Kolejowy Szpital Uzdrowiskowy Ciechocinek

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
ali
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2013 22:27

Re: Kolejowy Szpital Uzdrowiskowy Ciechocinek

Post autor: ali »

Teraz opiszę zabieg. KĄPIEL KWASOWĘGLOWA. Ma polegać na całkowitym zanurzeniu w wannie,oprócz oczywiście głowy, ponieważ dwutlenek węgla ma na całym ciele ingerować w to ciało powodując lepsze ukrwienie i poprawić perystatykę żylną. Mam 177 cm wzrostu. Jestem więc pod tym kątem normalny. Wchodzę wiec do wanny i cały się nie mieszczę.Mam pozycję półleżącą. Zatem albo mam nie zamoczoną klatkę piersiową, albo się zanurzę wyciągając nogi na wannę, lub też siedzę z podkurczonymi nogami. Obojętnie co bym nie zrobił to i tak mam zabieg niekompletny i nie wiem czy choć w części skuteczny. Po 1-2 minutach woda przeleje się przez przelew i wtedy do końca zabiegu zanurzone mam tylko plecy. Pytam zatem, czy nfz włącznie ze mną płaci za cały zabieg, czy za część? Oczywiście wszystko sprowadza się do problemu za małej wanny. Aby wszystko było jasne to powiem, że to nie jest ta piękna wanna, którą sanatorium pokazuje na zdjęciu wejściowym na stronie internetowej.Chodzi o pokoje 8,9 i 10.
ali
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Ale byłem wczoraj zadowolony z powodu zakończenia koncertów na grzejnikach i rurach. Naiwny. Dzisiaj od 21,45 do 22,20 musieliśmy znowu wysłuchać tej muzyki. Swoje niezadowolenie ludzie okazywali na korytarzu, bo w pokojach było trudno wytrzymać. Dziś byłem świadkiem przyjęcia dwojga młodych ludzi do sanatorium na pełnopłatne. Pielęgniarka rozpływając się, a potem kierowniczka zabiegów oprowadzały tych ludzi po całym sanatorium pokazując wszystko. Nie to co my na fundusz, bo my to przecież plebs. Dużo ludzi jest przeziębionych. Uczulam przyszłych kuracjuszy, którzy dostaną pokoje w najodleglejszej części na przejście łącznikiem.Tam zawsze jest dużo zimniej.Trzeba uważać zwłaszcza po kąpielach. Dziś także byłem świadkiem jak pani z recepcji przez telefon rezerwowała komuś pokój. Mnie powiedziano przed przyjazdem przez telefon, że rezerwacji nie ma. To jak to z tym jest? Odpowiedź do R.M. -- Twoja rada co do spa jest nie na miejscu. Byłem w wielu sanatoriach i mam rozeznanie. Mam także na tym forum prawo powiedzieć, że to jest dla mnie najgorsze. Podkreślam: ''dla mnie". To jest tak, że nie każdy musi się ze mną zgodzić, a ja nie piszę, że przekazuję zdanie wszystkich. Tylko dlaczego wysyłasz mnie do spa? Nawiasem mówiąc też byłem w wielu luksusowych ośrodkach i wiem co gdzie winienem dostać za jakie pieniądze.Zrozum, czekam 2,5 roku na sanatorium i nikt mnie nie będzie zbywał ochłapami. Nie należę też do tych co to zadowolą się byle czym. Może tobie z tym dobrze, ale mnie nie. Dlaczego w innych sanatoriach mogą wywiesić kartki z planem mszy w kościele katolickim i w kościele prawosławnym? Dlaczego w innych sanatoriach mogą wywiesić rozkłady jazdy autobusów? Dlaczego w tym sanatorium nie mogą? Dziś jedna z pań chodziła po mieście i szukała takiego rozkładu. Na moje pytanie dlaczego nie zapyta w recepcji, bo one przecież od tego są, odpowiedziała: przecież ona za to będzie kazała mi zapłacić! To powiedziała starsza kobiecina, która też już załapała o co w tym wszystkim chodzi. Zwróciłem uwagę w drugim dniu turnusu, że nigdzie nie ma wywieszek, gdzie można złożyć skargę na cokolwiek, gdyby ktoś chciał. I proszę, po dwóch tygodniach pojawiły się nowe tablice i informacje, gdzie można składać skargi w razie potrzeby. R.M. dodam tylko, że nie oczekuję tutaj luksusów, ale chociaż przyzwoitości. Żeby nie być tylko na ''nie'', dodam, że są tu też pozytywy. Ot, choćby Wi-fi w pokojach.Wolne,bo wolne, nawet strasznie wolne,ale jest. Dzisiaj tłusty czwartek. Na kolację były pączki. Najgorsze z możliwych, pieczone na starym oleju,ale były. Pozdrawiam wszystkich,jutro ciąg dalszy.
ali
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

lekarza od tego wylewu nie ma widać. Pewnie ma urlop, albo chorobowe, bo pewnie się przejął biedaczysko za bardzo
ali
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Rewelacji ciąg dalszy.Wydaje mi się, że do końca turnusu nie zdążę opisać wszystkich nieprawidłowości. Ale po kolei. Była już w sanatorium policja i dokonywała rozpytywania w związku z tą kobietą która dostała wylewu i złym działaniem lekarza. Kobieta jest cała sparaliżowana i nie mówi.........Żona moja miała zabieg KĄPIEL PEREŁKOWĄ. W wannie na dnie leżało coś na kształt maty. Żona miała trudności aby na tym utrzymać równowagę, więc poprosiła o usunięcie tego. Gdy to podniesiono okazało się że jest tam brudno. Żona poprosiła o ponowne wymycie wanny. Dziś jedna z pań na tym zabiegu przewróciła się na tej macie i upadając uszkodziła sobie żebra. Z bólem dotarła do pielęgniarki. Lekarza nie było / sobota ! /, a pielęgniarka z udanym rozbawieniem stwierdziła: najwyżej nie pójdzie pani dziś na tańce! Ludzie! Gdzie my jesteśmy? Przecież powinni się tą panią zająć, zawieźć na jakieś prześwietlenie.
ali
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

W szpitalu wśród kuracjuszy wrze. Ludzie zmawiają się, zbierają swoje dane i przygotowują pozew zbiorowy. Chodzi o całokształt, a szczególnie o finanse. Chodzą słuchy, że szpital chce oddawać pieniądze. Nie wiem czy to prawda. Ludzie również mówią, że pracownicy chodzą po pokojach i żądają 20 zł dopłaty. Nikt nie potrafi jasno określić za co. Ludzie już mają dosyć płacenia za wszystko. Jest tak negatywne nastawienie większości kuracjuszy w stosunku do tego sanatorium, że jeszcze się z czymś takim nie spotkałem. Przyczyna dla mnie jest jasna, ale tak jak pisałem wcześniej napiszę o tym na koniec. Płacimy tutaj za wszystko: klimatyczne nieprawnie, za telewizor /od czterech dni zakłócenia na wszystkich kanałach a TVN i Polsat nie do oglądania - czy zwrócą częściowo opłatę za telewizor? /, płacimy za pokoje nienależne opłaty, płacimy za pomiar ciśnienia / !!!!! /, płacimy za ręczniki / przydziałowo 1 mały na cały turnus 3 tygodniowy - szok! /,oczywiście dobrowolnie za wieczorki i wycieczki.
ali
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Teraz o pokojach i machlojkach z tym związanych. Jak już wiemy jedni mogą zrobić rezerwację, inni nie. Sanatorium - szpital ma pokoje w 2 standardach i tym żongluje. Jedna z pań dostała pokój 2 osobowy. Jej współlokatorka po obejrzeniu pokoju zrezygnowała i pojechała do domu, więc ta pani została sama w pokoju nie z własnej winy i nie żądając jedynki. I cóż robi sanatorium? Ano każe tej pani dopłacić 210 zł, czyli 10 zł dziennie.Nie wiem jak zakończy się ten spór.....Kolejna z pań chciała przy zasiedlaniu jedynkę. Zażądano od niej 1200,-zł !!!!! Oczywiście nie wzięła. Ja z żoną również miałem propozycję wyboru lepszego i gorszego standardu pokoju.Oglądaliśmy oba pokoje. Za ten lepszy zażądano sobie dopłaty 210,- zł od osoby. Po obejrzeniu zdecydowaliśmy, że tak duża dopłata nie jest tego warta i wybraliśmy pokój '' zwykły', który czeka na opisanie. PARADOKSEM I SKANDALEM JEST, że skoro nie udało się im zasiedlić tych pokoi o podwyższonym standardzie to dawali je już z przydziału. Skutkiem tego jest tak, że jedni zapłacili za podwyższony standard a inni mają taki sam pokój i nie płacili!!! Trzeba dodać,że innym proponowano dopłatę 500,-zł za osobę do tego lepszego pokoju. Takie to są machlojki w tym sanatorium. Ludzie! Wszystko zależy od pieniędzy. Dasz, to masz, tylko dlaczego w innych sanatoriach ta ''podwyższona '' jakość jest STANDARDEM! Cały czas podkreślam, że wiem dlaczego tak się dzieje, ale napiszę o tym już za 3-4 dni
ali
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

W szpitalu w trakcie naszego pobytu pracuje ekipa budowlana. Dobudowywane na 2 kondygnacjach są pokoje, lub gabinety. Na drzwiach jest oczywiście kartka, na której są przeprosiny, ale cóż nam po tym, kiedy słychać normalne odgłosy prac budowlanych. To też nie sprzyja wypoczynkowi. Zauważyłem pewną prawidłowość. Otóż pokoje najbliżej tego remontu otrzymali ludzie, żeby ich nie obrazić, wyglądający na takich co to nie będą oponować. Kilka kontenerów gruzu leży pod oknami i upiększa widoki........Dwa dni temu pisałem jak to obsługa się starała aby przyjąć 2 młodych ludzi oprowadzając i pokazując wszystko. Oni jednak nie zostali mimo iż cena osobodnia była 60,- zł, z 3 posiłkami i 3 zabiegami dziennie. Dziwne? Nie, zważywszy na stan jaki tu panuje
ali
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

W pomieszczeniach gdzie są zabiegi, w niektórych są powieszone kartki z informacjami o tych zabiegach. I dobrze. Tyle tylko, że jak pacjent już tam wejdzie to nie ma możliwości tego przeczytania. Dlatego wskazane jest, aby takie kartki z informacjami wywiesić przed każdą salą zabiegową, gdzie jest dużo miejsca na ścianach i czas aby się z tym zapoznać, bo np na wannach te informacje przyklejone są za rurami.
ali
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Wczoraj była awantura z wirówką. Kuracjuszka oczekująca na wirówkę zauważyła, że pani obsługująca nie wymieniła wody w wirówce po poprzedniej kuracjuszce. Takie to są oszczędności. Po awanturze oczywiście wodę zmieniła, przez co przyznała się do tego, że tej wody nie wymieniła. Czy we wszystkich zabiegach tak jest? Wydaje się więc coraz bardziej prawdopodobna informacja o tym, że te przepompowywania wody to nic innego jak przesył tej użytej wody do ponownego podgrzania. A jakie oszczędności przy opłatach za wodę z miasta i za kanalizę !!! Pani od tej wirówki dziś już nie było. Pewnie ma urlop do końca turnusu. Tak to się robi w kolejowym.
ali
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

będę próbował po raz trzeci pisać te same posty,bo moje nie wchodzą już na stronę. Będą krótsze, ale za to będzie ich więcej. Czy wyobrażacie sobie oszczędności nawet na papierze? Wcześniej po borowinie wycierano nas jednorazowym papierem. Dziś stosuje się używane prześcieradło. Tak tym samym prześcieradłem jednorazowym wyciera się kilka osób!!!
Zablokowany