Standard w sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Standard w sanatorium

Post autor: Felice »

Kaowiec ludzie są pełnosprawni,albo niepełnosprawni i rozgraniczanie że ktoś bardziej,a inny mniej to jest niemiłe.Jak to można osądzić? Czy ten na wózku,czy ten z rakiem płuc,rozrusznikiem serca,czy niewidomy? Potrafisz? Ja nie....
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Felice pisze:...ludzie są pełnosprawni,albo niepełnosprawni i rozgraniczanie że ktoś bardziej,a inny mniej to jest niemiłe.Jak to można osądzić?
A jednak niektórzy to osądzają. Najlepszymi przykładami są komisje przyznające stopień niepełnosprawności, skala Barthel, skale RANKING i MRSSI, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Na skalę Barthel składa się dziesięć czynności , takich jak np. spożywanie posiłków, poruszanie się, ubieranie, rozbieranie, higiena osobista, korzystanie z toalety czy kontrolowanie czynności fizjologicznych. Ocenia się zdolność chorego do samodzielnego ich wykonywania,dlatego wymagają oceny.Zresztą są określone wymogi dotyczące pobytów.Pacjent niesamodzielny nie może być uczestnikiem turnusu rehabilitacyjnego sanatoryjnego.
Stopnie są trzy przyznawane na komisjach,ale tak samo dotyczy to niepełnosprawności ruchowej jak i każdej innej.Napisałeś,że "skandalem jest przydzielanie pokojów wieloosobowych osobom mocno niepełnosprawnym."Stąd moje pytanie.Dla mnie osoba jest lub nie jest niepełnosprawna i nie ważny jest stopień w tej konkretnej sytuacji.
A jeżeli chodzi o te pozostałe oceny to jeżeli już to nazwa brzmi ZMODYFIKOWANA SKALA RANKIN – WYWIAD STRUKTURALNY (MRSSI).
Krzysio010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Krzysio010 »

Zastanawiam się co ma wspólnego klasyfikacja nie pełnosprawności ze standardami w Sanatorium i nic mi nie przychodzi do głowy. Urzędnicy z całą pewnością nie zastanawiają się nad tym, a przydział Sanatoryjny to przecież loteria.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nijak,ale Kaowiec życzy sobie,by ludzie "mocno niepełnosprawni" mieli lepsze.
Krzysio010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Krzysio010 »

No tak ale spójrzmy na to z innej perspektywy - co zrobi osoba w pełni niepełnosprawna ( na wózku ) sama w jednoosobowym pokoju ? To chyba nie jest najlepszy pomysł :( Taka osoba raczej potrzebuje wsparcia niż samotności.
forumowicz

Felice pisze:...Kaowiec życzy sobie,by ludzie "mocno niepełnosprawni" mieli lepsze.
Owszem, powinni mieć w sanatoriach lepsze warunki, niż mają przeciętnie teraz, to jest oczywiste :)
forumowicz

Posiłki

Standardem w sanatoriach jest serwowanie jedzenia.
Z reguły są to trzy posiłki dziennie podawane w określonych godzinach.
Czy spotkaliście sanatorium, gdzie można spożywać posiłki w dość dowolnym czasie? Na przykład śniadanie w godzinach 7:00 - 10:00? Mam na myśli klasyczne sanatorium, nie jakiś hotel spa. Większa swoboda w korzystaniu ze stołówki rozładowałaby tłok i niepotrzebny pośpiech. Również znacznie ułatwiłaby życie kuracjuszom w zakresie korzystania z zabiegów i nawet rekreacji.
Wiem, wiem - trudno jest coś takiego wyczarować, gdyż nie ma kasy, brakuje etatów, umiejętności organizacyjne nie takie, itd., itp.
A zatem?
8-)
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: MaryKate »

W Lądku w "Janie" ponieważ zabiegi są na zewnątrz to śniadanie jest od 8 do 10 a obiad od 13 do 15 , kolacja o stałej porze godz 18
forumowicz

Dwie godziny, to już jest spory luz. Prawie dobrze. Jednak takich sanatoriów jest nadal zbyt mało.
ODPOWIEDZ