Kaowiec pisze:Czas oczekiwania na przydział leczenia uzdrowiskowego w sanatorium staje się bezsensownie długi. Dlaczego tak jest? Przedstawiam moje zdanie na ten temat (proszę nie próbować dokuczać mi za to, każdy może wyrażać swoje myśli).
Tak jest, ponieważ:
1) Jest dużo chętnych na wyjazd (z różnych powodów)
2) Są za małe dopłaty własne do leczenia
3) Są za bardzo łaskawe kryteria kwalifikujące na leczenie
4) ZUS zabrał sporo miejsc na tzw. prewencję
Dopiszecie coś?
Kilka razy poruszałem w/w zdarzenie , kilka razy dostawałem razy.
Ja zadam Autorowi tematu przewrotne pytanie czy sprawdził u źródło
Co to jest Sanatorium i czym to powinno być .
A czym niestety nie jest bo bywając niejednokrotnie odnosimy wrażenie ,że..
Otóż definicja sanatorium za Wilkpedią:
Sanatorium– zakład medyczny wykorzystujący walory rekreacyjne, przyrodnicze i naturalne, takie jak: wody mineralne, wody termalne, borowina, ozon, radon, sole mineralne oraz inne czynniki biofizyczne środowiska wywierające korzystny wpływ na organizm człowieka.
Sanatorium zlokalizowane jest zazwyczaj w miejscowości uzdrowiskowej o specyficznym klimacie i szczególnych walorach przyrodoleczniczych, przeznaczonych dla osób przewlekle chorych i rekonwalescentów, wymagających rehabilitacji lub utrwalenia wyników leczenia szpitalnego.
To jest reguła
Ale jednocześnie zadałeś 4 pytania pozwolę sobie na każde jako tzw weteran pobytów podpowiedzieć ;
ad1-
Jest za dużo chętnych na wyjazd
Tak bo do roku 1990 czy później istniały tzw wczasy pracownicze czy FWP i można było zregenerować się DZIŚ są Tylko droższe Biura podróży lub wyjazd prywatny.
Ile kosztuje kuracjusza 21 dniowy pobyt w sanatorium
400-500 zł dopłata do pokoju i wyżywienia
150 zł oplata klimatyczna i TV
czyli przy wkładzie własnym wydatek mas 700 zł z dojazdem
Wczasy około 1500 za 14 dni
NFZ jest tańszy
ad 2
Są zbyt małe dopłaty własne do pobytu.
Tutaj się nie zgodzę bo jak porównać 4*** Arkę w Kołobrzegu do bez * obiektu z WC na korytarzu
Do czasu Ustalenia Standardów lokalowych raczej nikt prócz Ministra Finansów nie będzie ingerował Jedynie PANI INFLACJA może coś tutaj namieszać
ad 3
Za bardzo łaskawe kryteria przydziału
Tutaj powracamy do pkt 1 NFZ jest dziś następcą FWP.
Cały czas będę zadawał pytanie w jaki sposób małżeństwo może jechać na leczenie po szpitalne ???
Dla mnie jest to pytanie bez odpowiedzi.
Czy oboje leczą się na ...
Czy oboje w jednym czasie mieli zawał serca i wylądowali w jednej Klinice
Rozumie oboje maja po lat mają cukrzyce i z powodu wyborów cukier poszedł do góry i dostali leczenie po szpitalne ok tutaj Rozumie
Ale zastanawiam się kiedy Moja sąsiadka wyjedzie ze swym partnerem Mężem lecząc Prostatę czy sąsiad na choroby Kobiece z całym szacunkiem
Lub jak wielu cytuje skończą się wyjazdy dla Dzieci dobrze Ustawionych Doktorów.
Generalnie dobrze było by ,aby co niektórzy przeczytali formułkę co to jest i DLA KOGO winno być Sanatorium.
ad 4
ZUS zabrał miejsce na prewencje
Tak troszkę miejsc zabrał bo i gdy Społeczeństwo jest coraz Starsze i bardziej schorowane to i ZUS ma coraz mniej wpływów.
Duży % młodych Polaków wyjechało i swe podatki płacą w innych krajach.
Dodatkowo cierpimy na to co działo się w latach 90-tych gdy renty dawano wszem i wobec i pozostał taki niesmak.
Musimy również pamiętać o STARYCH 45/50 letnich Emerytach oni również pracując zaczynają bardziej dbać o siebie
A jest to duża armia ludzi.
Którzy raczej prócz swych resortowych mogą i korzystać z przywilejów NFZ.