Standard w sanatorium
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Standard w sanatorium
-
forumowicz
A jednak niektórzy to osądzają. Najlepszymi przykładami są komisje przyznające stopień niepełnosprawności, skala Barthel, skale RANKING i MRSSI, itp.Felice pisze:...ludzie są pełnosprawni,albo niepełnosprawni i rozgraniczanie że ktoś bardziej,a inny mniej to jest niemiłe.Jak to można osądzić?
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Stopnie są trzy przyznawane na komisjach,ale tak samo dotyczy to niepełnosprawności ruchowej jak i każdej innej.Napisałeś,że "skandalem jest przydzielanie pokojów wieloosobowych osobom mocno niepełnosprawnym."Stąd moje pytanie.Dla mnie osoba jest lub nie jest niepełnosprawna i nie ważny jest stopień w tej konkretnej sytuacji.
A jeżeli chodzi o te pozostałe oceny to jeżeli już to nazwa brzmi ZMODYFIKOWANA SKALA RANKIN – WYWIAD STRUKTURALNY (MRSSI).
-
Krzysio010
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 8
-
Krzysio010
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 8
-
forumowicz
Owszem, powinni mieć w sanatoriach lepsze warunki, niż mają przeciętnie teraz, to jest oczywisteFelice pisze:...Kaowiec życzy sobie,by ludzie "mocno niepełnosprawni" mieli lepsze.
-
forumowicz
Posiłki
Z reguły są to trzy posiłki dziennie podawane w określonych godzinach.
Czy spotkaliście sanatorium, gdzie można spożywać posiłki w dość dowolnym czasie? Na przykład śniadanie w godzinach 7:00 - 10:00? Mam na myśli klasyczne sanatorium, nie jakiś hotel spa. Większa swoboda w korzystaniu ze stołówki rozładowałaby tłok i niepotrzebny pośpiech. Również znacznie ułatwiłaby życie kuracjuszom w zakresie korzystania z zabiegów i nawet rekreacji.
Wiem, wiem - trudno jest coś takiego wyczarować, gdyż nie ma kasy, brakuje etatów, umiejętności organizacyjne nie takie, itd., itp.
A zatem?
-
forumowicz