Kiedy składać ponownie ? 21 czy 28 dni co i jak

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
klaraklara
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 mar 2013 20:09

Kiedy składać ponownie ? 21 czy 28 dni co i jak

Post autor: klaraklara »

Wróciłam z sanatorium i zastanawiałam się kiedy mam ponownie składać na następny raz, na stronie pisze po 9 miesiącach i tak tez wiedziałam,ale wczoraj byłam na spotkaniu z przedstawicielem NFZ pani mówiła o sanatoriach i napiszę co i jak:
nie ma określonego czasu oczekiwania na żadnej stronie NFZ , można składać po przyjeździe /w niektórych województwach tak jest /ale u mnie nie przyjmowali
zapytałam panią dla czego otóż pani doktor wypisując nie zaznaczyła że to ma być kontynuacja leczenia co jest bardzo ważne , a w NFZ-cie pani doktor kazala czekać.
-28 dni tez dla każdego i znowu rodzinny lekarz musi zaznaczyć że sanatorium rehabilitacyjne tu najlepiej dodac prześwietlenia i rozne badania, na to sanatorium czeka się o wiele krócej nawet 6,7 miesięcy.
czyli wszystko zależy od rodzinnego lekarza lub od specjalisty.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Kiedy składać ponownie ? 21 czy 28 dni co i jak

Post autor: Felice »

28 dni tez dla każdego
Chyba nie dla każdego.28 dni to tylko rehabilitacja na skierowanie z poradni specjalistycznej ortopedycznej, neurologicznej, rehabilitacyjnej lub reumatologicznej lub tych oddziałów.Może wniosek wystawić POZ ale po pobytach szpitalnych na tych oddziałach.Chyba,ze znów w różnych oddziałach jest to różnie interpretowane.
Awatar użytkownika
klaraklara
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

też tak myślałam ale jest inaczej , może też lekarz z NFZ-tu zmienić z 21 na 28 , mimo że przyznane było 21.

to o czym Ty piszesz to jest UZDROWISKOWA REHABILITACJA W SZPITALU UZDROWISKOWYM
a tez jest UZDROWISKOWA REHABILITACJA W SANATORIUM UZDROWISKOWYM i tez 28 dni to jest wlasnie na skierowaniu , to wypełnia lekarz
rodzinny

IV. WSKAZANIE PROPONOWANEGO MIEJSCA I RODZAJU LECZENIA UZDROWISKOWEGO/REHABILITACJI
UZDROWISKOWEJ
*
UZDROWISKO: NADMORSKIE NIZINNE PODGÓRSKIE GÓRSKIE
RODZAJ ŚWIADCZENIA: UZDROWISKOWE LECZENIE SZPITALNE UZDROWISKOWE LECZENIE SANATORYJNE
UZDROWISKOWE LECZENIE AMBULATORYJNE UZDROWISKOWA REHABILITACJA
W SZPITALU UZDROWISKOWYM UZDROWISKOWA REHABILITACJA W SANATORIUM
UZDROWISKOWYM

tak to wygląda na skierowaniu
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Feli , Twoje ostatnie zdanie jest chyba trafione.Moj kolega dostal Mewe w Kolobrzegu -28 dni .Lekarz POZ wystawil mu wniosek na Uzdrowiskowe lecz. san. , czyli 21 dni a Lodzki NFZprzydzielil rehabilitacje uzdrowiskowa.Robia co im sie podoba :shock:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

wiesniaczkaela pisze:Feli , Twoje ostatnie zdanie jest chyba trafione.Moj kolega dostal Mewe w Kolobrzegu -28 dni .Lekarz POZ wystawil mu wniosek na Uzdrowiskowe lecz. san. , czyli 21 dni a Lodzki NFZprzydzielil rehabilitacje uzdrowiskowa.Robia co im sie podoba :shock:
Ela ja jestem takim samym przykładem,składałam do sanatorium 21dni,a dostałam też na 28 :roll:
Obecnie właśnie na takowe czekam...choć wolałabym 21 dni.
Awatar użytkownika
Anna-K
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lip 2014 19:20
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Anna-K »

Mnie wypisywał wniosek lekarz ortopeda który mnie operował zaznaczając rehabilitację w szpitalu uzdrowiskowym-28 dni,a NFZ zakwalifikował mnie na uzdrowiskowe leczenie szpitalne-21 dni.Chyba,że jeszcze jakaś zmiana może nastąpić w momencie przydziału :?:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ale źle mnie zrozumiałyście,to że nie dla każdego napisałam w sensie schorzeń.Nie wyślą nikogo na REHABILITACJĘ ze schorzeniem gardła,czy wrzodami żołądka.
Lekarz w NFZ kwalifikuje na podstawie schorzeń i niekoniecznie musi się to zgadzać z tym,co zaznaczono na skierowaniu.To on jest decydentem w przyznawaniu rodzaju leczenia i jego długości.
Zaraz po operacji przyznają szpitalne,a po nim można skladać na rehabilitację.Ja właśnie tak miałam,po operacji kręgosłupa pobyt w szpitalu uzdrowiskowym (październik 2014 ) i sami w NFZ mi powiedzieli,że teraz mogę składać na rehabilitację.Złożyłam w maju i jadę 18 października na rehabilitację szpitalną 28 dni.
Awatar użytkownika
klaraklara
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

[quote="Felice"]Ale źle mnie zrozumiałyście,to że nie dla każdego napisałam w sensie schorzeń.Nie wyślą nikogo na REHABILITACJĘ ze schorzeniem gardła,czy wrzodami żołądka.
Nie chcę się tu wymądrzać ale masz też rację że "bogiem" jest tu lekarz w NFZ może wszystko.
Felice owszem ze schorzeniem gardła, wrzodami, czy żołądka też wyslą gdyż rehabilitacja to nie tylko leczenie po szpitalne, czy narządów ruchu, można mieć przewlekłą chorobę zatok i dalsze leczenie to też rehabilitacja więc jak najbardziej kwalifikuje się do leczenia rehabilitacyjnego do sanatorium.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie ma żadnych przepisów określających jednoznacznie na jaki rodzaj pobytu może wysłać lekarz.A jakimi kryteriami kieruje się balneolog weryfikujący wniosek jemu tylko jest wiadomo.Więc to taka trochę ruletka jest.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Felice pisze:Nie ma żadnych przepisów określających jednoznacznie na jaki rodzaj pobytu może wysłać lekarz.A jakimi kryteriami kieruje się balneolog weryfikujący wniosek jemu tylko jest wiadomo.Więc to taka trochę ruletka jest.
To nie jest żadna ruletka. Lekarz kierujący opiera się na klasyfikacji schorzeń ICD-10. NFZ wyraźnie określa, które schorzenia (symbole ICD-10) nadają się np. na rehabilitacje szpitalna, a które na rehabilitację sanatoryjną.
ODPOWIEDZ