają, ale jeśli ja mam być w innych warunkach, to może należy więcej piżam i dresów spakować... gubię się...
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź i proszę o jeszcze. :)
Pozdrawiam
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

P