Choroba alkoholowa
-
forumowicz
-
mary jo
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 13 mar 2015 22:05
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 1
Re: Choroba alkoholowa
Alkoholik, chcąc żyć w trzeżwości,nie używa alkoholu pod żadną postacią.Tyle i aż tyle.
-
forumowicz
Mario, Szwagier ma całkowitą rację .Być może ta osoba na prawdę dostała takie zalecenie ,ale może być też tak że ją sobie wymyśliła.Bardzo często alkoholik czując się na tyle pewnie próbuje wszelkimi sposobami wrócić do właśnie tzw."kontrolowanego picia".Z reguły po jakimś czasie wraca do poprzedniego stanu i to ze zdwojoną siłą.Ktoś taki niestety w okresach nie picia przechodzi "suchą abstynencję" czyli praktycznie są to różnej długości okresy odstawienia alkoholu ,natomiast nie robi nic aby faktycznie wyjść z nałogu.Dla ludzi uczciwie podchodzących do swojej abstynencji nie ma powrotu do alkoholu w jakiejkolwiek postaci.
Kruszynko fajnie że poznałaś już kiedyś kogoś takiego ,może kiedyś razem siądziemy przy jednym stoliku
-
forumowicz
A tak poważniej ,ja po prostu staram się żyć w zgodzie z samym sobą
-
forumowicz
Odstawiając kieliszek zacząłem inaczej patrzeć na wszystko co mnie otacza ,tak jak teraz żyję i jak podchodzę do przede wszystkim drugiego człowieka to coś co było mi obce.
Nie da się odzyskać straconych dni . Nie mogę do dziś wybaczyć sobie w jakim żyłem zakłamaniu ,niektóre zdarzenia bolą do dzisiaj .Na pewno stałem się innym człowiekiem ,ale nigdy nie mogę sobie pozwolić na wymazanie z pamięci swoich dawnych czynów.Pamięć o nich to największa motywacja do nie sięgania po butelkę.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 34 razy
Zdaję sobie sprawę z tego jakie to wszystko dla ciebie musi być trudne ale przyszłośc Ty sam budujesz i pewnie masz na nią wpływ, wiec wykorzystaj ten czas jak najlepiej. Życzę powodzenia