Ośrodki Sanatoryjne świadczące Leczenie POSZPITALNE w ramach

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Ośrodki Sanatoryjne świadczące Leczenie POSZPITALNE w ramach

Post autor: darek »

Witam

Niejednokrotnie zastanawiam się gdzie mógłbym "ZASUGEROWAĆ " leczenie w ramach NFZ jako leczenie poszpitalne.

W Kołobrzegu tylko dwa ośrodki świadczą takie usługi.
-Uzdrowisko Kołobrzeg SA z obiektami;-Mewy od I do V ,Perła Bałtyku ,Muszelka i dla dzieci Słoneczko
-Willa Fortuna

Wysowa
Tam z tego co kojarzę wszystkie sanatoria mają oddziały poszpitalne

Busko Zdrój
-Krystyna-pewny jestem bo korzystałem , czy ..Włókniarz i Wojskowy ?

Krynica
Stary Dom Zdrojowy ???

Bardzo bym prosił Forumowiczów o podanie Nazw ośrodków wraz ze schorzeniami bo NAWET w oddziałach nie wszyscy chcą podzielić się Informacjami -udzielają tylko z KIM dany oddział ma podpisane kontrakty a wiedza ta zapewne była by przydatna w perspektywie ..wyjazdów
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Ośrodki Sanatoryjne świadczące Leczenie POSZPITALNE w ra

Post autor: Felice »

Darku nie ma czegoś takiego jak leczenie POSZPITALNE.
NFZ oferuje leczenie sanatoryjne i szpitalne,oraz rehabilitację sanatoryjną i szpitalną.
Każdy oddział wysyła w inne miejsca.I to inne szpitalne i inne rehabilitacja szpitalna.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

ok
Mój skrót myślowy.

Myślałem oczywiście o ośrodkach ,które w ramach NFZ świadczą usługi Szpitala sanatoryjnego w ramach L-4 w systemie 21 dniowym !!!
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Nie wiem jak w tym roku umowy i aneksy do umów będą podpisywane.Z tych co znam z tego roku Ciechocinek Wojskowy i Kolejowy,Polanica Wielka Pieniawa i Zdrowie (kardiologia),Lądek Zdrój Jubilat,Krynica Lwigród (schorzenia gastryczne),ten sam profil Ciechocinek Szpital Uzdrowiskowy.
Awatar użytkownika
Anna-K
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lip 2014 19:20
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Anna-K »

Pulmonologia

Kołobrzeg-Perła Bałtyku
Świnoujście-Światowid
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: MaryKate »

Duszniki - Zdrój - jan kazimierz Ai B
krzysztof100
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 11:38
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: krzysztof100 »

Darku, leczenie poszpitalne jest blednie kojarzone z Uzdrowiskowym leczeniem szpitalnym. Taka forma leczenia jest stosowana i odbywa się przeważnie po zabiegach operacyjnych w i nie kieruje na takie leczenie NFZ.Niektóre szpitale, przeważnie prywatne maja podpisane umowy bezpośrednio z sanatoriami i to one dają skierowanie bezpośrednio wraz z wypisem ze szpitala do sanatorium z pominięciem Nfz.Pobyt jest bezpłatny i w ramach zwolnienia lekarskiego. Natomiast NFZ kieruje na leczenie uzdrowiskowe w dwóch wariantach, Uzdrowiskowe leczenie szpitalne 21 dni,lub rehabilitacja szpitalna 28 dni pobyt bezpłatny w ramach l4,wariant drugi Uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne 21 dni lub rehabilitacja sanatoryjna 28 dni, pobyt w ramach urlopu i częściowo odpłatny. O formie leczenia decyduje lekarz NFZ i myślę ze głównym kryterium jest stan zdrowia pacjenta. Większość sanatorium ma oddziały szpitalne ale są tez szpitale uzdrowiskowe z określoną specjalizacja np. Szpital Uzdrowiskowy kardiologiczny" Zdrowie" w Polanicy Zdroj,Szpital Uzdrowiskowy Kardiologiczny "Teresa "w Jedlinie Zdrój. Życzę wszystkim udanych pobytów w sanatorium.
ODPOWIEDZ