Idą zmiany. Czy na lepsze?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Idą zmiany. Czy na lepsze?

Post autor: Fionka »

Witam .Zaznaczam że nie znam przepisów ale dokładnie wczoraj byłam u lekarza, który jest jednocześnie kierownikiem przychodni więc powinien być na bieżąco w przepisach.Prosiłam o skierowanie do sanatorium mając wyniki badań z kwietnia br.Niestety muszę się jeszcze spotkać z P. Doktorem gdyż badania O.B.,Morfologia, Mocz ważne są tylko 6 miesięcy.Natomiast Rtg 2 lata.Wspomniał tylko że nie muszę robić O.B bo honorują obecnie wynik CRP a te badanie wykonuje co 3 miesiące.Ponoć mają być jakieś radykalne zmiany ale nie dotyczące zakresu badań, tylko dotyczące jak to określił strefy finansowo administracyjnej.--------PONOĆ :!:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Tak jak pisałam wcześniej,zarządzenie Ministra nie określa rodzaju badań.Decyduje o tym lekarz wystawiający skierowanie,a NFZ weryfikując może sobie jeszcze jakieś zażyczyć.Sądziłam że te wymienione w skierowaniu są przynajmniej obowiązkowe do wpisu,ale skoro nie? To mnie rybka,jak to się mawia.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

wiesniaczkaela pisze:Ponoć mają być jakieś radykalne zmiany ale nie dotyczące zakresu badań, tylko dotyczące jak to określił strefy finansowo administracyjnej.
Bardzo dobrze. Jest nadzieja, że kolejki będą znacznie krótsze. Jest nadzieja, że skierowania do sanatoriów będą otrzymywać osoby naprawdę tego potrzebujące. Jest nadzieja, że zostanie włączony magiczny filtr odsiewający cwaniactwo i kombinowanie. Niech tak będzie :idea:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Niestety doświadczenie pokazuje coś przeciwnego.Wszelkie zmiany tworzą tzw. furtki , które niestety nie są otwarte dla szaraczków.Mam tylko nadzieję że się mylę :roll:
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2015 20:12
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Alicja1691 »

Witam ,
mój ostatni wniosek (lipiec 2014) jak i poprzedni (październik 2011) zostały przyjęte bez żadnych !!! badań , ale może to zależy od rodzaju głównego schorzenia . Mam nadzieję , że weryfikacja w przyszłym roku też przejdzie tylko na podstawie opinii lekarza kierującego :idea:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Witam....Mój NFZ....tez nie żąda ode mnie ...żadnych badań...Pani doktor rodzina wpisuje na formularzu wyniki z badań i to wystarcza... ;) Nigdy ( w moim przypadku) nie zanosiłam badań...pozdrawiam Gosia
RTG....też nie potrzebowałam nigdy donosić :D
wojtek11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 gru 2012 14:45
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 15

Post autor: wojtek11 »

malgorzatas pisze:Witam....Mój NFZ....tez nie żąda ode mnie ...żadnych badań...Pani doktor rodzina wpisuje na formularzu wyniki z badań i to wystarcza... ;) Nigdy ( w moim przypadku) nie zanosiłam badań...pozdrawiam Gosia
Małgosiu wszystko się zgadza NFZ też nie żąda żadnych badań lecz musisz je zrobić aby lekarz rodzinny lub specjalista mógł by je wpisać do skierowania ;) :)
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Wojtku :kwiat: masz rację...raz na kilka lat robię RTG........i wynik ma rodzinna...pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie wiem jak sytuacja wygląda na dzień dzisiejszy.W listopadzie 2013 r składałyśmy wniosek i aby być pewne czy wszystko jest ok.podeszłyśmy do urzędniczki prosząc o sprawdzenie przed zamknięciem koperty .Mój zestaw był kompletny, natomiast mojej współtowarzyszce brakowało opisu RTG płuc.Musiałyśmy jechać przez całe miasto do POZ i zabrać wynik którego lekarz zapomniał dołączyć.Pamiętam dokładnie bo lało wtedy i wiało :twisted: :twisted: :twisted:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Felice pisze:To mnie rybka,jak to się mawia.
A mnie żabka :lol:
Zablokowany