Choroba alkoholowa

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
forumowicz

Re: Choroba alkoholowa

Post autor: forumowicz »

Witam .Chciałbym przedstawić program 12 kroków który jest drogowskazem dla chcących przestać pić.Stworzone zostały w 1940 roku w USA i jak dotąd pomogły wielu alkoholikom.Tym programem kierują się grupy AA na całym świecie.

1. Przyznaliśmy, że jesteśmy bezsilni wobec alkoholu, że przestaliśmy kierować własnym życiem.
2. Uwierzyliśmy, że Siła Większa od nas samych może przywrócić nam zdrowie.
3. Postanowiliśmy powierzyć naszą wolę i nasze życie opiece Boga, jakkolwiek Go pojmujemy.
4. Zrobiliśmy gruntowny i odważny obrachunek moralny.
5. Wyznaliśmy Bogu, sobie i drugiemu człowiekowi istotę naszych błędów.
6. Staliśmy się całkowicie gotowi, aby Bóg uwolnił nas od wszystkich wad charakteru.
7. Zwróciliśmy się do Niego w pokorze, aby usunął nasze braki.
8. Zrobiliśmy listę osób, które skrzywdziliśmy i staliśmy się gotowi zadośćuczynić im wszystkim.
9. Zadośćuczyniliśmy osobiście wszystkim, wobec których było to możliwe, z wyjątkiem tych przypadków, gdy zraniłoby to ich lub innych.
10. Prowadziliśmy nadal obrachunek moralny, z miejsca przyznając się do popełnianych błędów.
11. Dążyliśmy poprzez modlitwę i medytację do coraz doskonalszej więzi z Bogiem, jakkolwiek Go pojmujemy, prosząc jedynie o poznanie Jego woli wobec nas, oraz o siłę do jej spełnienia.
12. Przebudzeni duchowo w rezultacie tych Kroków, staraliśmy się nieść posłanie innym alkoholikom i stosować te zasady we wszystkich naszych poczynaniach.

Pragnę dla informacji dodać że stosują go również ludzie borykający się z innymi uzależnieniami i nałogami .
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Taaa a gdzie tu miejsce dla ateistów :evil: :evil: :evil:
forumowicz

Cześć Medi :) Dobre pytanie ,zresztą stawiane bardzo często.Większość świeżych przychodzących na grupę nie tylko o to pyta ale jest wręcz przerażona ,a tym bardziej że większość grup funkcjonuje przy kościołach.Faktem jest że program ociera się o wartości chrześcijańskie ,ale zapewniam Cię że z powodzeniem może do tego podejść ateista i każdy jeden człowiek.Ludzie obierają sobie swoją własną siłę wyższą która może być kimkolwiek lub czymkolwiek -choćby nawet jakaś maskotka -i to nie żart bo sam spotkałem ludzi noszących swoje talizmany itp ,które właśnie uważali za swojego Boga.
Jak już tutaj mówiliśmy każda droga trzeżwienia jest dobra jeśli przynosi rezultaty ,a to po prostu jedna z takich.Podzieliłem się nią z Wami także dlatego ze korzystałem z tego programu osobiście.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kurcze ,dobrze że ja nie mam problemów tej natury bo od samego czytania rogi mi rosną ...i kopytka :evil: :evil:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Chyba jedyne co mogłoby mi przemówić do rozumu to ...NIKT MNĄ NIE BĘDZIE RZĄDZIŁ ani człowiek ani żaden nałóg :!: :!:
forumowicz

Szczęśliwi ci których omijają wszelkie uzależnienia , ale wspominane były tutaj także kawa,czekolada ,cukier o seksiku nie wspomnę . :) A to że nie chcemy być przez nikogo rządzeni to nasza natura ,w rzeczywistości musimy się nieraz poddać ,jak choćby zwierzchnikom w pracy :evil:
[link]

:serce:
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2015 22:32 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Czyli najlepiej ...sam sobie sterem ,żeglarzem,okrętem :D :D :D To coś dla mnie :roll:
forumowicz

Kapitanie -tak trzymać :) kurs na wolność :serce:
Awatar użytkownika
sk_ar
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 sie 2015 21:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: sk_ar »

medi pisze:Chyba jedyne co mogłoby mi przemówić do rozumu to ...NIKT MNĄ NIE BĘDZIE RZĄDZIŁ ani człowiek ani żaden nałóg :!: :!:
Człowiek nie wie kiedy w nałóg wpadnie a jak wpadnie to już nałóg rządzi to się tyczy rożnych nałogów rożne są uzależnienia od komputera od jedzenia od sexu ,palenia ,alkoholu . leków ,hazardu . itd jesteśmy na to podatni samo życie . Tylko pytanie? czy możemy w porę zareagować ?
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2015 14:34
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Maria K »

Każdy nałóg na początku wydaje się niegrożny, każdy nałogowiec twierdzi że świetnie sobie sam poradzi i nie potrzebuje pomocy od nikogo.
I zazwyczaj ma pretensje do wszystkich którzy mówią inaczej.
Mam znajomego który po wyjściu z alkoholizmu ,zaczął ponad normę chodzić do kościoła i zmusza do tego całą rodzinę.Wcześniej wcale nie uczęszczał na msze.
Według mnie jeden nałóg zastąpił drugim.
Zablokowany