Zaburzenia depresyjne

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2015 22:05
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Re: Zaburzenia depresyjne

Post autor: mary jo »

Bosman pisze:Tendencję do depresji łagodzi lit, Najlepiej spożywać lit zawarty w wodach mineralnych, np. w wodzie z Wieńca Zdroju.
Nie mam"tendencji do depresji",mam nawracającą i przewlekłą depresję,niestety.
A jeśli chodzi o lit zawarty w wodach mineralnych to zdecydowanie więcej ma go"Franciszek" z Wysowej i tegoż właśnie "Franka"spożywam :)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Mary jo i bardzo dobrze :)
Pozdrawiam serdecznie :serce: :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

mary jo pisze: A jeśli chodzi o lit zawarty w wodach mineralnych to zdecydowanie więcej ma go"Franciszek" z Wysowej i tegoż właśnie "Franka"spożywam :)
Jeszcze więcej litu od Franka ma Zuber, a niewiele mniej zwykła Piwniczanka. Mimo to polecam również Wieniecką.
Pozdrawiam :)
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

DEPRESJA...... towarzyszy nam na co dzień, niestety. Ale jak jej uniknąć, kiedy z dnia na dzień dowiadujemy się że po dwudziestu latach ciężkiej pracy w jednej firmie jesteś niepotrzebna.Co druga osoba wylądowała u psychiatry. Do tego dochodzą (w tym samym momencie) niepowodzenia rodzinne i mało kto jest w stanie taki ciężar udźwignąć...... ale cóż, taki los fundują nam inni ludzie.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam,tak jak piszesz Ewiko,Depresja towarzyszy Nam na co dzień a jeszcze utrata pracy,wypadek i utrata zdrowia,powodują kłopoty osobiste i rodzinne-od tego to się zaczyna,jedynie dobre otoczenie w postaci znajomych,przyjaciół i rodziny mogą na odrobinę oddechu i doprowadzenie się do dobrego stanu psychiki :!: wiele razy mówimy że mamy doła-a suma tych dołów to już wielka dziura która niestety Nas wciąga a tempo i trudności życia w tym nie pomagają,jesteśmy przepracowani,nie wypoczywamy tak jak należy i nie jadamy zdrowo :!: wszystko to powoduje że wpadamy w depresję-czy się do tego przyznajemy czy nie,czy to stwierdzamy czy nie,to jest to niestety to co skraca Nam Życie :!: Pozdrawiam i Zdrowia Życzę-Zadbajmy o siebie sami zanim będzie za PÓŹNO :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nutka »

Jeśli ktoś z Was/Nas ma problemy z "zaburzeniami psychiki" zapraszam do obejrzenia tego krótkiego filmiku ;) :serce:

https://youtu.be/m3WpO-adT5Q

Może ktoś z nas będzie na tyle wytrały,żeby czerpać siłę z tak młodej zagubionej istoty :serce:
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Podczas jednego pobytu sanatoryjnego, miałam współlokatorkę chora na depresje.Był to najgorszy pobyt sanatoryjny.Nie mamy wiedzy jak postepowac z takimi osobami.Wystarczy że na siłe NFZ wsadza nas ludzi w pewnym wieku na 21 dni do pokji z obcymi osobomi,którzy maja przyzwyczajenia i różne dziwactwa.Trzeba miec bardzo duzo kultury osobistej, aby to wytrzymać.A my przecież nie jedziemy za karę tylko podreperować zdrowie i jeszcze za to placimy.
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Pewnie ta osoba przyjechała podreperować zdrowie z powodu innych schorzeń,na depresję nfz nie wysyła,o nie!a że nawrót tej wsrętnej depresji może pojawić się nagle i nieoczekiwanie,trudno takiemu choremu"wpasować się"z terminem,przewidzieć.może jednak nfz powinien jakoś ogarnąć i takich ludzi?tak trudno?
Efekt jest taki,że jadąc ratować np.serduszko,fundujemy współlokatorom"najgorszy z pobytów" i cierpią wszyscy.
Jak to jest,że można grzać i moczyć kości,a nie można pogrzać ducha? :)
Ale to tylko takie moje dywagacje..
Trochę smutno pozdrawiam.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam tutaj :kwiat:
Marysiu w Wysowej jest Instytut Zdrowia Człowieka ,to sanatorium ZUS-u ,Byłem tam dwa lata temu i większość kuracjuszy to właśnie psychosomatyka.Z tego co sami mówili ,byli zadowoleni z pobytu ,mieli bardzo dużo zajęć terapeutycznych zbiorowych i indywidualnych.Nie jestem w tym temacie obeznany ale z tego co oni sami mówili to właśnie ZUS wysyła ludzi z takimi problemami .
A skoro popijasz wodę z Wysowej to serdecznie tam zapraszam ,to mój zakątek do którego już za miesiąc jadę po raz 9 :D i jeszcze mi się nie znudziło .
Pozdrawiam :kwiat:
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

O matko! :D byłam w Wysowej kwiecień/maj,po raz1 w sanatorium,na psycho-soma z zus.Zakochałam się w Wysowej :D Jechałabym powtórnie już teraz,natychmiast! Zazdroszczę Ci okrutnie :)
ODPOWIEDZ