Choroba alkoholowa
- gorkaa
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 lip 2010 10:57
- Oddział NFZ: Podkarpacki
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Choroba alkoholowa
- medi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2011 15:26
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 6
Z takim nastawieniem sugerowałabym zmianę pracy bo nikomu nie pomożesz.kropkaem pisze:Nie rozumiem, co to pytanie ma celu ?Sloneczko pisze:Kropkaema miałaś alkoholika w rodzinie
Ale odpowiem.
Tak, miałam w rodzinie alkoholika.
Moja najbliższa przyjaciółka, miała męża alkoholika.
Mam do czynienia z alkoholikami na co dzień - rodzaj mojej pracy.
Ale..
Miałam/mam też w rodzinie osoby chore na raka czy inne ciężkie choroby.
Mam do czynienia z osobami bardzo ciężko chorymi - rodzaj mojej pracy.
Mam do czynienia z umieraniem niemal na co dzień - śmierć nie pyta tutaj o wiek - rodzaj mojej pracy
I widzę różnice.
A więc ?? Skąd to pytanie ??
Moja matka była cukrzykiem...trzeba było chować przed nią nawet cukier.Umarła na raka .
Pisałam już o moim wujku alkoholiku ,cudownym człowieku mimo swojej choroby .On, jego siostra, a także jego dwaj synowie umarli z powodu alkoholizmu .
Widziałam też lęk jego córki jak patrzyła na swoich dwóch synów gdy sięgali po kieliszek ,bała się czy nie odziedziczyli przypadłości po dziadku .
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
- medi
- Przyjaciel forum

- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Moja odpowiedź
dotyczyła nie choroby alkoholowej tylko tego,ze pracując z ludźmi chorymi na alkoholizm nie znasz ich problemu i opinię wyraziłam tylko w tej kwestii.Ja nie mam z tym problemu,ja rozmawiam i wyrażam swoją opinię
W trakcie dyskusji może dojść do różnicy poglądów, nie oznacza to, że można zapominać o szanowaniu kogoś, kto ma odmienne zdanie.
A tutaj tego niestety zabrakło.
Rzetelna krytyka jest jak najmilej widziana, konkretne merytoryczne argumenty w temacie, ale obraźliwe zachowanie i personalne ataki na innych już nie.
Poniżej zacytuję Szanowne Koleżanki, które zupełnie mnie nie znają, nie wiedzą czym się zajmuję, jaką jestem osobą, a jakże szybko posunęły się do oceny mojej osoby i wydania "wyroku".
medi pisze: Z takim nastawieniem sugerowałabym zmianę pracy bo nikomu nie pomożesz.
Z jednej strony niektórzy piszą o wyrozumiałości, aby kochać ludzi, aby nie napiętnować, że życie jest naprawdę piękne, a z drugiej strony OCENIAJĄ innych, za ich odmienne zdanie. Oj..wiesniaczkaela pisze:Medikochany, dzisiaj nie tak łatwo zmienić pracę.Mam nadzieje że ktoś z NFZ czyta nasze posty.
Jeżeli tak to powinien poza kolejka przydzielić naszej koleżance sanatorium.Kropkam widzę ze jesteś strasznie zmęczona, wypalona.
Taaa.. kochajmy tylko tych, którzy nam potakują - tutaj na forum to niestety nagminne.
-
forumowicz
Re: Choroba alkoholowa ,dziękuję że byłam z Wami tutaj
Na tym forum nie jestem od 16 grunia ubr i stwierdzam po tych dyskusjach tutaj nie zgrywajmy specjalistów ,nie napadajmy na siebie bo i tak nasza wiedza ma się nijak do życia.Nie udowadniajmy innym ich nieprzydatności do zawodów jakie wykonują ,a opowiedzieli o nich bo chyba nic o tych osobach tak naprawdę nie wiemy,a jak nie wiemy to lepiej użyc tego znaku
Nie bez powodu wielu fajnych ludzi pozamykało tutaj konta.Nie bez powodu.
Podsumowując ;każdy kto broni swego poglądu ,mysli ,swoich emocji ma do tego prawo.Nic o nim nie wiedząc nie piszmy obrażliwie do tej osoby.Zycie płata różne figle
- Jak stoimy to baczmy ,żebyśmy nie upadli.
Pozdrawiam wszystkich ludzi z dużym zapasem empatii.
- medi
- Przyjaciel forum

Kruszynko Twoja wypowiedź jak dla mnie jest ciut niejasna i nie wnosząca nic do tematu.Jeżeli na mnie ten atak to ...szanuję Twój pogląd ale nie czuję się winna
Pozdrawiam obie Panie i życzę troszeczkę ...empatii nie tylko dla alkoholików ale dla mnie też
Każdy ma prawo do pozostania przy swoich poglądach .
- Adela
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Staż sanatoryjny: 9
Medi
Ani alkohlizm nie czyni z człowieka diabła,ani jakakolwiek inna,najgorsza nawet choroba nie czyni z człowieka świętego.
Skończmy proszę ten temat,bo nikt nikogo nie przekona,a budzi niepotrzebne emocje.
Jesteśmy różni,mamy różne doświadczenia i dobrze.Niech tak zostanie.