Idą zmiany. Czy na lepsze?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Idą zmiany. Czy na lepsze?

Post autor: darek »

Kaowiec pisze:Idą zmiany. Czy będzie lepiej?
Są mocne propozycje zmian w polskiej opiece zdrowotnej. Ma być zlikwidowany NFZ i zniknie obowiązek płacenia składek zdrowotnych. No dobrze, ale kto nam będzie przydzielał sanatoria?
Projekt zakłada, że leczenie uzdrowiskowe będzie przepisywane, podobnie jak leki na receptę. Idziesz do apteki i masz. Bez pośrednictwa NFZ.
Będzie lepiej?
Gdy w Ministerstwie Zdrowia urzędował jeszcze poprzedni Minister .
Toczyły się przymiarki w jaki SPOSÓB usprawnić sito skierowań oraz kolejki do Uzdrowisk w obecnych formułach dla osób dorosłych.
System dla dzieci jest bardzo przejrzysty i transparentny - czas oczekiwania REALNIE krótki.

Co Dorosłych miast kilku rodzaju wyjazdów jak ma się to obecnie;

» leczenie stacjonarne (szpitalne i sanatoryjne),
» leczenie ambulatoryjne (przychodnia uzdrowiskowa)

oraz
Lecznictwo uzdrowiskowe zamknięte obejmuje trzy formy:
• wczesną rehabilitacje uzdrowiskową
• leczenie szpitalne
• leczenie sanatoryjne

Podobnie co do czasu i zakresu zabiegów mamy w chwili obecnej do czynienia z kilkoma formami
Okres pobytu na leczeniu uzdrowiskowym dla dorosłych wynosi dla leczenia:
» w szpitalu uzdrowiskowym - 21 dni;
» uzdrowiskowego w formie rehabilitacji uzdrowiskowej w szpitalu uzdrowiskowym - 28 dni;
» w sanatorium uzdrowiskowym - 21 dni;
» uzdrowiskowego w formie rehabilitacji uzdrowiskowej w sanatorium uzdrowiskowym - 28 dni;
» ambulatoryjnego - od 6 do 18 dni zabiegowych.

Wg dobrze poinformowanych źródeł tzw sanatoria przysługiwały by Osobą bezpośrednio po pobytach i zabiegach w szpitalach czy klinikach -tam odbywała by się wstępna selekcja.
Oczywiście wtedy też pobyt byłby jak Wspomniał Przedmówca jak za PRL za darmo.

Natomiast , aby dać tzw Szansę mniej chorym istniały by coś na zasadzie prewencji w miejscu zamieszkania Ambulatoryjne centra rehabilitacyjne .
Oczywiście system wypracowany przez ZUS byłby niezależny jako prewencja celem pozbawienia i wyleczenia .

Niestety lub i stety ,nastąpiła roszada na stanowisku i pomysł został odsunięty , ale po wyborach zostanie zmieniona tylko góra Ministerstwa a archiwa i niższy szczebel od Dyrektorów departamentu pozostanie i co wtedy wymyślą tego nikt z Nas nie wie
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

No to fajnie ,ja ze swoimi zwyrodnieniami mogę się obyć bez rehabilitacji :cry: :cry: Bo po co mi do szpitala jak mojemu życiu nic nie zagraża :o A to że pracuję fizycznie i ta rehabilitacja jest mi bardzo potrzebna to kogo to obchodzi co :?: Ambulatoryjna wrrrr,a kto ma mnie niby dowieźć na tę ambulatoryjną rehabilitację :?: Pani Kopacz :?: :evil: Ci na górze mają coraz bardziej porąbane pomysły :cry: :cry: :cry:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

medi pisze:...wcale nie jechali by do sanatorium Ci potrzebujący
A teraz jadą ci najbardziej potrzebujący? Zwłaszcza najbardziej potrzebującymi są ci oczekujący w sanatorium pląsania na parkiecie i nocnych wypraw w "miłym towarzystwie" :shock:

Skierowania na bezpłatne leczenie sanatoryjne, w pierwszej kolejności powinny otrzymywać osoby, które na co dzień nie mogą korzystać z zabiegów w swojej okolicy. To znaczy osoby, które nie mogą systematycznie dojeżdżać na rehabilitację (i inne takie) z względu na niepełnosprawność, trudną dostępność placówki albo jej brak w rozsądnym zasięgu, konieczność bieżącego kontrolowania leczenia. Do osób z pierwszeństwem należy również zaliczyć osoby wymagające kuracji balneologicznej (klimat, miejscowe zasoby przyrodnicze).
forumowicz

medi pisze: Kurde to ile trzeba będzie dać "w dowód wdzięczności" żeby dostać skierowanie :?:
Nie wszystko można kupić.
Nie wszyscy lubują się w łapówkarstwie.
Uwierz w Człowieka - warto :idea:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Hipster to jak się wyniosę (przemelduję) na totalne zadupie gdzie do autobusu jest ok 3 km pieszo to sanatorium mam zagwarantowane rok w rok :twisted: :twisted: Tak samo można powiedzieć że pierwszeństwo powinni mieć Ci co pracują ...szczególnie fizycznie i takie tam inne rzeczy .Hipster wszystkie te warunki można obejść to tylko kwestia dobrych układów tu i tam .A co tak w ogóle masz do tańców :?: Tańczę ile się da jak wyjadę do sanatorium bo ...sprawia mi to przyjemność i bardzo dobrze wpływa na moją konstrukcję .Mam się krzywić i stękać jak te rozczochrańce które widziałam w Ciechu :?: :evil: Nigdy !!!Moja matka była ciężko chora (rak) a na wesel wnuczki jeszcze zatańczyła :serce: A co do wiary to o ile dobrze pamiętam najbardziej skorumpowane środowisko w Polsce to lekarze ...tyle w temacie i nie udowadniaj mi że są z powołania bo "jedna jaskółka wiosny nie czyni "
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Oj ja tez uwielbiam tańczyć dopóki mnie nogi niosą :D
forumowicz

medi
Napisałem uwierz w Człowieka. O lekarzu nie wspomniałem ;)
Łapówkarstwo tworzą sami łapówkodajcy,
Wiesz, że ja nigdy nikomu nie dałem łapówki i nigdy nie spotkałem się, żeby ktoś żądał łapówki? Dotyczy to każdej dziedziny mojego życia.
Uwierz w Człowieka :idea:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Gdybym nie dała kiedyś mój mąż by już dawno nie żył :evil: :evil:
forumowicz

Wiesz Hipster ja też kiedyś wierzyłam .....ale życie dużo zweryfikowało i jakoś mi przeszło z tą ślepą wiarą :twisted: Wszystkie pomysły powyżej nie rozwiążą żadnego problemu , czysty populizm :twisted: Tia rechabilitacja w miejscu zamieszkania ...... :shock: zapraszam na wieś bez komunikacji miejskiej :lol: :lol: :lol: szybciej położą mnie w szpitalu jak uda się karetce dojechać zima czy w wiosenne roztopy , deszcze ....tak poprostu , mam tylko drogi gruntowe w okolicy. Oj sorry mamy wielkie łąki to może helikopter mnie podrzuci na 3 minutową krio lub laser :roll: :roll: Polska to nie tylko miasta , a wieś to nie tylko rolnik co załapuje sie na KRUS ....i życie toczy się dalej :lol: :lol: :lol: Fajnie ;) Bo jak uda mi się wreszcie wyjechac to z dziką rozkoszą będę się rechabilitować i w sanatorium i dołożę sobie maksymalnie terapie parkietową , a co ;) za te 40 miechów oczekiwania , nic sobie nie będę żałować :mrgreen:
forumowicz

medi
Wobec twojego ostatniego argumentu umywam ręce.
Jednak nadal polecam - Uwierz w Człowieka :)
Zablokowany