Sanatorium ze skierowaniem a godzina 22

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2013 23:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Sanatorium ze skierowaniem a godzina 22

Post autor: brrrelok »

Nie należę do osób które w czasie pobytu w sanatorium - gdyby nie "godzina policyjna" - chętnie imprezowały do późna w nocy, wracały do budynku nawalone jak bombowiec, sprowadzały do pokoju poznane na imprezie Panie (nie ubliżając kuracjuszkom) itp, ale nie życzę sobie żeby za moje własne pieniądze (te przelewane przez NFZ też są przecież moje) ktoś mnie traktował jak kolonistę który najpóźniej o 22 powinien być w pokoju (swoim) a jeszcze lepiej w łóżku (też swoim :lol: :lol: :lol: ), dobijał się do mojego pokoju nie zważając na to czy czasem już nie śpię - jestem pełnoletni, odpowiedzialny (proszę nie pisać że sanatorium za mnie odpowiada bo to normalnie głupie stwierdzenie), nikt nie ma prawa przyrównywać mnie (traktować) jak margines który przyjeżdża do sanatorium po to by się bawić - proszę też nie mówić że jest to podyktowane dbałością o nasze zdrowie (bezpieczeństwo), bo przecież między godziną 22 a 22 dnia następnego nikt nas nie pyta (kontroluje) jak nasze samopoczucie, zdrowie, bezpieczeństwo
forumowicz

Post autor: forumowicz »

brrrelok pisze:... nikt nie ma prawa przyrównywać mnie (traktować) jak margines który przyjeżdża do sanatorium po to by się bawić
Ha-Ha-Ha

Poza tym, sanatorium w kontrakcie z NFZ jest zobowiązane np. do dokonywania codziennego (zwykle wieczornego) obchodu pielęgniarskiego. Że tego często nie robią? Cóż, łamią kontrakt próbując sobie oszczędzić pracy.
forumowicz

To nie jest prawdą Hipster ,ponieważ NFZ jako taki nie ma nic wspólnego z unormowaniami w regulaminie danego obiektu ,a na pewno nie jest prawdą iż zawierając umowę na świadczenie usług zdrowotnych zapisuje w kontrakcie codzienny obchód pielęgniarski. :shock: Obiekty w których świadczy się usługi nazwijmy to zwyczajnie "zdrowotne" podlegają w gminach np burmistrzowi ,wójtowi w miastach wojewodom.Oni są władni do kontroli tychże obiektów ,oraz kontroli przestrzegania okreslonych przepisów ,które to z kolei opracowuje MInisterstwo Zdrowia a nie NFZ .
Przepisy w regulaminach obiektów to wewnętrzna sprawa dyrektorów danych obiektów ,oraz zarządów spółek np ,którym też takie obiekty podlegają niejednokrotnie.Zapis w regulaminie np dot tzw umownej ciszy nocnej jest opracowany na podstawie KC KW .
Jak chcemy coś interpretować to mozna zawsze zadzwonić pod nr 22) 572 60 00 do Centrali NFZ a tam sympatyczna pani rozwieje watpliwości .
Pozdrawiam. :) :kwiat:
forumowicz

Zarządzenia Prezesa NFZ w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju lecznictwo uzdrowiskowe jednak określają kiedy powinien być obowiązkowy obchód pielęgniarski/lekarski, w sanatorium mającym kontrakt z NFZ.

Poza tym, nie ma się o co spierać, jeśli chodzi o godz 22:00. Po prostu ludzie światła unikają spacerów w ciemności :idea:
forumowicz

kruszynka pisze::lol: :lol: :lol: :shock: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Hipster pisze: ..... jest zobowiązane np. do dokonywania codziennego (zwykle wieczornego) obchodu pielęgniarskiego.
No właśnie, WIECZORNEGO a nie nocnego, poza tym na obchodzie pielęgniarki najczęściej pytają czy jesteśmy w pokoju w komplecie a nie o nasze zdrowie
Hipster pisze:Że tego często nie robią? Cóż, łamią kontrakt próbując sobie oszczędzić pracy.
Albo same uważają że szkoda czasu na wykonywanie głupich, bezsensownych poleceń zapisanych w kontrakcie :lol:
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Jeszcze przykład z mojego ostatniego pobytu w sanatorium (czerwiec 2015 - Lądek Zdrój - Jubilat). Codziennie po godzinie 22 pielęgniarki dobijały się do pokoi ale nie wszystkich, omijały te w których były zakwaterowane pary małżeńskie :o. Po paru dniach nie wytrzymałem i powiedziałem pielęgniarce że nie życzę sobie być przez nią codziennie budzony na co odparła że miałem im to zgłosić na dyżurce :lol: :lol: :lol:. Od tego dnia miałem już spokój z kontrolami.
Widać w tym przykładzie że nie chodzi o sprawdzenie naszego zdrowia tylko sprawdzenie obecności w pokojach.
forumowicz

brrrelok - To ty tak klęczysz przed Funduszem?
forumowicz

brrrelok .. wypros i cos fajnego dla mnie :lol: :lol: :lol: NIWĄ nie pogardzę :twisted:
forumowicz

Jeśli chodzi o kontrole ok 22 -ej , zdania kuracjuszy ( jak w każdym temacie ) są podzielone . Jednych to bulwersuje , inni z kolei , jeśli takowych kontroli nie ma , oburza brak zainteresowania kuracjuszem .

:roll: :roll:

Ciekawe jest to , co pisze brrrelok , o kontrolach w Jubilacie . Czemu nie kontrolowano pokoi małżeństw :?: przeciez Oni też mogli nie wrócic na noc :!: ... a może w tych nalotach , chodzi o kontrole moralności kuracjuszy :roll: :roll: :roll: :o :o :o :lol: :lol: :lol:

Kontrole powinny byc u osób , które to zgłoszą w pokoju pielęgniarskim . U pozostałych , jakieś interwencje tylko wtedy , gdy jest w pokoju głośno . Cisza nocna obowiązuje wszędzie .
Takie jest moje zdanie .
Zablokowany