Połczyn Zdrój - Marta

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Re: Połczyn Zdrój - Marta

Post autor: Adela »

Basiu :kwiat: fajnie,że jesteś zadowolona :D ja od jutra będę na Jaroszówce :D i nic nie obiecuję ;) ,ale myślę,że miasto przetrwa :? :lol: :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

tyle napisałam i mi w..... :cry: , no nie :!: :!: :!:
forumowicz

wróciłam i chcę się podzielić z Wami swoimi wrażeniami, być może komuś się przydadzą :) .

Połczyn Zdrój , niewielka miejscowość , po jednym dniu wszystko okazuje się logiczne i zawsze odnajdziecie kierunek do swego sanatorium. Połczyn tak jak wiele miejscowości jest podzielony na część kuracyjną i miejsce do życia . Wszystkie sanatoria położone są w parku o powierzchni ok. 80 ha, jest kilka ośrodków wymienię je w kolejności : Marta , Irena, Podhale, Gryf i Borkowo. Pierwsze trzy są kameralnymi ośrodkami 100-130 miejsc, Gryf - gigant , Borkowo ok 200.
W miasteczku, kościół, pizzerie, parasole, lody, banki (PKO BP, Zachodni, Spółdzielczy, Skok i chyba jeszcze coś). Większość sklepów honoruje karty, jest i Biedronka :) . Kościół w centrum - każdy może dopasować sobie godzinę nabożeństw, dodatkowo odprawiane są msze w Gryfie.
W centrum miasta jest informacja turystyczna , pracownicy bardzo sympatyczni i życzliwi, są dwa miejsca komputerowe - w każdej chwili do skorzystania bezpłatnie. Mapy, jakieś ulotki i informacja- chce im się i to jest ważne. Dworzec autobusowy praktycznie nie istnieje , trzeba wykazać się odrobiną przezorności. Niewystarczające połączenia z miejscami , które ewentualnie chce się zobaczyć , tutaj również kłania się pomysłowość kuracjuszy.

Sanatorium Marta , ośrodek na ok 120 miejsc , pierwsze i drugie wrażenie bardzo dobre. Profesjonalizm, kultura, życzliwość. Budynek bez barier architektonicznych. Jak zwykle to bywa pierwszy dzień zaznajomienie się z topografią , a później wszystko jasne. Baza zabiegowa dobra, dodatkowo możliwość korzystania ze SPA , obsługa bez zarzutu . Posiłki w dwóch turach : NFZ- 7;45, 12;30, 17;15, jedzenie bardzo dobre, menu obiadowe nie powtarzały się , 3 rodzaje diet- wystarczająca ilość. Jedyny brak , to mała ilość warzyw do śniadania i kolacji i może troszkę ubogo w masełko.
Pokoje różne 1, 2, 3 , 4 -osobowe , duże, przestronne, czyste (w łazience wymieniłabym silikon), ręczniki wymieniane na życzenie , natomiast pościel jest na cały turnus.
Stolik, krzesełka, lodówka, szklanki i sztućce, TV- odpłatnie 100, czajnik -odpłatnie 21. Brak jest balkonów i jest malutki problem z suszeniem , należy wziąć ze sobą jakąś linkę , szafy duże - pojemne , ale ze 3 wieszaki warto także mieć dodatkowo.
W Marcie jest kawiarnia, trzy razy w tygodniu są wieczorki, ceny przystępne, bardzo dobra kawa i desery- polecam.
Jedynym takim mankamentem jest obchód pielęgniarski o 22, publicznie nie chcę komentować tego.

Rozrywki: organizowane są wycieczki :Kołobrzeg, Berlin, Borne-Sulimowo. W pozostałym zakresie trzeba samemu pomyśleć, a można. Trasy turystyczne - troszkę ubogo. Są wypożyczalnie rowerów , najtaniej w Gryfie - 6zł/godzinę. Polecam uczestniczenie w ognisku - fajna zabawa , ale trzeba tego chcieć. W Połczynie wszystkie parkiety są bezpłatne, obowiązuje dość luźny strój: gdzie się bawić? : Pod kasztanami , Podhale, Gryf, Hopferówka no i Marta - każdy musi wybrać swoje miejsce gdzie najlepiej się bawić. Można przejść wszystkie lokale i w każdym się zakręcić. Muzyka ....... sanatoryjna.

Park, piękny, trochę zaniedbany, podzielony jest na część francuską i angielską, każda ma swój urok . Gmina pobiera opłatę uzdrowiskową 4zł/ dobę dość dużo.
Jak w każdym kurorcie życie jest do 22 , a po, dalsza część pięknie zaczętego wieczoru.
Proponuję spędzenie trochę czasu w Skaucie tak po spacerku.

Mój pobyt się skończył ale będę bardzo miło go wspominać , przypomniałam sobie jak miło mieć wakacje, niczego nie chciałam ale "brałam wszystko co chciałam" , z otwartymi oczami i głową, zostawiłam tam dużo mojego optymizmu i radości.

Wszystkim , którzy tam pojadą życzę tak udanego pobytu jak mój :D

Basia :kwiat:
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Wiedziałam,że będziesz zadowolona :D
forumowicz

tak Adela , 3xtak :D

:kwiat:
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Byłam w Połczynie, potwierdzam. Basiu, Twój szczegółowy opis z całą pewnością przyda się przyszłym kuracjuszom. Żeby wszyscy kuracjusze po powrocie zdawali taką relacje.... ech . Dziękujemy.
forumowicz

dziękuję :oops: ,
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Spędzałam teraz urlop w okolicach Bornego Sulinowa i wybrałam się na wycieczkę "rozpoznawczą "do Połczyna ponieważ planuję tam rehabilitację.Tak na biegusiu zaliczyłam i obejrzałam obiekty - wrażenie przyzwoite.Widziałam wiele uśmiechniętych ludzi - a to już miłe jest.W każdym razie krótki rekonesans utwierdził mnie w decyzji o wybraniu się do Połczyna.
forumowicz

Felice, szkoda, że nie byłaś tam przed 15lipca, jedną z tych uśmiechniętych byłam ja :)
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No i przybyła jeszcze jedna osoba której podobał się Połczyn :lol: :lol:
Dziś był w Teleexspresie :) marketing Połczyna wziął się do roboty :lol: :lol: jakby jeszcze wyremontowali to coś co było dworcem i teren wokół niego.
A może to zrobili - Basiu?
ODPOWIEDZ