Komercjuszek

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2013 23:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Komercjuszek

Post autor: brrrelok »

Tym razem nie mogę się zgodzić z Twoją wypowiedzią ;)
sinobrody pisze: Mnie jako kuracjusza nie interesują rozliczenia NFZ z sanatorium bo i tak nie mam na nie wpływu.
Do kwoty którą płacimy na wstępie trzeba jeszcze doliczyć to co przeleje NFZ. Przecież to są Twoje pieniądze z Twoich składek więc czemu nie mają nas interesować !
sinobrody pisze: Miałem w tej dopłacie pokój jak podałem, TV, lodówkę, leżak, parawan, telefon, oczywiście łazienkę i klimatyzację.
Ile jest takich sanatoriów (do których dostajemy skierowania z NFZ) o tak wysokim standardzie które za "luksusy" typu TV, lodówka, leżak, parawan, telefon, klimatyzacja nie pobierają dodatkowego haraczu ? No powiedz ile ? 1%, 2%, 5% ???
Zgadzam się z wypowiedzią darka, po zsumowaniu tych wszystkich ekstra dopłat okazuje się że pobyt z NFZ kosztuje porównywalnie do pobytu komercyjnego, więc nie widzę powodów dla których miałbym być gorzej traktowany od kuracjuszy płacących "żywą" gotówką :evil:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

sinobrody pisze:O la, la. Darku, teraz jak to się mówi pojechałeś po bandzie na całego i zagmatwałeś sytuację totalnie.

Mnie jako kuracjusza nie interesują rozliczenia NFZ z sanatorium bo i tak nie mam na nie wpływu.
Wyliczyłeś różne dopłaty (ręczniki, TV, leżaki itp.) zupełnie niepotrzebnie bo jedne sanatoria je pobierają,
a inne nie.
Podam przykład mojego ostatniego pobytu z NFZ:
hotel ****
turnus 21 dni
zabiegów 54 ( z uwzględnieniem moich życzeń w tym względzie)
pokój 3 osobowy typu studio ( dwa pomieszczenia o pow. około 30 m kw.)
moja dopłata 275 zł + 70 klimatyczne razem 375 zł
Wszystko. I to interesuje nas kuracjuszy. Ile dopłacimy i co za to mamy.
Miałem w tej dopłacie pokój jak podałem, TV, lodówkę, leżak, parawan, telefon, oczywiście łazienkę i klimatyzację.

Jeżeli chodzi o komercję to również niedokładnie jest tak jak napisałeś.
Nie będę się powtarzał ,ale podawałem przykłady turnusów o 1000 zł tańszych jak podajesz Ty i to w pokoju jedynce, a nie dwójce.
Jest to ogromna różnica: 3100 czy 3200 zł, a 2100 zł

Więc takie szczegółowe wyliczenia to... ???

Ale każdemu wolno.
Oj drogi Sinobrody

Ja porównałem ten sam ośrodek .
Mój pobyt i pobyt teoretycznego Kowalskiego wg ogólnodostępnej oferty.
Ja porównałem pobyt w pokoju dwu osobowym.
I aby było śmieszniej wg ZIP tegoroczny pobyt w jedynce był o całe 278 zł tańszy przy tych samych zabiegach niż w dwu osobowym pokoju w roku 2013.
ok
Menu na stołówce różniło się ale na to wpływu nie miałem
a jednocześnie jak wspomniała przedmówczyni w przypadku pobytu indywidualnego -posiadając niepełnosprawność mogę sobie odliczyć 18%.

Jedynie ZASTANAWIA mnie gdy słyszę ,że przyjechali DARMOZJADY - My płacimy tylko z innego konta .

A płatność z NFZ jest porównywalna lub nawet wyższa ,aby pokryć koszty oczekiwania na wpływ.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

O kwotach wypowiadać się nie będę,bo ekonomistą nie jestem.Wiem tylko,ze za osobę na rehabilitacji szpitalnej fundusz płaci najwięcej,jest to kwota czasem przewyższająca dniówkę komercyjnego.W zamian pokoje wieloosobowe,bez możliwości wyboru i stwierdzenie,ciesz się bo przyjechałeś.Mnie to wkurza najbardziej.Fakt zabiegów więcej,ale warunki mieszkaniowe często urągające jakimkolwiek standardom,wiadomo szpitalny MUSI się leczyć i NIE może z radości za dużo pyszczyć :D
Pisałam to już niejednokrotnie i jeszcze raz powtórzę - na pobyt sanatoryjny nikt mnie nie namówi,za te pieniądze wolę wziąć zabiegi na ambulatorium i pojechać prywatnie.W nosie mam wtedy stołówkę,humory personelu,wybór pokoju czy też towarzystwo w nim.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Post autor: sinobrody »

No to po kolei.
Na początek odpowiem "brrrelokowi".
Ciebie interesuje ile NFZ przelewa konkretnemu sanatorium w którym jesteś na turnusie.
No to powiedz co z tą swoją wiedzą robisz jeżeli już się dowiesz ile NFZ przelał na konto sanatorium.
No do czego jest ci ta wiedza potrzebna? Mniej dopłacisz do sanatorium, zapłacisz mniejszy podatek?
Ot napisałeś sobie na forum i tyle. Stawki są ustalone: tyle za jedynkę, tyle za dwójkę itd.
Nie masz nic do gadania.

Druga sprawa: chcesz być traktowany na równi z komercyjnymi.

I znowu, co z tego, że chcesz. Ja również chcę, ale od chciejstwa do realizacji daleka droga.
Chociaż w niektórych sanatoriach nie różnicują- NFZ-komercja.
Sadzają przy jednych stolikach i podają wszystkim to samo.
Wydaje mi się,że tak jest jedynie w tych tańszych sanatoriach, ale może się mylę.
Takie podbijanie bębenka na forum nie ma żadnej siły sprawczej.
Napiszesz górnolotnie, że chciałbyś czy wręcz domagasz się i co??? I nic.

Do darka.
Darku możesz oczywiście pisać o czym chcesz i wyliczać te poszczególne składniki kosztów sanatoryjnych tylko po co?
Myślę, że w tym wątku nie o to chodziło.
Było proste pytanie o w miarę tanie sanatorium z profilem - narządy ruchu.
Pojawiła się opinia, że w Polsce poniżej 170 zł za osobodzień nie ma szans.
Podałem przykłady sanatoriów dużo tańszych i spotkałem się z zarzutem:
no tak, ale to w górach itd.
Ty z kolei piszesz o cząstkowych składnikach składających się na cenę?
Co to ma do tego ile zapłacisz za sanatorium?
Stawki są ustalone i koniec. Kropka.
Pozdrawiam i bez urazy.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ja się zgadzam z tym,że pobyt kuracjusza pełnopłatnego to ten sam koszt, co kierowanego na kurację przez ZUS czy NFZ.Tyle,że sami zobaczcie- nawet na tym forum bardzo często pojawiają się wypowiedzi " za moje pieniądze to wymagam więcej". No i mamy tego skutki :)
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Przypomnę, że w tym wątku nie chodzi o to kto się na co zgadza, a kto nie.
Tak prawdę powiedziawszy jakie to ma znaczenie? Żadne.
Spróbuj Aga napisać do NFZ i zobaczysz co Ci odpowiedzą.
Wprawdzie forum jest po to by dyskutować, ale gdy dyskusja jest niejako bezprzedmiotowa
bo i tak z niej nic nie wyniknie to...???
W kwestii pieniędzy i komercji.
To teraz ja pozwolę sobie nie zgodzić się z takim stawianiem sprawy jak to zrobili przedmówcy.
Wszyscy płacimy podatki i ci co jadą z NFZ i ci co jadą prywatnie.
Tylko, że: ci co jadą z NFZ płacą maksymalnie kilkaset zł (800 z hakiem),
a ci co jadą prywatnie płacą za turnus od 3000 zł w górę.
Dla przykładu w Arce miejsce w pokoju dwuosobowym w m-cu czerwcu kosztuje... 15000 zł z okładem!!!
Powiedzmy, że w trójce było by.. no, nich nawet 5000 zł taniej to i tak wychodzi ponad 10000 zł za turnus,
a ja zapłaciłem...??? 345 zł za turnus. Więc tak to się ma pobyt komercyjny do tego z NFZ.
Ten który jedzie komercyjnie płaci podatki tak jak ten który jedzie z NFZ, ale dodatkowa musi
wybulić kilka, kilkanaście tysięcy i chcecie równości ??? Jaka to by była równość???
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jeszcze małe sprostowanie.
Tak prawdę powiedziawszy to nie nasze podatki są tu ważne,
a jedynie składka na ubezpieczenie zdrowotne.
Nawet gdyby to było umownie od podatków to jeden zarabia 2000 zł inny 3000 zł jeszcze inny 5000 zł
i od tych kwot płacimy podatki, składki na ubezpieczenie zdrowotne czyli jeden zapłaci kilka tysięcy podatku, a inny kilkanaście albo i kilkadziesiąt tysięcy.
O jakiej Wy równości mówicie.
Przypomnę: wszyscy płacimy podatki ( ci komercyjni pewnie większe), ale ci komercyjni jeszcze dodatkowo pełną odpłatność.
Proszę się postawić na ich miejscu- płacisz podatki, płacisz dodatkowo pełną odpłatność i ....
forumowicz

Sinobrody, forum jest jak żywy organizm- nie zawsze da się przewidzieć w jakim kierunku potoczy się rozmowa :)Wciąż jesteśmy w temacie, ponieważ posty dotyczą pobytów komercyjnych.
Do NFZ raczej pisała nie będę, jednak nie ukrywam,że zależy mi na zmianie sposobu myślenia. Chcę byś traktowana na pobycie z ZUS czy NFZ dokładnie tak samo, jakbym przyjechała prywatnie. Osobom, które tam pracują powinno być wszystko jedno kto jest sponsorem mojego wyjazdu :) I nie, nie wymagam tragarza i kłaniania się w pas. Wystarczy mi średni standard, świeże jedzenie i profesjonalne podejście do leczenia pacjentów.I gdy jestem na miejscu nie boję się mówić o tym głośno i protestować, gdy zajdzie taka potrzeba.
W Arce nie byłam i chociaż sporo jeżdżę prywatnie w różne miejsca to nie ukrywam,że przytoczone ceny są cenami z kosmosu. Wychodzi na to,że Arka do kuracjuszy z NFZ miłościwie dokłada ;)
forumowicz

Ad tych podatków o których mówisz myślę, że płacę całkiem niemałe ;)
Do mnie to nie trafia. Zależy mi na szybkim wyjeździe- płacę i mam od ręki. Mogę poczekać- mój pobyt sfinansowany jest przez NFZ także z moich pieniędzy. Sanatorium i tak zarobi na mnie 2 razy- jeżeli utrzymają wysoki poziom, wrócę do nich prywatnie.
Chyba,ze za turnus zażyczą sobie 15 tys. O nie- wtedy wolę pojechać do Zanzibaru :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Do Arki nie pojechałabym nawet za 1000złotych.
Ja doskonale rozumie Aga o czym piszesz i znam takie sanatoria które nie dzielą pacjentów.Niemiec za euro i Polak z ZUSu,czy NFZtu są traktowani identycznie w Wielkiej Pieniawie.Piszę tu głównie o o stosunku personelu.W końcu nie mam kolorowej chusteczki na szyję,czy opaski na rękę w celu rozróżniania.Każdy kto chce jeść posiłki w postaci stołu szwedzkiego może dopłacić 8 złotych dziennie i czuć się komercjuszem.Tą dopłatę rozumiem wszak stawki żywieniowe są w różnej wysokości.Ale dla chętnych te 180 złotych to nie jest jakaś koszmarna kwota.
Zablokowany