Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: Rachel »

Mam rentę rodzinną na stałe co nie znaczy, że za rok albo i dwa mi zabiorą. Niechby i zabrali byleby mojemu mężowi życie przywrócili :(
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2015 14:34
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Maria K »

Nawet ci specjaliści od cudownych uzdrowień tego nie potrafią. Nikt na razie tego nie potrafi . :(
forumowicz

Post autor: forumowicz »

wiesniaczkaela pisze:Aga , dzieki za zaprosaenie ale ZOO mam w lodzi i to takie wyjatkowe.Gatunkow nie bede wymieniala bo mnie moga .........nawet nie wiem co?Wlocze sie po tych klatkach , prawie 2 lata, zeby mi oddali moje wypracowane pieniadzary , bo mi te gatunki po 14 latach rente zabrali (grupe mam na stale) : :roll: :roll: :roll:
Elu :)
Napisałam o zoo, bo lekki stopień niepełnosprawności NIC nie zmienił w moim życiu :) Do niczego tak naprawdę mnie nie upoważnia, jedyne z czego udało mi się skorzystać to właśnie zoo ;) Dlatego raczej daruję sobie ponowne stawanie na komisję.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ja miałam też lekki i gdybym ponownie otrzymała lekki stopień niepełnosprawności to będę zadowolona. Zdaję sobie sprawę z tego iż wiele ludzi cierpi ode mnie bardziej dlatego im należy się stopień "wyższy" jednak ja powinnam się rehabilitować aby być całkowicie sprawną a na rehabilitację jak też na sanatorium z funduszu bardzo długo się czeka. W związku z tym podejmuję rehabilitację na własną rękę a skoro mogę odliczyć to od dochodu to czemu mam nie skorzystać? W końcu łaski nikt nam nie robi. Płacimy na służbę zdrowia, na nasze leczenie a w zamian niewiele otrzymujemy. Jak potrzeba, jak nas coś bardzo "przyciśnie" to i tak biegniemy na wizytę prywatną.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: Fionka »

Kochani, mnie na rok dali znaczny a nastepnie umiarkowany na stale.Orzeczenie pomoglo mi znalezc prace. Korzystam do spodu ze wszystkich uprawnien.Doplaty co miesiac do lekow , darmowe tur. reh., oplat z prywatna rehabilitacje , oplat za wizyty lekarskie, ryczalt , na paliwo, finansowanie zakupu bardzo drogich okularow korekcyjnych itp.Cale zycie placilam zus a k.......fony po 14 latach tuz przed emerytura zabrali.Pozdrawiam , biore tylko to co sobie wypracowalam i na co nadal pracuja moje dzieci.Powinni sami na tacy nam to dawac a nie my walczyc o kazdy grosz.Oddam im moja chorobe i niech sobie wszystko wezma.Agus a do ZOO w lodzi to za darmo tylko ze znacznym , ale do kibelkow i muzeum za darmo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie mam jeszcze orzeczonego stopnia niepełnosprawności, ale gdybym dajmy na to po komisji otrzymała tak jak dotychczas stopień lekki to czy mogłabym odpisać sobie zakup okularów ? Od dawna mam okulary do czytania, ale też od kilku lat powinnam nosić okulary na ulicę. Wydawało mi się, że jest ok, że lekarz na wyrost mi te okulary zalecił, ale chyba czas abym polubiła okulary także do prowadzenia samochodu. Czy zatem takie okulary korekcyjne mogłabym odpisać sobie od podatku/dochodu gdybym dajmy na to otrzymała orzeczenie? Na temat okularów nie doczytałam się w stosownym rozporządzeniu
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Post autor: Ida »

Okulary mogą odpisać od dochodu osoby z orzeczoną grupą na wzrok. Wydaje mi się, ze pozostałym to nie przysługuje.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Szkoda, bo to też spory wydatek. Wśród dokumentów, które dostarczyłam do wniosku jest także opinia okulisty, no ale jak "nie" to NIE
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2015 14:34
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Maria K »

Ja sobie odliczyłam okulary za zeszły rok, orzeczenie mam na kręgosłup.
W pracy wszyscy sobie odliczali,bez względu na co mają orzeczenie, więc ja też.
Za zakup aparatów słuchowych też odliczyłam.
Trochę dopłacił mi NFZ,1600 zł.zwrócił mi pefron,a resztę odliczyłam od dochodu. :)
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Post autor: Ida »

Jest to ryzykowne w razie kontroli skarbówki, ale to już osobista sprawa.
ODPOWIEDZ