Rachel gratuluje dystansu..........do sprawy.Milego dnia.Ja dzisiaj staram sie zalatwic wozek dla dziewczyny aby mogla wyjechac na rehabilitacje, bo stary sie rozlecial a na doplate do nowego brak pieniedzy.To co dostala to nawet po ZOO nie pojezdzi a co dopiero do autokaru zapakowac>Milego dnia.Rachel pisze:Jeśli taki stopień otrzymam to też się do ZOO wybiorę, a coAgaC pisze:W sobotę skorzystałam PO RAZ DRUGI z przywilejów
Pierwszy to bezpłatny bilet do zoo, drugi ulgowy bilet do Centrum nauki KopernikHa
zaszalałam, co?
Ale to właśnie mniej więcej daje orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności ( w moim przypadku )
Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
To tylko Warszawskie ZOO takie przychylne...we Wrocławiu zapłacisz i naprawdę niemałoKrzysio010 pisze:Zaczynam żałować, że nie mam ZOO pod ręką, i już wiem dlaczego nie oglądam TV ( za bardzo mnie wkurza ta ilość obietnic przedwyborczych i pomysły nt. NFZ )![]()
![]()
-
Krzysio010
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 8
-
Zosia
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 29 gru 2009 15:33
- Oddział NFZ: Podlaski
- Podziękował: 64 razy
- Podziękowano: 55 razy
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Znów mam pytanie do osób kompetentnych w tym temacie. Otóż kiedy po raz pierwszy składałam wniosek prowadziłam wówczas działalność gospodarczą i orzeczenie było mi potrzebne do częściowego zwrotu kosztów poniesionych na comiesięczne opłacanie składki ZUS. Dziś nie prowadzę działalności, jednak wypełniając wniosek nie zaznaczyłam do czego jest mi orzeczenie potrzebne. Osoba, która w moim imieniu składała wniosek na prośbę Pani pracującej w ośrodku zadzwoniła do mnie prosząc o podanie przyczyny a ja powiedziałam aby wyjaśniła Pani do czego jest mi to orzeczenie potrzebne i wyszło iż na orzeczeniu w pkt WSKAZANIA DOTYCZĄCE mam wpisany pkt pierwszy czyli ODPOWIEDNIEGO ZATRUDNIENIA, a przecież ja mam rentę rodzinną na stałe i nie zamierzam podejmować dodatkowego zatrudnienia.
Czy w związku z tym co zaznaczone urząd skarbowy zwróci mi koszty związane z przebywaniem w prywatnym uzdrowisku?
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Pięknie napisałaś. Każdy z nas jeśli o czymkolwiek wie, czegokolwiek doświadczył (dobrego luz złego) powinien tutaj się dzielić bo nikt innym nam tego nie powie, a już na pewno nie Panie urzędniczki. Nawet lekarz pediatra gdy dziecko bardzo często choruje nie zaproponuje mamie złożenia wniosku do sanatorium. Gdy sama się upomni to wówczas wypełni ale NIGDY wcześniej sam. Wracając do naszych spraw, o których Ty Elu w tym poście napisałaś to zgadzam się w stu procentach. Panie, które ukończyły kursy języka migowego lub jakikolwiek inny aby "biegle" poruszać się w sprawach dotyczących niepełnosprawności tylko większą pensję za "coś takiego" otrzymują ale w żaden sposób zdobytej wiedzy nie są w stanie przekazać a już na pewno nie języka migowego czy też brajla.wiesniaczkaela pisze:Czesc forumisie.Darku podpisuje sie pod Twoimi slowami. Nic ujac ale niestety mozna wiele dodac i to samych negatywow.Pomoc niepelnosprawnym to jedna wielka fikcja.Furtka dla bardzo ........do wyciagania kasy, poczynajac od gory konczac na fundacjach.Przez kilka lat pracowalam jako wolontariuszka.Mimo sporej wady wzroku zbyt wiele widzialam i nie bylam w stanie tego wytrzymac.Nadal pomagam ale z pominieciem fundacji.Nie bede swoja praca nabijala nikomu kieszeni kosztem ludzi pokrzywdzonych przez zycie.>Czy spotkaliscie sie w urzedach z pracownikami znajacymi jezyk migowy, alfabet Braillea , bo ja nie, a takie sa wymogi .Byly pieniadze na krztalcenie w ramachomocy niep.Ludzie maja papierki i certyfikaty i na tym koniec.Szkoda gadac od tego nic sie nie zmieni .Co robic ja nie wiemNa nic listy otwarte, rzecznicy , na nic
![]()
Orzeczenie o niepelnosprawnosci daje jakies ochlapki ale i tu trzeba byc calkiem sprawnym aby moc z tego korzystac .Jesli macie jakies pomysly aby pomagac piszcie prosze.Moze choc garstka ludzi z tego cos wyniesie>Pozdrawiam Ela
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
W poście n/t niepełnosprawności zadałaś kilka pytań , pytań na które odpowiedzi mogą nie wszystkich forumowiczów interesować .
Co do Urzędu Skarbowego pozwolę sobie powtórzyć .
Bardzo dobra lektury jest załącznik do rozliczenia PiT -O
Książeczka małego formatu ,która bardzo szczegółowo odnosi się do wszystkich pytań , sa tam opisane wszystkie wątpliwości oraz co ważne -akty prawne mam czy też miałem taka wydaną kilka lat temu .
Są tam wyjaśnione wątpliwości .
Ważna ulgą o której mało osób pamięta ale jest bardzo istotna jest zakup leków powyżej 100 zł miesięcznie, otóż osoby z orzeczoną grupa 2 i 1 czyli stopień Znaczny i Umiarkowany.
Odliczamy kwotę powyżej 100 ,zł ,ale dla osób ,które miesięcznie wydają kwoty na poziomie niezbyt wygórowanych jest możliwość łączenia wydatku miast co miesiąc po np 110 zł można skumulować i mieć na 2 miesiące wykupione w jednym za 220 i do odliczenia jest już kwota ..120 razy 6 w roku daje pomniejszenie dochodu o ponad 700 czyli zysk w skali roku około 150 zł
Co zaś tyczy się samochodu polecam cofnięcie się do roku 1999 kiedy to wprowadzono podatek a zlikwidowano osobą ze stopniem Niepełnosprawności ulgę za podatek drogowy.
Obecnie opisano tą ulgę jako przemieszczanie się na rehabilitację -wymogi unijne
-
forumowicz
-
forumowicz
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy