Sanatorium ze skierowaniem a godzina 22

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz

Re: Sanatorium ze skierowaniem a godzina 22

Post autor: medi »

Słoneczko ...a dlaczego nie mogę mieć dwa w jednym wczasy+rehabilitację :?: :roll: Wiesz tak prawdę powiedziawszy to ja 21 dni mogę przeżyć za mniejszą kasę niż muszę dopłacić za pokój (kwatera+wyżywienie) i tylko mi na zdrowie to wyjdzie ... tylko ...ta rehabilitacja :? Felice moja droga ale ...tańczyć z Tobą nie będę musiała :?: :roll: Jak tak to ja problemu nie widzę ...prócz małża (znów będzie podejrzewał że orientację zmieniłam ;) :twisted: )
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 wrz 2015 20:34
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: kropkaem »

Sloneczko pisze:A tak szczerze to powiedzcie mi w czym wam przeszkadza ta godzina 22.00.
Bo tak naprawdę to już całkowicie zgłupiałam i nie wiem o co chodzi w tym temacie :shock:
Czy o przepisy, czy o "wolność i swobodę", czy o ...... no właśnie ...o co :o
Powiem tak cichutko, że ten temat robi się mdły :?
Sloneczko...Jeśli nie wiesz o co chodzi w tym temacie, to przegladnij sobie swoje wcześniejsze wypowiedzi ;)
Nie przeszkadza mi ta godzina 22, jestem zdecydowanie za, jadę podreperować swoje zdrowie, traktuję pobyt w sanatorium jako rehabilitację, a nie wczasy i highlife..

A mdłe, to robi się kółko wzajemnej adoracji na forum i lajkowanie sobie postów, często nic nie wnoszących do tematu :-)
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2015 14:34
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Maria K »

Wczoraj trochę sobie poczytałam w necie ,regulaminów z różnych sanatoriów,i w większości jest tylko zapis o ciszy nocnej od 22 do 6 .
Ale znalazłam regulamin dla wszystkich śląskich uzdrowisk i jest tam zapis o całkowitym zakazie wychodzenia poza teren sanatorium . :!:
Znaczy się jadąc do sanatorium jesteśmy przez 21 dni lub więcej zamknięci na terenie sanatorium. :?: bez prawa wyjścia za bramę .
Mam pytanie do tych co są za gdz. 22 , czy przy całkowitym zakazie opuszczania terenu sanatorium też będą tacy zadowoleni.
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Druga sprawa z tymi którzy lubią rano wstać i wyjść na spacer o 5 lub w lato jeszcze wcześniej żeby oglądać wschód słońca.
Zakaz dotyczy gdz. od 22 do 6 .więc powinni jeszcze o 6 sprawdzać czy nikt nie opuścił pokoju wcześniej. ;)
Jeśli dla kogoś temat jest mdły , lub nudny , to nie musi czytać ani pisać.
Jest tyle innych tematów. :!:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Policja w miejscowościach turystycznych gdzie są tysiące ludzi spacerujących po 22 do rana nawet nikogo nie odwozi do kwater ,czy hoteli.Wymaga natomiast zachowania ciszy nocnej ,nie zakłócania miru domowego a to wynika z ustawy a nie z własnego widzimisię policji .Nikt nikogo w sanatoriach nie pozamyka w pokojach . :? :shock: A zamyka? jak sanatorium dostaniemy po zmianach raz na parę lat i jak w końcu usprawnią wymianę informacji pomiędzy sobą ZUS ,KRUS NFZ itd to zatęsknimy za wchodzeniem na palcach po 22 do tych obiektów. :kwiat: :kwiat:
Ps byłam i w sanatorium gdzie sprawdzano obecność po 22 i z ZUS i z NFZ nie było żadego ubezwłasnowolnienia .
Ps z obserwacji wiem ,że 99,9 % tych tam po za obiektem biegnie z jezorkiem na brodzie do swojego sanatorium ,tam nie udowadnia swoich racji dziwne nie? :lol: :lol: Mocni tutaj za to są . :lol: :lol:
Nie rozumiem pewnych opinii ,ale kazdy może pisać i jak pewna koleżanka tutaj powiem:
Piszcie dalej :o :oops:
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kruszynko , nie pisałam o policji tylko o regulaminach w różnych sanatoriach.
Nie wiem czy sanatoria przestrzegają tego co mają zapisane,ale jeśli tak, to nie chciała bym być w takim sanatorium i czuć się jak w więzieniu.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Rozumiem Mario .Przestrzeganie ciszy nocnej jest uregulowane ustawą. .A regulamin jest wewnętrzną sprawą hoteli ,sanatoriów itp .
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Maria K pisze:Wczoraj trochę sobie poczytałam w necie ,regulaminów z różnych sanatoriów,i w większości jest tylko zapis o ciszy nocnej od 22 do 6 .
Ale znalazłam regulamin dla wszystkich śląskich uzdrowisk i jest tam zapis o całkowitym zakazie wychodzenia poza teren sanatorium . :!:
Znaczy się jadąc do sanatorium jesteśmy przez 21 dni lub więcej zamknięci na terenie sanatorium. :?: bez prawa wyjścia za bramę .
Mam pytanie do tych co są za gdz. 22 , czy przy całkowitym zakazie opuszczania terenu sanatorium też będą tacy zadowoleni.
Tak, Maria K, będę zadowolona, bo jadę do sanatorium aby maksymalnie spędzić czas na zabiegach, dzięki którym podreperuję zdrowie,
odetchnę od codzienności,wyciszę. Zabiegi mogę mieć nawet do wieczora, a nie, jak to się często stosuje, prosić i błagać o dopołudniowe godziny, bądź krótko po obiedzie, bo przecież na tańce/na miasto/ nie zdążę. Tylko proszę, nie mówcie mi, że parkietoterapia to też forma zabiegu, bo jaki ma sens rehabilitacja,
gdzie ktoś spędza cały dzień na zabiegach np. narządu ruchu, a potem wieczorem, cały ten trud zaprzepaszcza na potańcówkach,
gdzie nie powinno się już bardziej forsować układu kostnego - a jeszcze te Panie na szpilkach..
Uwielbiam tańczyć, ale to mogę robić i robię, jak tylko czas i zdrowie pozwalają przez pozostałą część roku,
a w sanatorium skupiam się na faktycznym podreperowaniu swojego zdrowia i naładowaniu "akumulatorków" aby wrócić do pracy.

Jeśli komuś nie odpowiada taka forma i narzucone przez sanatorium zasady, to uważam, że powinien sobie organizować wyjazdy/wczasy indywidualne, prywatne
i wtedy będzie mógł robić to, na co ma ochotę i na własne ryzyko, a miejsce w sanatorium np. z NFZu zwolnić tym, co chcą się leczyć.

Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

O przestrzeganiu ciszy nocnej też nikt nie dyskutuje, ta ustawa dotyczy wszystkich, łącznie z mieszkańcami budynków wielorodzinnych.
Dyskusja jest o tym ,że w niektórych sanatoriach jest przymus bycia w swoim pokoju o 22,za niepodporządkowanie się grozi wydalenie z sanatorium.
W innych sanatoriach nie ma takich zapisów w regulaminie,a w jeszcze innych jest zapis o całkowitym zakazie wychodzenia poza teren sanatorium.
Podejrzewam że akurat ten ostatni zakaz nie jest respektowany przez nikogo.
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

kruszynka pisze:Policja w miejscowościach turystycznych gdzie są tysiące ludzi spacerujących po 22 do rana nawet nikogo nie odwozi do kwater ,czy hoteli.Wymaga natomiast zachowania ciszy nocnej ,nie zakłócania miru domowego a to wynika z ustawy a nie z własnego widzimisię policji .Nikt nikogo w sanatoriach nie pozamyka w pokojach . :? :shock: A zamyka? jak sanatorium dostaniemy po zmianach raz na parę lat i jak w końcu usprawnią wymianę informacji pomiędzy sobą ZUS ,KRUS NFZ itd to zatęsknimy za wchodzeniem na palcach po 22 do tych obiektów. :kwiat: :kwiat:
Ps byłam i w sanatorium gdzie sprawdzano obecność po 22 i z ZUS i z NFZ nie było żadego ubezwłasnowolnienia .
Ps z obserwacji wiem ,że 99,9 % tych tam po za obiektem biegnie z jezorkiem na brodzie do swojego sanatorium ,tam nie udowadnia swoich racji dziwne nie? :lol: :lol: Mocni tutaj za to są . :lol: :lol:
Nie rozumiem pewnych opinii ,ale kazdy może pisać i jak pewna koleżanka tutaj powiem:
Piszcie dalej :o :oops:
Pozdrawiam :kwiat:
Tak kruszynko, zmiany będą, nie tylko odnośnie sanatorów, ale także w ogólnej rehabilitacji w Centrach Zdrowia/Przychodniach itp..
Wiele osób zaczęło za bardzo kombinować, np. biorąc kilka skierowań na rehabilitację i zapisując się w różnych przychodniach zajmując sobie kolejkę.
Przez to są tak odległe terminy bo blokowane są miejsca. To jeden z wielu przykładów.. a wiem, co mówię ;)

Pozdrawiam..
Zablokowany