Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: Rachel »

Kochani, ale czy koniecznie trzeba mieć przyznany stopień niepełnosprawności?
No i jeszcze kolejna sprawa. Otóż ja zawiesiłam działalność a moim dochodem jest właśnie ta renta rodzinna.
Przegapiłam na ostatniej wizycie lekarskiej i nie poprosiłam lekarza o wypisanie wnioski do Powiatowego Centrum
Orzecznictwa o Niepełnosprawności a to które mam kończy ważność w tym właśnie miesiącu :(
Jeśli zatem pojadę prywatnie do sanatorium to czy będę mogła odliczyć kurację? Oczywiście poproszę o fakturę za pobyt.
Odliczyć od tej mojej renty rodzinnej.
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Oj, Rachel, tak się nie da.Załatwiaj szybko orzeczenie i dopiero wyjeżdżaj.Musisz mieć waźne i aktualne orzeczenie, a z czego odliczasz, to nie ma znaczenia.Grunt, aby to byly Twoje przychody.
Ps.A ja w tym roku byłam po raz piątym w naszym ulubionym sanatorium przy tęzni, ale załatwiałam pobyt przez inne biuro.Mam fakturę , mam stałe orzeczenie i odliczę w przyszłym roku.Bardzo duże zmiany w tym sanatorium, , oczywiście na lepsze.Pewnie jeszcze tam pojadę. Pozdrawiam.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziękuję Ci "Narewka?.
Właśnie do Inowrocławia chciałabym wyjechać. Moje orzeczenie ważne do 31 lipca 2015. Na wtorek umówię wizytę lekarską. Wniosek złożę najpóźniej w środę. Może będę miała ciągłość bo chyba od złożenia wniosku się liczy (jakby przyznali).
Awatar użytkownika
Jasmina55
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 cze 2014 16:26
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Jasmina55 »

Witaj :kwiat: Rachel ,miło jak tu się pojawiasz.Brakowało Cię przez ten rok.
Tak liczy się data złożenia wniosku i następne orzeczenie będzie od tego dnia,więc działaj.Miłego dnia.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Też chciałam do Przy tężni ale dopiero w listopadzie są miejsca. Dzwoniłam w ubiegłym tygodniu. Narewka z jakim wyprzedzeniem trzeba tam rezerwować.?
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zosiu, skoro teraz są miejsca na listopad to może można już rezerwować na wiosnę. Myślę, że maj w Inowrocławiu byłby równie piękny jak pełnia lata. Ja będę rezerwowała dopiero w styczniu, ale na drugą połowę sierpnia. Byłam tam na przełomie sierpień/wrzesień. Pogoda wymarzona, mało dzieci coby nie powiedzieć w ogóle. Było cudownie :)
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Witajcie. Poprzednie pobyty zalatwialam bezpośrednio w sanatorium, ale w tym roku juz u nich nie było. Poszukalam i znalazłam poprzez biuro MedicalChemist w Bydgoszczy.Oni mają wykupione pokoje na turnusy rehabilitacyjne w sanatorium nie tylko w Inowrocławiu. W zeszłym roku byłam w Kołobrzegu w Protonie.A w sanatorium Przy tęzni mają sporo jedynek lub dwojek.Popatzcie na ich ofertę zaraz w styczniu i rezerwujcie.W sanatorium jest dobudowane nowe skrzydło z nowymi , pewnie luxusowymi pokojami, powinno być ich sporo, do wyboru.Kto wie, , może i ja na jakiś kwietniowy turnus zapiszę się.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziękuję za bardzo cenne informacje :)
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

I ja pięknie dziękuję i w styczniu zadzwonię a może i w grudniu się zapytam. Kwiecień -maj liczę na kochany NFZ , w sierpniu nigdy nie mogę ale pierwsza połowa września ......będę bardzo się starała a może i Ty Rachel ciut przesuniesz....... . W każdym razie mamy jeszcze trochę czasu ale słynne tężnie zobaczyć trzeba. Narewkę też zaprosimy na jesień, miałybyśmy super przewodnika :D Pozdrawiam cieplutko :serce: :kwiat:
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Oj nie doczytałam dobrze-przecież Ty Rachel już sama możesz być tam przewodnikiem :D
ODPOWIEDZ