Dzwonkówka Szczawnica
- seti36
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 28 lip 2009 18:09
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
Dzwonkówka Szczawnica
Jeden z najwyżej położonych ośrodków w Szczawnicy dla ludzi z dobrą kondycją bo dziennie trzeba schodzić na dół na plac Dietla do pijalni wód plus aby zejść na miasto.
Wyżywieie najlepsze jakie miałem smaczne i nie do przejedzenia szacunek dla pań kucharek z Dzwonkówki. Baza zabiegowa 52 zabiegi panie rechabilitantki robiły co mogły aby zabiegi wykonać na 100%.
Parkietoterapia w Szczawnicy zanika willa Marta grają komercyjnie dla ludzi 60+ Budowlani każdy coś dla siebe znajdzie Hutnik też kazdy znajdzie coś dla siebie ale tylko 2 razy w tygodniu.
-
teresalatko
- Na forum od: 01 lis 2015 18:17
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
Re: Dzwonkówka Szczawnica
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
Dzwonkówka jest dosyć wysoko położona...więc proponuję na początek Taxi...zanim sie nie rozeznasz...ale zabiegi na miejscu..blisko Hutnik...dasz radę i życzę powodzenia
-
forumowicz
Spokojnie, będzie dobrzeteresalatko pisze:Byłam parę lat temu w Szczawniccy w sanatorium trochę nudy są o tej porze roku jadę teraz do Dzwonkówki trochę jestem przerażona
- seti36
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 28 lip 2009 18:09
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
Co do samej Szczawnicy to bardzo piękna widoki na góry jest gdzie po spacerować i co po zwiedzać same pozytywy. A Dzwonkówk tak jak opisałem jedzenie super zabiegi wszystkie na miejscu tylko dlaczego tak wysoko . Ale jak sobie zorganizujecie dobrą ekipę to będzie wszystko OK.
- goośka71
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 11 mar 2012 18:59
Czy ktoś ma ochotę jeszcze coś dopisać na temat Dzwonkówki ?
Jest tak mało opinii na temat tego ośrodka .że chyba tego posta umieszczę w każdym dziale
W zasadzie nie ma co dodawać do tego co napisano wcześniej.goośka71 pisze:Odświeżam temat
Czy ktoś ma ochotę jeszcze coś dopisać na temat Dzwonkówki ?
Jest tak mało opinii na temat tego ośrodka .że chyba tego posta umieszczę w każdym dziale
Byłem w tym roku w Dzwonkówce na przełomie czerwiec-lipiec i jest tak jak było w 2015 i wcześniej.
Może jedynie to, że np. w jedynkach zniknęły wersalki i są jednoosobowe tapczaniki z grubymi, podwójnymi materacami.
Reszta bez zmian.
- goośka71
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 11 mar 2012 18:59
Jeden z najwyżej położonych ośrodków w Szczawnicy
Wnętrze
Późny PRL, z tym że po kawałku remontują
I tak V piętro całkowicie po remoncie, nowe wyposażenie
Pokoje 1,2,3 osobowe z balkonami na stronę pn (zabudowania ośrodka) i płd (piękny widok na zbocza Palenicy Jarmuty i Wysokiej)
W pokojach nowe łóżka, szafy 2-ki, telewizory (płaskie)od 15-32’’, stolik, krzesło, talerzyki, szklanki, sztućce, 2 ręczniki(wymiana w połowie turnusu), na balkonie suszarka na bieliznę.
Czajniki na korytarzach
Łazienki duże, przestronne czyste
Panie sprzątające przychodzą co 2 dni i pytają czy posprzątać.(jak nie ma nikogo w pokoju to też posprzątają)
Na IV p. przy pięknym dzwonie coś w rodzaju świetlicy z bilardem
Po dogadaniu się z dyrekcją można tam urządzić imprezę
Zabiegi
Nie najgorsza baza zabiegowa.
Zabiegi mokre , kąpiele solankowe i borowinowe są nawet dość chętnie przyznawane przez lekarzy. Innych zabiegów borowinowych również pod dostatkiem.
Jako jeden z zabiegów kuracja wodą pitną , więc codziennie trzeba zasuwać na pl Dietla do pijalni – tu już mamy zaliczony zabieg ruchowy.
Panie dr miłe, ugodowe nie ma problemu ze zmianą zabiegu.
Dokupowanie zabiegów załatwia się z lekarzami , najlepiej zgłosić to od razu wtedy unikamy niepotrzebnego zamieszania ze zmianą grafiku.
Niestety brak masażu ręcznego, zastępuje go Hydro Jet.
Jeśli ktoś chce wykupić masaże, to polecam p. Darka masażystę stacjonującego na parterze.
Za 30 min. masaż kręgosłupa zapłaciłam 40zł a ile przy okazji dowiedziałam się o świecie ohohoho
Panie Wiesia, Dorota, Gabrysia – przemiłe kobietki, które robią wszystko, żeby kuracjusz był zadowolony – godne są najwyższych pochwał.
Kuchnia
Jedzenie smaczne i bardzo urozmaicone.
Porcje pozornie małe ale nie do przejedzenia
Kelnerki bardzo sympatyczne , pamiętajmy o tym aby zgłosić im planowaną nieobecność.
Wspomniana wcześniej p.Wiesia była również naszym opiekunem.
Codziennie rano przy śniadaniu ,przychodziła do nas na „ogłoszenia parafialne” , przypominała nam o wycieczkach , o terminach itp.
Nie pozwalała nam się nudzić
Dzwonkówka współpracuje z PTTK Szczawnica więc było co robić kiedy knajpy były zamknięte.
W żadnym sanatorium nie widziałam takiej oferty wycieczkowej i rozrywkowej
2x mieliśmy zamkniętą imprezę w Czardzie – potańcówka w stylu PRL i wieczór z kapelą góralską.
Wyjazdy na Słowację - baseny siarkowe , zwiedzanie zamków, Czerwony Klasztor, zakupy
Również za sprawą p. Wiesi mieliśmy wycieczkę po Szczawnicy z p. Andrzejem Dziedziną Wiwrem
Ci którzy znają to nazwisko wiedzą jak ciekawe to było spotkanie
Podsumowując
Minusy
- brak basenu
- jeden z najwyżej położonych ośrodków w Szczawnicy
- brak kawiarni a zatem i tańców
Plusy
+ dbałość o kuracjusza i życzliwość na każdym kroku
+ pyszne jedzenie
+ wygodne pokoje
+ elastyczność w dobieraniu zabiegów
Samej Szczawnicy nie muszę opisywać bo każdy z kuracjuszy, który tam był ma własne zakątki gdzie kryją się jego osobiste wspomnienia
Potwierdzę tylko słowa pisane tu na forum , Szczawnica pod względem tanecznym schodzi na psy. Dancingi tylko w Marcie, w Budowlanych i to wszystko.
Hutnik w likwidacji , byłam na ostatniej, historycznej potańcówce
Ja miałam pecha bo okresie kiedy byłam Szczawnica była wymarłym miastem
Wszystkie lokale otwierały się po 27.12
Myślę, że dość wyczerpująco opisałam Dzwonkówkę i kolejni kuracjusze będą mieli dość obszerny obraz tego ośrodka
I jeszcze jedno , do tych którzy mnie znają
Gdybym miała znowu pojechać do Szczawnicy za nic w świecie nie chciałabym jechać do Budowlanych………….. wolę Dzwonkówkę
- Hipokryt
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 11 lut 2015 18:49
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 21
[ obrazek zewnętrzny ]
Ode mnie pamiątkowe zdjęcie "Dzwonkówki" ze śnieżnego początku grudnia...