Zastanawia Mnie .
DLACZEGO godzina 22 dotyczy polskich kuracjuszy ???
Zdarza mi się bywać w sanatoriach gdzie prócz kuracjuszy z NFZ, ZUS czy prywatnych osób są i tzw zorganizowane grupy cudzoziemców.
Dlaczego ponowie pytanie DLACZEGO w Kołobrzegu przepis i Sprawdzanie dotyczy Nas Polaków.
W tym roku pewien jegomość "Zasłabł " na fotelach w pewnym sanatorium na tzw widoku publicznym wszyscy obok niego przechodzili.
Ulało mu się..
Około 21,30 na żądanie czy też na uwagę KOGOŚ PRACOWNIKOWI Recepcji Pana odtransportowano do pokoju , Pani sprzątaczka usunęła dowody .
Na kolejny dzień Pan ponownie doprowadził się do stanu ..NIE UŻYWALNOŚCI
OK
On płacił w euro.
A czy Moje lub Tobie pieniądze nie są dobre dla...
Każdy z Nas czeka 2-3 lata aż otrzyma VOUCHER na pobyt w sanatorium ,który sobie sami opłacamy..latami( płacąc z e stosunku pracy ,renty ,emerytur na Składki zdrowotne )
Ten Voucher kosztuje od 1 600 do 2 000 złotych -Tyle za pobyt płaci NFZ Sprawdzaliśmy kiedyś wszyscy w ZiP-ie
Gdy docieramy do bram Sanatorium na dzień dobry płacimy za dopłatę do pokoju , TV , Leżak ,Żelazko,Czajnik i KLIMATYCZNE plus nieraz inny nie wykazane płatności
Dopłacamy średnio 500 do 1 000 złotych
Koszt łączny pobytu za 21 dni to od 2 100 do 3 000 złotych czyli 1 osobodzień od 100 do 145 złotych
Zaraz ktoś powie ,że koszt pobyt w sanatorium to kwota od 150 do 200 złotych
TAK
ale od 10-czerwca do 10 września
W listopadzie czy marcu są promocje osobodzień kosztuje nawet 60-70 złotych Polecam sprawdzić miejscowości nie sanatoryjne
A Nasz koszt bierze się stąd ,że są zniżki za wykupienie całego roku.
Niemcy płacą podobne stawki do NAS i w tym mają TO ZA CO MY PŁACIMY ..Nawet Niemieckojęzyczny C-Plus bo gdyby płacili więcej BYLI BY >>FRAJERAMI.
Oni są Świętymi Krowami ..My plebsem za darmochę jak określiła to kiedyś Pewna Pani..Kelnerka kilka lat temu .
Ja zdaję sobie sprawę ,że jedziemy do sanatorium podregulować swe wątłe ZDROWIE , ale na miły BÓG nie popadajmy w skrajność .
Kilaka lat temu byłem kolejny raz w Kołobrzegu w lipcu godz 22 -Kuracjusze w pokojach a alejką spaceruje grupka obozowa wśród nich ..wnuczka Mojej Sąsiadki
Babcia w pokoju bo 22 a wnuczka lat 12-14 udaje się na wieczorny spacer wraz z grupą nad morze.
Ile było skeczów dotyczących tego zdarzenia.
I już na marginesie
Zabawy taneczne w ośrodkach są do 21,45 .
My zawsze będąc w sanatoriach trafiamy na towarzystwo z innego obiektu Taki pech
Po tańcach szybko odprowadzamy i powrót lub taxi ,które jest ZAWSZE za drogie i te dowody wzięczności..
Ile razy za otwarcie drzwi Sanatorium juz po 22,15 w kolejnym dniu były DOWODY WDZIECZNOSCI ..czekoladki , Kawa a i wina musujące bo Pani Pan Byli uprzejmi i NIE DONIESLI ..Pielęgniarce
Ja kilak razy w Busku miałem pecha ZAWSZE recepcjonistka donosiła Pielęgniarce i Zawsze było IRONICZNE PYTANIE czy nie za PÓŹNO
Zawsze odpowiadałem ,że MOCNO trzymała a u Pani NIE MAM SZANS
Była Nawet rozmowa wychowawcza z Lekarzem