Sanatorium ze skierowaniem a godzina 22
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękowano: 1 raz
Re: Sanatorium ze skierowaniem a godzina 22
- roxy
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 24 sty 2014 23:31
- Staż sanatoryjny: 7
Oczywiście, że akceptuję normy czy też regulamin czy to na wczasach czy w sanatorium ale to nie oznacza, że się z nim zgadzam. Wiele rzeczy w naszym życiu akceptujemy ale czy się z nimi zgadzamy? Jeżeli widze sens czegoś to nawet nie dyskutuję ale jesli coś dla mnie jest jego pozbawione, to przepraszam ale dlaczego mam się nie zastanawiać nad przyczynami?kropkaem pisze:Witam...
Jak dla mnie, jest to sprawa oczywista, że kuracjusz ma być w pokoju o wyznaczonej godzinie wieczornej, czyli 22.
Sanatorium to nie pobyt na wczasach.
Sanatorium, to zakład medyczny, zakład opieki zdrowotnej, gdzie są pewne ograniczenia, które każdy rozsądny i odpowiedzialny człowiek akceptuje i stosuje się do nich, bo jedzie tam podreperować zdrowie...
Roxy...
Jesteś jak mówisz osobą dorosłą i sama odpowiadasz za siebie, a i owszem, na wczasach tak, ale w trakcie pobytu w sanatorium, to sanatorium odpowiada za Ciebie, za Twoje bezpieczeństwo i zdrowie..
Ciekawe co byś zrobiła, co byś mówiła, jak postąpiła, gdybyś - będąc po godz.22 poza sanatorium np. poślizgnęła się i skręciła, tudzież złamała nogę? Kto poniósł by za to konsekwencje?
Pozdrawiam..
Mówisz, że jak jestem o 22 w sanatorium to ono dba o moje bezpieczeństwo, tzn. że jak wyjdę na spacer o 16 i spadnę z czegoś i się połamię to sanatorium poniesie tego konsekwencje ale po 22 już nie??? cóż za logika! hm...... ciekawe Napiszę Ci tak, zawsze i wszędzie sama ponoszę konsekwencje swoich czynów, nie istotne w jakim przybytku przebywam. A swoją drogą nie licz na to, ze jak Ci się coś stanie w sanatorium to ono cokolwiek za Ciebie załatwi.
- roxy
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oczywiście, ze nie moge robić co mi się podoba, nawet jesli bym tego chciała, bo zyjąc w jakies społeczności podlegam regułom chociażby współżycia społecznego, ale co to ma wspólnego z sensem zmuszania dorosłych ludzi do bycia o 22 w budynku sanatorium? jestem w nim bo tak stanowi regulamin, ale czy się z tym zgadzam, stanowczo NIE!Hipster pisze: Oczywiście, że odpowiadasz za siebie, za swoje czyny, za swoje zachowanie.
Jednakże nie oznacza to, że możesz robić wszędzie co chcesz.
Pewnie zaraz powiesz, że jesteś dorosła, że jest demokracja, że płacisz podatki i masz wolność robienia co chcesz. Otóż mylisz się w tym względzie i to bardzo
Problem nie lezy w tym, że ja chcę robić co mi się tylko podoba, tylko niech regulamin bedzie życiowy,dostosowany do życia dorosłych ludzi w normalnym kraju.
- Maria K
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 18 maja 2015 14:34
Jeśli wracam po 22 ,to tym bardziej staram się nie hałasować i zachowywać odpowiednio.
Kropkaem a jak wyjdziesz na miasto o 14 i złamiesz nogę, to uważasz że sanatorium ci wypłaci odszkodowanie ?.
Czytając niektóre posty odnoszę wrażenie że niektórzy nie wiedzą jak się zachować, jak nie mają bata nad sobą, oraz różnych zakazów
Słoneczko przepisy są już trochę nie na czasie,jak tu była przytoczona ustawa jest z 1971 r.
Pora by ją trochę unowocześnić.
Pozdrawiam wszystkich,tych co są za i tych co przeciw kontrolom o 22.
- medi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2011 15:26
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
- Maria K
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 18 maja 2015 14:34
- medi
- Przyjaciel forum

- medi
- Przyjaciel forum

No coś TyMaria K pisze:A jak jest z osobami , którzy wykupują turnusy prywatnie,czy oni też muszą być o 22 w pokojach.
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
Nie .Teoretycznie obowiązuje ich cisza nocna ale nie można i tego zbytnio od nich egzekwować, bo więcej nie skorzystają z usług.Jedynie jeżeli opuszczasz ośrodek na cały dzień to trzeba powiadomić kierownika o tym fakcie.Znam to z autopsji , prowadziłam takie turnusy.Wiele nie przyjemnych sytuacji bywało właśnie wtedy gdy turnusy były prowadzone w ośrodkach san. -wczasowych.Taki jak np. Posejdon -Kołobrzeg, czy Malwa -Ustroń.Maria K pisze:A jak jest z osobami , którzy wykupują turnusy prywatnie,czy oni też muszą być o 22 w pokojach.