REHABILITACJA AMBULATORYJNA

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 wrz 2015 20:34
Oddział NFZ: Śląski

Re: REHABILITACJA AMBULATORYJNA

Post autor: kropkaem »

Felice pisze:
Wiem, że Twoje skierowanie musi być dostarczone i potwierdzone przez wojewódzki odział NFZ
Na ten temat nic mi nie wiadomo.Jeżeli masz skierowanie wypisane przez lekarza mającego umowę z NFZ to wystarczy.
Rozliczenia dzieją się poza nami.Placówka w której bierzesz zabiegi sama rozlicza się z NFZ ty tylko podpisem na karcie potwierdzasz że je przyjęłaś.
My mamy prawo do wyboru placówki w której się leczymy więc nie ważne czy będzie w Szczawnicy,czy na sąsiedniej ulicy i niczego nigdzie nie potwierdzamy.
Nie dawało mi to spokoju, więc poszukałam.
Poniżej wklejam artykuł - wyjaśniający procedury.
Trochę długi, ale napisane jest krok, po kroku, może to rozwieje nasze wątpliwości..

"Dokonanie wyboru sanatorium
W skierowaniu lekarz może określić miejsce i rodzaj leczenia lub rehabilitacji uzdrowiskowej. Wybór ten nie jest wiążący dla Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia. Lekarz wystawiający skierowanie jest zobowiązany do prawidłowego i czytelnego wypełnienia skierowania. Przygotowany formularz przesyła się do Oddziału Wojewódzkiego NFZ w zamkniętej kopercie opatrzonej napisem „SKIEROWANIE NA LECZENIE UZDROWISKOWE” albo „SKIEROWANIE NA REHABILITACJĘ UZDROWISKOWĄ”.
Po otrzymaniu skierowania przez NFZ w odpowiedniej komórce Oddziału dokonuje się jego rejestracji poprzez wpis na listę skierowań oraz oznacza skierowanie numerem wpisu, pod którym skierowanie zostało wpisane na listę skierowań. Następnie po dokonaniu rejestracji skierowania lekarz specjalista w dziedzinie balneologii i medycyny fizykalnej lub rehabilitacji medycznej, zatrudniony w komórce organizacyjnej, dokonuje aprobaty skierowania pod względem celowości leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej.
Lekarz specjalista może zażądać od lekarza, który wystawił skierowanie, aby dostarczałw wyznaczonym terminie dokumentacji medycznej niezbędnej do ustalenia rodzaju i zakresu leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, uzupełnienia lub aktualizacji tej dokumentacji oraz przeprowadzenia dodatkowych badań.

Akceptacja skierowania do sanatorium przez NFZ
Oddział Wojewódzki NFZ akceptuje skierowanie lekarskie, jeżeli:
lekarz specjalista aprobował celowość skierowania;
w odpowiednich zakładach lecznictwa uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej są wolne miejsca, przewidziane w umowach z tymi zakładami.
Potwierdzając skierowanie, Oddział Wojewódzki NFZ określa:
rodzaj leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej oraz ich tryb;
odpowiedni zakład lecznictwa uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej;
datę rozpoczęcia leczenia albo rehabilitacji uzdrowiskowej; w przypadku leczenia uzdrowiskowego w warunkach stacjonarnych - czas trwania;
okres leczenia, w przypadku leczenia uzdrowiskowego w warunkach ambulatoryjnych albo rehabilitacji uzdrowiskowej.
W przypadku skierowania na leczenie uzdrowiskowe w warunkach ambulatoryjnych, potwierdzonego przez właściwy Oddział Wojewódzki NFZ, świadczeniobiorca uzgadnia termin rozpoczęcia leczenia uzdrowiskowego ze wskazanym ośrodkiem sanatoryjnym, do którego otrzymał skierowanie, nie później niż 14 dni przed dniem rozpoczęcia leczenia. Zakład lecznictwa uzdrowiskowego potwierdza świadczeniobiorcy uzgodniony termin rozpoczęcia leczenia uzdrowiskowego w warunkach ambulatoryjnych w formie pisemnej lub elektronicznej.
Dostarczenie potwierdzenia skierowania i informacja o płatności za pobyt w sanatorium
Następnie Oddział wojewódzki NFZ doręcza świadczeniobiorcy potwierdzone skierowanie nie później niż 14 dni przed dniem rozpoczęcia leczenia. Doręczając skierowanie na leczenie w sanatorium uzdrowiskowym, oddział wojewódzki NFZ informuje o zasadach odpłatności za pobyt, a jeżeli to dotyczy, także o całkowitych kosztach za pobyt opiekuna.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ale to jest jeszcze jedna forma umowy.
W przypadku skierowania na leczenie uzdrowiskowe w warunkach ambulatoryjnych, potwierdzonego przez właściwy Oddział Wojewódzki NFZ, świadczeniobiorca uzgadnia termin rozpoczęcia leczenia uzdrowiskowego ze wskazanym ośrodkiem sanatoryjnym, do którego otrzymał skierowanie, nie później niż 14 dni przed dniem rozpoczęcia leczenia. Zakład lecznictwa uzdrowiskowego potwierdza świadczeniobiorcy uzgodniony termin rozpoczęcia leczenia uzdrowiskowego w warunkach ambulatoryjnych w formie pisemnej lub elektronicznej.
Dostarczenie potwierdzenia skierowania i informacja o płatności za pobyt w sanatorium
To o czym wcześniej pisaliśmy dotyczy typowego skierowania na rehabilitację ambulatoryjną,bez pośrednictwa NFZ i nie na druku skierowania sanatoryjnego. No i z tego co wkleiłaś to wynika,że spanie i jedzenie kupujesz prywatnie w danym sanatorium,a tylko za zabiegi płaci NFZ,ja tak to rozumiem.
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Felice pisze:Ale to jest jeszcze jedna forma umowy.
To o czym wcześniej pisaliśmy dotyczy typowego skierowania na rehabilitację ambulatoryjną,bez pośrednictwa NFZ i nie na druku skierowania sanatoryjnego. No i z tego co wkleiłaś to wynika,że spanie i jedzenie kupujesz prywatnie w danym sanatorium,a tylko za zabiegi płaci NFZ,ja tak to rozumiem.
Felice,
Bez pośrednictwa NFZ - to wszystkie zabiegi będą płatne w sanatorium, traktowane jak komercyjny pobyt.
Jeśli za zabiegi ma zapłacić NFZ, to musi być to zgłoszone.

Inaczej ma się sprawa, jak udajesz się na rehabilitację do Ośrodka Zdrowia, Centrum Medycznego itp.
Przychodzisz ze skierowaniem z wypisanymi konkretnymi zabiegami, tam umawiasz termin/ godziny i ośrodek/Centrum Medyczne samo rozlicza się z NFZ,
z wykonanych zabiegów i wykorzystanego limitu... w systemie miesięcznym.

Tak, dobrze rozumiesz, jeśli jest rehabilitacja ambulatoryjna, to spanie i jedzenie jest we własnym zakresie, a zabiegi pokrywa NFZ.
Nie trzeba brać noclegów w sanatorium, można np. na kwaterze prywatnej, w hotelu, itp.

Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zupełnie o czym innym piszemy,a to innym może trochę zamętu stworzyć.
Nic nie będzie płatne,żaden zabieg.Czym innym są turnusy ambulatoryjne,a czym innym indywidualne zabiegi.
Niektóre sanatoria,czy spółki typu uzdrowiska udzielają takich samych świadczeń jak Ośrodki Zdrowia,czy inne placówki medyczne.Korzystałam,wiem o czym mówię i dalej nie ma co dalej dyskutować.Chcesz mieć rację ok. ja się zgadzam.
A to dla przykładu
Warunki przyjęcia pacjenta na leczenie ambulatoryjne NFZ;
Pacjenci ambulatoryjni umawiają termin wizyty w poradni rehabilitacyjnej osobiście lub telefonicznie w rejestracji na podstawie aktualnego skierowania do poradni rehabilitacyjnej wystawione przez lekarza rodzinnego.
Istnieje możliwość skorzystania z zabiegów na podstawie skierowania na zabiegi fizjoterapeutyczne od lekarza z innych placówek opieki zdrowotnej.
Jeśli pacjent był leczony na schorzenia reumatologiczne lub narządu ruchu, wskazane byłyby inne badania: ekg, rtg klatki piersiowej, radiogramy kręgosłupa i stawów obwodowych, karta informacyjna z leczenia szpitalnego (jeśli pacjent był wcześniej hospitalizowany).
Po odbyciu badania ustalane są terminy wykonania zabiegów w przychodni.
Pacjenci posiadający skierowanie na zabiegi z zewnątrz (lekarz rodzinny lub specjalista) umawiają termin zabiegów osobiście lub telefonicznie w rejestracji Przychodni Uzdrowiskowej przy Sanatorim.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Po nowym roku dzwonię do Hutnika w Szczawnicy i wszystko będzie jasne :lol:
eeee tam , nie będę dzwonić , pojadę na dwa lub trzy dni z mENżem i popytam 8-)

Mnie chodzi o to , aby tam brać zabiegi na NFZ , a mieszkać u pani Marii , tuż obok Hutnika :P.... tak sobie połączyć przyjemne z pozytecznym :lol: :lol: :lol:
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Felice pisze:Zupełnie o czym innym piszemy,a to innym może trochę zamętu stworzyć.
Nic nie będzie płatne,żaden zabieg.Czym innym są turnusy ambulatoryjne,a czym innym indywidualne zabiegi.
Niektóre sanatoria,czy spółki typu uzdrowiska udzielają takich samych świadczeń jak Ośrodki Zdrowia,czy inne placówki medyczne.Korzystałam,wiem o czym mówię i dalej nie ma co dalej dyskutować.Chcesz mieć rację ok. ja się zgadzam.
A to dla przykładu
Warunki przyjęcia pacjenta na leczenie ambulatoryjne NFZ;
Pacjenci ambulatoryjni umawiają termin wizyty w poradni rehabilitacyjnej osobiście lub telefonicznie w rejestracji na podstawie aktualnego skierowania do poradni rehabilitacyjnej wystawione przez lekarza rodzinnego.
Istnieje możliwość skorzystania z zabiegów na podstawie skierowania na zabiegi fizjoterapeutyczne od lekarza z innych placówek opieki zdrowotnej.
Jeśli pacjent był leczony na schorzenia reumatologiczne lub narządu ruchu, wskazane byłyby inne badania: ekg, rtg klatki piersiowej, radiogramy kręgosłupa i stawów obwodowych, karta informacyjna z leczenia szpitalnego (jeśli pacjent był wcześniej hospitalizowany).
Po odbyciu badania ustalane są terminy wykonania zabiegów w przychodni.
Pacjenci posiadający skierowanie na zabiegi z zewnątrz (lekarz rodzinny lub specjalista) umawiają termin zabiegów osobiście lub telefonicznie w rejestracji Przychodni Uzdrowiskowej przy Sanatorim.
Felice,
Nikt nie robi zamieszania, ani nie domaga się przyznania racji.
Ty mówisz o zwykłym skierowaniu do Poradni Rehabilitacyjnej - a to jest normalny ośrodek zdrowia i czasami na zabiegi czeka się długo.
A ja mówiłam o bezpośrednim kierowaniu na rehabilitację ambulatoryjną.
Jeśli nie widzisz różnicy, to fakt, dalsza dyskusja mija się z celem.
Dla przykładu jeszcze podam konkretne sanatorium:

"AMBULATORYJNY POBYT SANATORYJNY

„Uzdrowisko Szczawno - Jedlina” S.A.

zaprasza w ramach umowy z NFZ na:
TURNUSY AMBULATORYJNE

Na podstawie potwierdzonych przez NFZ skierowań.
( bez zakwaterowania i wyżywienia )

Realizujemy leczenie dla dzieci i dorosłych
/turnusy 6-18 dniowe/.

Turnus rozpoczyna się konsultacją lekarską, w wyniku której
ordynowane są zabiegi. Pacjent zobowiązany jest
przedłożyć lekarzowi aktualne wyniki badań: OB, morfologia krwi, badanie moczu, EKG i RTG klatki piersiowej.
W ramach leczenia ambulatoryjnego w naszym zakładzie przyrodoleczniczym pacjentowi przysługują
3 zabiegi dziennie.
Każdy pacjent, który otrzymał potwierdzone skierowanie
na leczenie uzdrowiskowe w trybie ambulatoryjnym
przez właściwy oddział NFZ powinien niezwłocznie uzgodnić termin rozpoczęcia leczenia z zakładem przyrodoleczniczym.
"

Pozdrawiam..
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

kuracjuszkaasia pisze:Po nowym roku dzwonię do Hutnika w Szczawnicy i wszystko będzie jasne :lol:

Mnie chodzi o to , aby tam brać zabiegi na NFZ , a mieszkać u pani Marii , tuż obok Hutnika :P.... tak sobie połączyć przyjemne z pozytecznym :lol: :lol: :lol:
Ostatnio , jak rozmawiałam z lekarzem w sanatorium na ten temat, to usłyszałam wyraźnie "składa pani skierowanie na leczenie na oddziale rehabilitacji dziennej i ma pani wtedy zabiegi i wyżywienie na koszt NFZ, zakwaterowanie we własnym zakresie."
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

kuracjuszkaasia pisze:Po nowym roku dzwonię do Hutnika w Szczawnicy i wszystko będzie jasne :lol:

kuracjuszkaasia,
Co będziemy tak dyskutować, sanatorium wybrałaś, po prostu dzwoń, jedź, to będzie najbardziej wiarygodna informacja, jak to się odbywa w Hutniku :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jeśli nie widzisz różnicy, to fakt, dalsza dyskusja mija się z celem.
Ja od początku rozmowy widzę tą różnicę....
Ups.... już nic nie napiszę :?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

kropkaem pisze:

„Uzdrowisko Szczawno - Jedlina” S.A.

zaprasza w ramach umowy z NFZ na:
TURNUSY AMBULATORYJNE
Czytałam o tym co nieco :kwiat:
ODPOWIEDZ