Idą zmiany. Czy na lepsze?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Idą zmiany. Czy na lepsze?

Post autor: forumowicz »

Idą zmiany. Czy będzie lepiej?
Są mocne propozycje zmian w polskiej opiece zdrowotnej. Ma być zlikwidowany NFZ i zniknie obowiązek płacenia składek zdrowotnych. No dobrze, ale kto nam będzie przydzielał sanatoria?
Projekt zakłada, że leczenie uzdrowiskowe będzie przepisywane, podobnie jak leki na receptę. Idziesz do apteki i masz. Bez pośrednictwa NFZ.
Będzie lepiej?
Krzysio010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Idą zmiany. Czy na lepsze?

Post autor: Krzysio010 »

Wszystko zależy od tego ile te wyjazdy sanatoryjne będą wtedy kosztowały i czy nas będzie stać na nie :shock:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Będą na receptę, płatne z budżetu. Będą przyznawane bezpłatnie tym, którym będą naprawdę potrzebne ze względów medycznych. Podobnie już było dawniej w tzw. PRLu, ale tylko podobnie.
Krzysio010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Krzysio010 »

Wybacz, ale to zupełnie nierealne, bo skąd wezmą na taki pomysł pieniądze. Załóżmy, że w przyszłości nie ma NFZ i nikt nie płaci składek zdrowotnych to aby utrzymać obiekty Sanatoryjne każdy musiałby zapłacić za leczenie. To jedyny realny plan zdroworozsądkowy. Czasy PRL-u już nie wrócą wiec marzenia o darmowej służbie zdrowia to jak bilet na księżyc.
Awatar użytkownika
chorowitks
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 gru 2011 11:16

Post autor: chorowitks »

I tak powinno być. Dana przychodnia powinna dostać pulę skierowań i lekarz rodzinny, który widzi potrzebę leczenia sanatoryjnego po prostu wypisze receptę. Tak samo powinno być w poradniach specjalistycznych. Z tego co wiem, mój lekarz rodzinny w tym roku wypisał kilka skierowań. Ja czekam już 1,5 roku. Myślę, że "na receptę" w sanatorium byłbym już drugi raz.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Kaowiec pisze:Idą zmiany. Czy będzie lepiej?
Ma być zlikwidowany NFZ i zniknie obowiązek płacenia składek zdrowotnych. No dobrze, ale kto nam będzie przydzielał sanatoria?
Dużo propozycji,dużo zmian.
Trudno zdefiniować i pojąć ,jak by to funkcjonowało i z jaka korzyścią ,a może szkodą dla potencjalnego pacjenta,kuracjusza.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Kaowiec pisze:Będą na receptę, płatne z budżetu. Będą przyznawane bezpłatnie tym, którym będą naprawdę potrzebne ze względów medycznych. Podobnie już było dawniej w tzw. PRLu, ale tylko podobnie.
O kurde to ile trzeba będzie dać "w dowód wdzięczności" żeby dostać skierowanie :?: :?: :shock: :shock: :shock: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Brawo Medi...
Żeby jeszcze ta forma zagwarantowała uczciwość.Jak wiemy Polak potrafi ;) Ja wiem na 100 % że ludzi "chorych" byłoby jeszcze więcej,a kolejki jeszcze dłuższe.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Dokładnie i ....wcale nie jechali by do sanatorium Ci potrzebujący :(
Awatar użytkownika
Anna-K