Dolnośląski Oddział NFZ

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
wielorybus
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2015 12:58
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Dolnośląski Oddział NFZ

Post autor: wielorybus »

Alicja, teoretycznie masz racje i ja tez tak myslalem (to byl moj pierwszy wyjazd do sanatorium i chcialem pojechac wczesniej). Niestety w dolnoslaskim NFZ sa chyba jakies wewnetrzne ustalenia, ze ze zwrotow mozna tylko i wylacznie po weryfikacji wniosku. Dlaczego? Bo tak :D Moze w innych NFZtach jest inaczej, tego nie wiem.
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2015 20:12
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Alicja1691 »

Witam .
Być może przy pierwszym wyjeździe jest inaczej , albo dolnośląski NFZ ma fochy i nie przeskoczysz , bo kłócić się się z nimi to porażka . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wrocek
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 mar 2014 19:46

Post autor: wrocek »

andrzejm1954 pisze:Dziękuję za szybką odpowiedź. Tak właśnie odpowiedział na zadane pytanie o zwroty Pan odpowiadający na forum DNFZ.
"...istnieje możliwość wyjazdu tylko na skierowanie po weryfikacji".
Wyjazd ze zwrotów jest realizowany po weryfikacji. Wynika to z rozporządzenia ministra zdrowia z 18 października 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe (Dz.U. nr 202, poz. 1342). Skierowanie wraz z aktualnymi wynikami badań oraz kartą informacyjną z leczenia szpitalnego, w przypadku gdy leczenie uzdrowiskowe jest kontynuacją leczenia szpitalnego, podlega weryfikacji co 18 miesięcy, licząc od dnia jego wystawienia.
Zmiany weszły w życie 13 listopada 2010 r.
Pozdrawiam. :) :) :)
andrzejm1954
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 paź 2012 18:35
Staż sanatoryjny: 11
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: andrzejm1954 »

To wszystko prawda tyle, że tzw. zwroty (przydział turnusów ze zwrotów) wyglądają różnie w poszczególnych oddziałach wojewódzkich NFZ.
I nie precyzuje tego żaden dokument (rozporządzenie).
andrzejm1954
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

W Dolnośląski NFZ na zadane pytanie o tzw zwroty Pan na forum odpowiedział dokładnie tak: "Skorzystanie z wyjazdu na leczenie uzdrowiskowe wcześniej niż warunkuje to kolejka oczekujących możliwe jest tylko z puli tzw. zwrotów, czyli wydania skierowania nie wcześniej niż 2 tygodnie przed terminem wyjazdu. Możliwość taka zależna jest od ilości wpływających zwrotów w danym dniu i złożoną pisemną (podpisaną) wolą świadczeniobiorcy. Jako, że wyjazd może się zdarzyć dzień -dwa przed rozpoczęciem turnusu wymagane jest podanie na piśmie numeru telefonu . Na ilość dostępnych miejsc z puli zwrotów NFZ nie ma wpływu. Z puli zwrotów istnieje możliwość wyjazdu TYLKO NA SKIEROWANIA PO WERYFIKACJI" :roll:
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45

Post autor: serendipity »

Andrzej1954, a może na forum nfz odpowiadała Pani, skąd wiesz, że Pan? ;)
Ale potwierdzam, skierowania po weryfikacji; znam osoby, które właśnie tak pojechały. Chociaż, gdy ja się starałam, to żadnym sposobem nie udawało mi się dodzwonić.
wielorybus
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2015 12:58

Post autor: wielorybus »

Mi powiedziano, ze w DNFZ trzeba to zrobic nastepujaco - jak sie przynosi skierowanie z weryfikacji, to sie sklada oswiadczenie, ze ma sie ochote na wyjazd ze zwrotow. Podaje sie nr telefonu i jak cos bedzie, to dzwonia. Tak bylo w moim przypadku. Zadzwonili i za 10 dni bylem w Kolobrzegu :)
andrzejm1954
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No i teraz już wszystko wiemy. Tylko, że do weryfikacji po 18 miesiącach to ....... :lol:
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

andrzejm1954 pisze:No i teraz już wszystko wiemy. Tylko, że do weryfikacji po 18 miesiącach to ....... :lol:
to już za kilka tygodni mamy normalny przydział :!: Cóż , chyba w dolnośląskim NFZ nie lubią nas ,ż e tak to sobie wymyślili :?:
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Mam pytanie : jest ktoś z Dolnego Śląska , komu teraz NFZ przesłał skierowanie do weryfikacji ? i z jakiego miesiąca złożone skierowanie ? i czy do domu przysłali , czy do lekarza ? Pozdrawiam
ODPOWIEDZ